Taky během Velikonoc dostanete spoustu vajíček a pak nevíte, co s nimi a jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? Hlavně žádnou paniku. Připravte si s námi skvělou snídani, svačinu nebo dobroty k večernímu posezení.
Vyzkoušejte třeba okurkové jednohubky s vejci a lososem, některou z vajíčkových pomazánek nebo jednoduchou plněnou bagetu.
Přichystejte jednoduché chuťovky k vínu. Jsou lahůdkou samy o sobě, nebo třeba k čerstvé bagetce. Servírovat můžete na stylovém prkénku z teaku či akácie.
Na 5 kousků budete potřebovat:
• 1 okurku hadovku
• 2 vajíčka natvrdo
• 30 gramů uzeného lososa
• 3 lžíce jogurtu
• Snítku kopru
• Sůl a pepř na dochucení
Jak na to?
1. Oloupejte okurku. Slupky nemusíte vyhazovat, využijte je na ozdobu.
2. Rozdělte okurku na 5 stejných špalíčků a vydlabejte jejich vnitřky.
3. Oloupaná vajíčka pokrájejte na malé kousky, stejně nakrájejte i lososa. Z lososa nechte pár proužků na dekoraci.
4. Smíchejte vajíčka a lososa s jogurtem, dochuťte solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
5. Do vydlabaných okurek nandejte směs. Ozdobte kousky lososa, koprem a podávejte.
V březnu a dubnu je sezóna medvědího česneku. Jeho zelené lístky jsou zdravé a skvěle doplní jednoduchou vajíčkovou pomazánku.
Co na ni budete potřebovat?
• 4 vajíčka natvrdo
• 4 lžíce majonézy
• Hrst medvědího česneku
• Malou cibulku
• Sůl a pepř na dochucení
Jak na to:
1. Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte na malé kousky. Můžete využít kuchyňský kráječ na vajíčka.
2. Cibulku pokrájejte nadrobno, medvědí česnek na kousky. Pak vše smíchejte s vejci a majonézou.
3. Dochuťte solí a pepřem.
Kombinace šunky a vajec je přímo skvělá. Využijte dostatek vařených vajíček a připravte si ji během pár minut. Doplňte zeleným salátem, máslem a získáte výživnou svačinu na jarní výlet.
Co budete potřebovat na vydatnou svačinu pro dva?
• světlou farmářskou bagetu
• 4 vařená vejce
• 20 dkg kvalitní šunky
• několik lístků salátu
• máslo na pomazání baget
Jak na to?
1. Rozřízněte bagetu a na obě vnitřní strany namažte máslo.
2. Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na plátky.
3. Na bagetu naskládejte salát, vejce a šunku podle libosti.
Recept na zdravější variantu vajíčkové pomazánky máme od Romany Böhmové z jejího blogu. Pomazánka je skvělá na žitný chléb a nezapomeňte ji servírovat s dávkou zelených salátů, klíčků a bylinek.
Budete potřebovat:
• 2 vajíčka
• 120 g Lučiny Linie (část můžete klidně nahradit bílým jogurtem nebo cottage)
• 1 lžička dijonské hořčice
• několik kapek citrónové šťávy
• mikrobylinky nebo pažitka
• ředkvičky podle chuti
• nasekané oříšky na ozdobu (např. pistácie)
• pepř, sůl
Jak na to:
1. Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2. Vejce dejte do misky, přidejte Lučinu, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
3. Hotovou pomazánku namažte nejlépe na žitný chléb. Nakonec ji ozdobte mikrobylinkami, na plátky nakrájenou ředkvičkou a nasekanými oříšky.
Recept na salát Niçoise [nisuáz] pro nás připravila Bára Říhová, je součástí její Vajíčkové kuchařky. Salát Niçoise pochází z francouzského Nice. Původně se skládal z čerstvé zeleniny, ančoviček, vajec a zálivky. Přidáváním dalších surovin dostal dnešní podobu. Je ideální jako lehký oběd nebo večeře.
Na salát pro 4 osoby budete potřebovat:
• 500 g maličkých brambor
• 300 g rajčat
• 1 malou skleničku oliv
• 4 vařená vejce
• 200 g tuňáka v plechovce
• mix salátových listů
• 150 g mražených nebo čerstvých zelených fazolek
Na zálivku:
• čtvrt hrnečku oleje
• 2 lžičky dijonské hořčice
• pár kapek šťávy z citronu
• sůl a čerstvě mletý pepř
Jak postupovat?
1. Brambory uvařte klasicky ve slupce, poté je oloupejte a nakrájejte na poloviny.
2. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
3. Rajčata nakrájejte také na čtvrtky.
4. Fazolky dejte na dvě minutky spařit a poté je přelijte studenou vodou, by si zachovaly barvu.
5. Suroviny na zálivku smíchejte dohromady. Vznikne vám vlastně taková emulze, můžete přidat i dva žloutky a budete mít majonézu.
6. Salát Nicoise se servíruje dvěma způsoby, buď vše promícháte a dáte na talíř/misku, nebo skládáte do talíře a každý si ho promíchá nebo nabírá sám, jak chce.
• Vajíčko vám v lednici vydrží až 2 týdny, ale při pokojové teplotě jen 3 dny.
• Ze zbylých vařených vajíček připravte bramborový salát, kde bude více vajec.
• Ozdobte s nimi oblíbenou kulajdu nebo čočkový salát.
• Křen a vejce jsou úžasná kombinace. Stačí jen oloupat, pokapat horkým máslem a bohatě navrstvit čerstvě nastrouhaným křenem. Je to velká lahůdka.
• Klasika je dobrý chleba namazaný máslem s nakrájeným vajíčkem, solí a trochou pažitky.