-15 % na koberce s kódem KOBERCE15 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recepty z vajec: Jak využít vařená vejce z velikonoční koledy

Iva Baltaretu

Taky během Velikonoc dostanete spoustu vajíček a pak nevíte, co s nimi a jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? Hlavně žádnou paniku. Připravte si s námi skvělou snídani, svačinu nebo dobroty k večernímu posezení.

Vyzkoušejte třeba okurkové jednohubky s vejci a lososem, některou z vajíčkových pomazánek nebo jednoduchou plněnou bagetu.

Okurkové jednohubky s vejci a lososem

Přichystejte jednoduché chuťovky k vínu. Jsou lahůdkou samy o sobě, nebo třeba k čerstvé bagetce. Servírovat můžete na stylovém prkénku z teaku či akácie.

Na 5 kousků budete potřebovat:

• 1 okurku hadovku

• 2 vajíčka natvrdo

• 30 gramů uzeného lososa

• 3 lžíce jogurtu

• Snítku kopru

• Sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

1. Oloupejte okurku. Slupky nemusíte vyhazovat, využijte je na ozdobu.

2. Rozdělte okurku na 5 stejných špalíčků a vydlabejte jejich vnitřky.

3. Oloupaná vajíčka pokrájejte na malé kousky, stejně nakrájejte i lososa. Z lososa nechte pár proužků na dekoraci.

4. Smíchejte vajíčka a lososa s jogurtem, dochuťte solí, pepřem a nasekanými bylinkami.

5. Do vydlabaných okurek nandejte směs. Ozdobte kousky lososa, koprem a podávejte.

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

V březnu a dubnu je sezóna medvědího česneku. Jeho zelené lístky jsou zdravé a skvěle doplní jednoduchou vajíčkovou pomazánku.

Co na ni budete potřebovat?

• 4 vajíčka natvrdo

• 4 lžíce majonézy

• Hrst medvědího česneku

• Malou cibulku

• Sůl a pepř na dochucení

Jak na to:

1. Uvařená vejce oloupejte a pokrájejte na malé kousky. Můžete využít kuchyňský kráječ na vajíčka.

2. Cibulku pokrájejte nadrobno, medvědí česnek na kousky. Pak vše smíchejte s vejci a majonézou.

3. Dochuťte solí a pepřem.

Tip: Můžete naservírovat v pita chlebu, nebo na pokrájené bagetky. Bohatě zdobte medvědím česnekem.

Bageta s vejci a se šunkou

Kombinace šunky a vajec je přímo skvělá. Využijte dostatek vařených vajíček a připravte si ji během pár minut. Doplňte zeleným salátem, máslem a získáte výživnou svačinu na jarní výlet.

Co budete potřebovat na vydatnou svačinu pro dva?

• světlou farmářskou bagetu

• 4 vařená vejce

• 20 dkg kvalitní šunky

• několik lístků salátu

• máslo na pomazání baget

Jak na to?

1. Rozřízněte bagetu a na obě vnitřní strany namažte máslo.

2. Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na plátky.

3. Na bagetu naskládejte salát, vejce a šunku podle libosti.

Tip: Podle chuti můžete doplnit majonézou.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Recept na zdravější variantu vajíčkové pomazánky máme od Romany Böhmové z jejího blogu. Pomazánka je skvělá na žitný chléb a nezapomeňte ji servírovat s dávkou zelených salátů, klíčků a bylinek.

Budete potřebovat:

• 2 vajíčka

• 120 g Lučiny Linie (část můžete klidně nahradit bílým jogurtem nebo cottage)

• 1 lžička dijonské hořčice

• několik kapek citrónové šťávy

• mikrobylinky nebo pažitka

• ředkvičky podle chuti

• nasekané oříšky na ozdobu (např. pistácie)

• pepř, sůl

Jak na to:

1. Vařená vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

2. Vejce dejte do misky, přidejte Lučinu, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.

3. Hotovou pomazánku namažte nejlépe na žitný chléb. Nakonec ji ozdobte mikrobylinkami, na plátky nakrájenou ředkvičkou a nasekanými oříšky.

Tip: Pořiďte si stojan na vajíčka, využijete ho nejen během Velikonoc.

Recept na salát Niçoise [nisuáz] pro nás připravila Bára Říhová, je součástí její Vajíčkové kuchařky. Salát Niçoise pochází z francouzského Nice. Původně se skládal z čerstvé zeleniny, ančoviček, vajec a zálivky. Přidáváním dalších surovin dostal dnešní podobu. Je ideální jako lehký oběd nebo večeře.

Na salát pro 4 osoby budete potřebovat:

• 500 g maličkých brambor

• 300 g rajčat

• 1 malou skleničku oliv

• 4 vařená vejce

• 200 g tuňáka v plechovce

• mix salátových listů

• 150 g mražených nebo čerstvých zelených fazolek

Na zálivku:

• čtvrt hrnečku oleje

• 2 lžičky dijonské hořčice

• pár kapek šťávy z citronu

• sůl a čerstvě mletý pepř

Jak postupovat?

1. Brambory uvařte klasicky ve slupce, poté je oloupejte a nakrájejte na poloviny.

2. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

3. Rajčata nakrájejte také na čtvrtky.

4. Fazolky dejte na dvě minutky spařit a poté je přelijte studenou vodou, by si zachovaly barvu.

5. Suroviny na zálivku smíchejte dohromady. Vznikne vám vlastně taková emulze, můžete přidat i dva žloutky a budete mít majonézu.

6. Salát Nicoise se servíruje dvěma způsoby, buď vše promícháte a dáte na talíř/misku, nebo skládáte do talíře a každý si ho promíchá nebo nabírá sám, jak chce.

Tip: Nechce se vám dělat zálivka? Smíchejte olej s troškou šťávy z citronu. Super je salát posypat nasekanou hladkolistou petrželkou nebo třeba čerstvým tymiánem (ideálně citronovým).

Co ještě připravit z vařených vajíček a jak je skladovat?

• Vajíčko vám v lednici vydrží až 2 týdny, ale při pokojové teplotě jen 3 dny.

• Ze zbylých vařených vajíček připravte bramborový salát, kde bude více vajec.

• Ozdobte s nimi oblíbenou kulajdu nebo čočkový salát.

• Křen a vejce jsou úžasná kombinace. Stačí jen oloupat, pokapat horkým máslem a bohatě navrstvit čerstvě nastrouhaným křenem. Je to velká lahůdka.

• Klasika je dobrý chleba namazaný máslem s nakrájeným vajíčkem, solí a trochou pažitky.

Tip: Nemusíte se bát ani obarvených vajíček pod slupkou. Pokud jste použili speciální barvivo na vajíčka, je to v pořádku.

Stále to není ono? Prozkoumejte naše další inspirace.