-15 % na kategorii Postele s kódem DOBROUNOC15*Platí i v prodejnách. Nevztahuje se na zlevněné a vybrané produkty.

-15 % na kategorii Postele s kódem DOBROUNOC15*Platí i v prodejnách. Nevztahuje se na zlevněné a vybrané produkty.

100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak perfektně nafotit své kulinářské umění

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ

Každý se chceme někdy pochlubit tím, jak svělá svíčková nebo bábovka se nám povedla. Také už někdy saháte po telefonu, ale pak si to rozmyslíte, protože fotka nevypadá dobře? Tak od teď už bude! Spojili jsme síly s polskou influencerku Dominikou Malewicz známou jako skandynawski.domek, která nám prozradila své triky na skvělou gastro fotku. Ty jsme doplnili o tipy na nádobí a rekvizity. Tak jdeme fotit.

1. Správné světlo

Světlo je při focení klíčové, a tak mu věnujte pozornost. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když budete s jídlem stát bokem k oknu. Jemné závěsy zajistí měkké světlo, díky kterému nebudou fotografie přesvícené.

Vždycky to samozřejmě nejde, ale pokud chcete opravdu skvělé světlo, počkejte si na zlatou hodinku, která nastává při východu a západu slunce a dodává fotografii zlatavý nádech.

Pokud nemáte k fotografování reflektor, stojí za to si vyrobit vlastní. Kartonovou desku přelepte alobalem nebo použijte kus polystyrenu či bílé prostěradlo a odrážejte jím světlo na scénu s jídlem.

2. Barevné ladění

Správně zvolené a sladěné barvy dělají dobrou fotku. Dominika často sází na tři dominantní barvy, ale někdy se nechá unést i větší barevností.

Na čistém bílém talíři krásně vyniknou tmavší omáčky jako švestková, brusinková či svíčková omáčka. Naopak ke světlé koprové omáčce s bílým houskovým knedlíkem se hodí tmavý talíř. Například v terakotově hnědé či lahvově zelené.

3. Vneste do toho trochu nepořádku

Proč vám tohle radíme, když vy se naopak snažíte, aby bylo všechno perfektní? Právě že trocha toho uměleckého nepořádku dodá fotografii na živosti a hloubce. Zkuste například nádobí porovnat asymetricky.

Vděčné jsou různé textury z omáček či drobečky z jídla. Listy bazalky či kuličky pepře „rozsypejte” po ploše nebo maličko omáčky kápněte vedle talíře a kapku lehce rozetřete. Kouzlo tkví v tom, že celkový dojem působí nedbale elegantně, přestože jste všechno pečlivě promysleli.

4. Inspirujte se v přírodě

Při aranžování používejte čerstvé bylinky a sezónní nebo sušené květy. Nejlepší je řídit se ročním obdobím. Na podzim fotku oživí dýně, vřes nebo pestrobarevné listí, v zimě použijte větvičky jehličnatých stromů, na jaře šeřík a třešňové květy a v létě čerstvé ovoce.

Ideální je, když část dekorací tvoří ty ingredience, které jste do konkrétního receptu použili.

5. Správný úhel pohledu

Některá jídla nejlépe vypadají pohledem ze shora (tzv. flatlay). Například muffiny nebo polévky. Lívancům, hamburgerům či zmrzlinovým pohárům a dalším jídlům, která jsou stavěná na výšku, to bude slušet více z boku. Pokud to jde, rozřízněte jídlo na půl, aby perfektně vynikla jejich náplň.

Pravidlo třetin: Střed jídla směřujte na levou nebo pravou stranu fotografie, nikdy ne přímo na střed. Servírování také vypadá nejlépe, když jídlo zabírá dvě třetiny talíře.

6. Nádobí

Foodblogeři rádi s nádobím experimentují, když ale dojde na lámání chleba, mají svých pár oblíbených kousků, které je nikdy nezklamou. Co by vám tedy nemělo chybět v zásobě?

Bílý porcelánový talíř: Jednoduchý talíř nechá vyniknout vaše pokrmy a svou bílou barvou je učiní ještě šťavnatější.

Příbory ve zlaté či měděné barvě: Dodávají fotkám kontrast a krásný vintage nádech. Každá fotka díky nim vypadá víc luxusně.

Matné kameninové nádobí: Bílé, krémové či lehce žíhané nádobí z kameniny dodává fotkám rustikální nádech. Matné nádobí nehází odlesky a neruší tak celkový dojem z fotografie. Skvěle se hodí k sytým zimním pokrmům jako jsou husté krémové polévky nebo luštěniny.

Dřevěná krájecí prkénka: Mají spoustu využití. Opět dodávají rustikální atmosféru, navíc je můžete použít na servírování místo talíře a v neposlední řadě slouží jako skvělá dekorace. Naaranžujte například jedno prkénko s čerstvým chlebem mezi dvě misky s polévkou.

Etažéry: Každý dort nejlépe vynikne na stylovém podnosu. Větší počet muffinů a cupcaků můžete naservírovat na několika patrovém podnose, aby všechny vynikly.

7. Dekorace

Jakmile budete mít jídlo naservírované, přichází čas na rekvizity. Okolí talíře by nemělo vypadat přeplácaně, ale samotný talíř s jídlem bude na fotce vypadat smutně. Jaké rekvizity můžete využít?

Kuchyňský textil: Například ubrousky a utěrky dodají fotografii na zajímavosti, ať už budou krásně složené nebo jen nedabyle pohozené. Na fotce se může objevit i kousek kuchařské zástěry či barevně ladící chňapka.

Sklenice na víno: Bílé víno se bude hodit k světlému masu jako je kuřecí, telecí či mořské plody. Dále k čerstvým bílým sýrům a smetanovým omáčkám či dezertům. Červené víno zase skvěle jde ke zvěřině, huse či kachně. A celé se to shoduje i barevně.

Slánky a pepřenky: K pikantnějším jídlům postavte mlýnek na pepř a několik kuliček pepře nechte ledabyle pohozených kolem. Stejný efekt budou mít hrubá zrnka soli.

Váleček na těsto: Ten bude skvělou rekvizitou na focení, když zrovna pečete cukroví nebo připravujete těsto na pizzu. Nechte ho na fotce jen tak ležérně pózovat ještě poprášený moukou. Ideálně, když má v sobě vykrajovátka, tzv. embosování.

Dostali jste z toho chuť také něco uvařit a nafotit? Tak směle do toho.