Sleva 500 Kč nebo 2 000 Kč na váš nákup | Ušetřete →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Ovládněte základy stolování a etikety jednou provždy

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ

Co si takhle jednou místo večeře u televize dopřát luxus v podobě krásně prostřené tabule? Uvidíte, že atmosféra večera bude nezaměnitelná. Že už si nepamatujete, jak se správně prostírá? Vysvětlíme vám to s přehledem za pár minut. Vytáhněte tu krásnou sadu nádobí, co stále schováváte na lepší příležitost nebo se rovnou potěšte nějakou novou a užijte si večer na formální i neformální způsob.

Jak prostřít na neformální večeři

Neformální stolování se od toho formálního liší v počtu příborů, sklenic a v mnohem menším důrazu na etiketu. Každý den neslavíte životní jubileum nebo výročí svatby, to ale neznamená, že si nemůžete stůl hezky prostřít a všední večeři si trochu ozvláštnit.

Co budete potřebovat:
Prostírání
Talíře a misky na polévku či salát
Dezertní talíř
Sadu příborů
Sklenice na vodu a na víno
Dekorace - svíčky nebo vázu s květinami

1. Ubrus a prostírání

U neformální večeře je na vás, zda použijete ubrus či ne. Pro každého člena stolu připravte prostírání a na něj položte talíř na hlavní chod. U prostírání si můžete vyhrát s jeho materiály, styly a barvami. Dnes už dokonce platí, že talíře a příbory můžete mixovat.

Papírový nebo látkový ubrousek přeložte napůl nebo na čtvrtiny a položte na talíř.

2. Příbory

Nalevo od talíře připravte vidličku a na pravou stranu nůž, ostřím k talíři. Pokud budete podávat i polévku, vedle nože položte polévkovou lžíci.

A protože se určitě najde místo na něco sladkého, dezertní lžičku položte horizontálně nad talíř směrem doleva. Jestli máte dokonce dezertní vidličku, její místo je pod dezertní lžičkou ale hroty na pravou stranu.

3. Sklenice

Dáte si k večeři i nějaké dobré víno? Připravte sklenice se stopkou, které položíte doprava, nad nůž a lžíci na polévku. Sklenice na vodu bude dělat společnost sklenici na víno z levé strany a zároveň bude stát nad dezertním příborem.

4. Dekorace na stůl

Ty pomohou dotvořit jedinečnou atmosféru celého večera. Do středu stolu se bude hodit nízká vázička s kytkou nebo miska se sušenými květy. Vybírejte ale ty méně aromatické, abyste nepřebili vůni podávané večeře.

Příjemnou až intimní atmosféru vytvoříte pomocí svíček. Svícen nebo hlavní svíčku položte doprostřed stolu a kolem ní několik menších. Na neformální večeři se hodí kratší a širší svíčky a nikdy by neměly překážet v očním kontaktu.

Jak prostřít na formálnější večeři

Od takové večeře se očekává více chodů a také nápojů, což znamená i více příborů a sklenic. Při večeři byste měli dodržovat několik pravidel stolování a také etikety. Ale nebojte, se vším vás seznámíme tak, aby to byla zábava a vy si mohli užít večeři s velkou parádou.

Co budete potřebovat:
Ubrus a prostírání
Sadu slavnostních příborů
Sklenice na vodu, víno a případně šampaňské
Karafu na vodu a víno
Servírovací talíř a nádobí na jednotlivé chody
Talíř na pečivo a nůž na máslo
Šálky na kávu

3 nejdůležitější pravidla

Na každý chod jiný příbor
Příbory nejdále umístěné od talíře použijte jako první
Sklenice stavte v tom pořadí, jak je budete při večeři používat

1. Ubrus a prostírání

Ze všeho nejdříve stůl překryjte velkým bílým ubrusem. Na každé straně stolu by měl ubrus přesahovat jeho hrany o 25 až 30 cm. Prostírání barevně slaďte s ubrusem. Na takovou událost už se hodí látkové ubrousky, které opět přeložíte na půl nebo na čtvrtinu, podle velikosti. Položte ho nalevo od talíře, tam, kde budou vidličky.

2. Příbory

Zkuste pořídit nějaké slavnostnější elegantní příbory, které celý stůl pozvednou na vyší úroveň. Počet příborů se odvíjí od počtu chodů, ale vedle sebe by měly být maximálně tři kusy.

A jak je to s jejich uspořádáním? Nenecháme vás v tom tápat jako Julii Roberts v Pretty Woman a naučíme vás jednoduché pravidlo. Nejdále od talíře pokládejte ty příbory, které se budou používat nejdříve. Jako kdybyste se postupně propracovávali až k samotnému talíři.

První zleva tedy půjde salátová vidlička a blíž k talíři vidlička na hlavní jídlo. Napravo od talíře bude nůž na hlavní chod a pak polévková lžíce. Dezertní vidličku a lžičku dejte opět nad talíř.

3. Talíře

Na stůl s ubrusem položte klubový nebo-li podkladový či servírovací talíř, který zůstane na stole a odnesete ho až s prázdným talířem na hlavní chod. Aby se netloukl o jiné talíře, přidejte ještě látkový ubrousek. Na klubový talíř budete postupně přínášet talíře s jednotlivými chody.

Malý talíř šikmo vpravo od hlavního talíře slouží na pečivo a na nůž na máslo.

4. Sklenice

Všechny sklenice se skládají do pravé části a to v pořadí, v jakém se budou při večeři používat. Bílé víno by se při večeři mělo pít jako první. Nepovinná sklenka na šampaňské patří napravo od první skleničky na víno. Pro její tvar se jí říká flétna.

Kávu k dezertu servírujeme v tzv. šálku na espresso.

5. Dekorace na stůl

Váza s obrovským pugétem bude krásná, ale hosté na sebe neuvidí. Volte tedy nízké dekorace jako sušené květy, svíčky, ozdobné kamínky nebo i jmenovky pro hosty. Jmenovku můžete přidat k látkovému ubrousku na klubovém talíři. Tam přidejte i kartičku s menu večeře.

Tipy na večer a trocha etikety

Náročnější jídla vyžadují delší přípravu a hosté budou nejvíce hladoví před prvním chodem. Abyste jim zpříjemnili dobu čekání, připravte na stůl servírovací misky s olivami, chléb s máslem či pomazánkou a dobrý aperitiv. S plným žaludkem vám odpustí časové prodlevy i jakékoliv faux pas.

1. Telefon u stolu

Při jídle by měl telefon zůstat ztišený a schovaný. Jenomže je doba instagramová a občas zatoužíme si chutně vypadající pokrm zaznamenat, tak co s tím?

Podle moderních pravidel etikety se dá nad focením přimhouřit oko, ale telefon mějte potichu, neosvicujte s ním hosty, foťte bez blesku a co nejrychleji. Jestli při hledání správného úhlu jídlo vystydne, hosté vám moc nepoděkují.

2. Podávání nápojů a jídla

Vodu, víno a šampaňské nalévejte až před hosty. Nápoje podáváme vždy zprava a přímo do sklenice.

Jednotlivé chody přinášíme hostům na jejich talíři. Pokud je potřeba něco brát z tácu, dopředu to nakrájíme, okraje tácu necháváme volné pro lepší držení a jídlo hostům servírujeme sami. Podle typu jídla používáme lžíci a vidličku nebo servírovací kleště.

3. Jazyk příborů

Příbory rozložené doširoka s rukojeťmi od sebe znamenají, že host ještě nedojedl, pouze odpočívá. Neodnášejte mu tedy talíř, nebyl by rád.

Stejně tak s odnášením talířů počkejte až dojí úplně všichni, aby se poslední strávník necítil trapně či pod tlakem. Až příbor složený rukojeťmi k sobě, ležící souběžně na talíři nám říká, že host dojedl.

Zkuste na příští večeři prostřít podle našich tipů. Všechno potřebné najdete zde.