Stalo se vaření jídla vaší vášní? Pak jste určitě na vlastní kůži pocítili, jak umí přípravu ulehčit ti správní pomocníci z kvalitních materiálů a s nanejvýš funkčním designem.
Právě proto jsme si pro vás připravili výběr prémiových hrnců, pánviček, nožů i dalších speciálních pomůcek, s kterými vám to půjde v kuchyni jako profesionálovi.
Správný kuchař by si měl pořídit sadu kvalitních hrnců, pánviček i zapékacích nádob, ve kterých se mu nebudou připalovat dobroty a hlavně vydrží po generace. Takový kvalitní design a materiály si sice vyslouží finanční investici, ale záhy zjistíte, že se vám mnohonásobně vyplatí.
Vybrat si ale ideální a kvalitní hrnce a pánve, které už něco vydrží, není ale jen tak. Zajímat by vás měl nejen design, ale hlavně materiál, funkce i jejich údržba. Proto jsme si pro vás připravili krátkého průvodce výběrem hrnců a pánví.
Naučit se krájet jako šéfkuchař vyžaduje nejen cvik, ale i dokonale naostřené náčiní, které je ve výsledku mnohem bezpečnější než jakýkoliv tupý nůž. Vsaďte proto na kvalitní, koroziodolnou ocel, která vydrží dlouho ostrá a v případě potřeby ji znova snadno nabrousíte.
Na domácím broušení nože s pomocí klasického brousku není nic složitého, pokud si ale na to přesto netroufáte, neváhejte využít služby profesionálního nožíře.
Důležité je také správné skladování nožů, aby se o sebe či ostatní příbory navzájem zbytečně neotupily. Pořiďte si proto speciální blok na nože, nebo třeba praktický nástěnný magnetický držák.
TIP: Jak poznáte, že je nůž dostatečně nabroušený? Zkuste říznout do novinového papíru. Pokud jej ostří lehce neprořízne, pak je potřeba v broušení pokračovat.
Obzvlášť pokud vaříte každý den, nebo často připravujete dobroty pro více lidí, pak oceníte robotické pomocníky, kteří „odmakají“ část přípravy za vás. Vždyť s nimi hravě nakrájíte a nasekáte zeleninu i uhnětete těsto bez námahy během pár minut.
Naším favoritem se staly stylové spotřebiče v retro stylu a v prémiovém provedení od značek Smeg a Klarstein.
Množství neladících skleniček a sáčků s kořením nejen nevypadá příliš hezky a zároveň ani manipulace ve víru vaření s nimi není úplně nejhladší. Pořiďte si proto na všechno své oblíbené koření speciální nádobky a nejlépe i praktický stojan, který budete mít buďto vždy po ruce na lince, nebo jej naopak budete moci jednoduše přemisťovat ze skříňky či police.
TIP: Předpřipravené kořenící směsi v sáčcích se nikdy nevyrovnají čerstvě nadrceným bylinkám a koření. Obzvlášť v některých kuchyních (například u vietnamských či indických jídel) je výrazná a autenticky čerstvá příchuť alfou a omegou úspěchu. Proto v kuchyni jistě oceníte i stylový hmoždíř a sadu mlýnků na nejčastěji používané koření.