Chcete bydlet osobitě? Inspirujte se →
Mid Season Sale | Ušetřete až 50 % →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak si vybrat nádobí do jídelny

Sady nádobí, misky, příbory, sklenice a tolik možností, materiálů a tvarů. Jak si mezi nimi vybrat? Pomůžeme vám se ve všem zorientovat, abyste si do své jídelny pořídili nádobí, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Prostřený stůl s různými druhy nádobí a příborů

1. Sady nádobí, talíře a misky

V sadách nádobí většinou najdete všechny druhy talířů a misek, které budete při servírování potřebovat. Stačí si jen určit, pro kolik osob nádobí potřebujete a jaký styl a tvar se vám nejvíce líbí. Pořídit celou sadu je navíc finančně výhodnější.
Pokud ale sady neodpovídají vašemu životnímu stylu, například téměř nikdy nepoužíváte hluboké talíře, ale zato potřebujete hodně misek, nekupujte celou sadu a namixujte si ji z jednotlivých talířů a misek podle sebe.
Více druhů talířů

Co při výběru zvážit?

Jaké nádobí už máte doma?

Zkontrolujte stav nádobí, které už máte. Potřebujete doplnit jen některé kousky, nebo celou sadu? Pokud plánujete to nové kombinovat už s vlastněným, promyslete výběr i s ohledem na to, aby se nádobí barevně a stylově netlouklo.

K jaké příležitosti?

Na stylu i ceně se bude odrážet to, zda hledáte nádobí na každodenní používání, nebo na slavnostní událost. Budete ho používat i venku, nebo častěji převážet? Například na pikniky.

Jedna sada do začátku
Jestli máte v plánu pořídit zatím jen jednu, zvolte klasickou v neutrálních barvách, která bude vypadat dobře na snídaňové musli i při romantické večeři. Formálnost jí dodáte pomocí prostírání, ubrousků a dalších dekorací.

Každodenní používání
Na každodenní provoz se hodí vybrat odolnější materiál, který je vhodný do myčky a mikrovlnky. Více se dozvíte v části o materiálech.

Slavnostní příležitost
Na formálnější sadu nádobí si můžete chvíli spořit a potom vybrat takovou, která na vás působí opravdu svátečním elegantním dojmem. Investice do kvalitního porcelánu se vyplatí, protože při rozumném používání sadu můžete jednou předat i další generaci.

Pro kolik osob?

Sady nádobí většinou obsahují 3, 4 nebo 5 druhů. Klasický velký talíř, dezertní talíř, polévkový talíř, případně ještě misku, někdy i hrnek nebo případně slánku a pepřenku. To se ale může lišit prodejce od prodejce takže si vždy zkontrolujte, co vámi zvolená sada obsahuje.

Každý člen rodiny by měl mít svůj set nádobí, se kterým si pochutná na všem od salátu, přes polévku, hlavní jídlo až po dezert. Doporučujeme mít minimálně jednu 8 až 12 dílnou sadu nádobí, abyste zajistili běžný provoz pro 2 - 4 strávníky. Myslete také na velké rodinné oslavy nebo večírky, na které budete potřebovat obsloužit i další hosty.

Materiál

Porcelán
Porcelánové nádobí je klasika, která najde místo v každé jídelně. Kromě tradiční bílé pořídíte i spoustu jiných barev, vzorů i tvarů. Porcelán je druh keramické hmoty vypalované při vysoké teplotě. Díky kaolinu je pevný a odolný proti nárazu. Můžete ho dávat do myčky i do mikrovlnky, pokud nemá kovové akcenty, které by do mikrovlnné trouby nesměly.
porcelánové nádobí
Sada porcelánového nádobí na čaj
Smalt
Praktické nádobí z dob našich babiček a retro záležitost, která se opět vrací do módy. Smalt nebo také email je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Chová se jako sklo, takže se nepřipálí ani nepoškrábe. Navíc je to stylové vybavení na chalupy.
smaltované nádobí
Smaltovaná mísa
Kamenina
Nádobí z kameniny je podobně pevné jako porcelán, ale se speciální glazurou, která mu dodává hladký vzhled. Jde také o keramiku pálenou při vysoké teplotě, která je díky svému složení opravdu pevná jako kámen. Jen se nesmí vystavovat velmi vysoký teplotám nebo teplotám pod bodem mrazu. Při poklepání uslyšíte charakteristický cinkavý zvuk. Výroba je nákladnější a proto i pořizovací cena je vyšší než u jiného nádobí.
nádobí z kameniny
Prezentace kameninových talířů
Bambus
Bambusové nádobí je oblíbené pro svou šetrnost k životnímu prostředí. Při výrobě se nepoužívají žádné chemikálie a po dosloužení může být ekologicky zlikvidováno. Oproti klasickému dřevu nenasává nepříjemné pachy.
nádobí z bambusu
Bambusové misky
Plast
Výhodou plastového nádobí je jeho nižší pořizovací cena a odolnost. Nepatří ale do mikrovlnné trouby a u každého plastového nádobí si zjistěte, zda je vhodné do myčky.
plastové nádobí
Plastová mísa na ovoce

Barva a styl

Styly jídelních souprav můžeme v kostce rozdělit do 4 kategorií. Ručně malované, vzorované, plné a s proužkem. Doporučujeme pořídit jednu neutrální sadu a jednu výraznější. Jednoduché barvy jako bílá nebo slonová kost jsou všestranné a dobře se mixují s dalším nádobím. Pomocí vzorů zase můžete vyjádřit svůj styl nebo dokonce podtrhnout vzhled servírovaného jídla.

Prostory, kde nádobí uskladníte

Každodenní nádobí by mělo být snadno dostupné, ideálně uložené v kuchyňské skříňce nebo komodě. Budete mít na všechno nádobí dostatek úložného prostoru? A vejdou se tam i ty největší hranaté kusy? Než přejdete k nákupu, zjistěte zda hloubka vašich úložných prostor koresponduje s velikostí vybraného nádobí.

2. Příbory

Není nic otravnějšího, než když si chcete sníst oběd a zjistíte, že v příborníku už nezůstala jediná čistá vidlička. Proto při výběru promyslete počet, ale také vzhled a materiál příborů. Měly by být odolné a omyvatelné v myčce.
Různé druhy příborů

Co při výběru zvážit:

Dostatečný počet

Příbory můžete kupovat samostatně, ale výhodněji vyjde celá sada. Nejčastěji se prodává sada o 24 kusech, ve které najdete vidličku, nůž, lžíci a kávovou lžíci pro šest osob. Každý člen domácnosti by měl mít od každého minimálně dva kusy. V rodinách s dětmi číslo ještě zvyšte.

Větší sady příborů využijete hlavně na větší rodinné oslavy či večírky, součástí bývají i dezertní příbory či servírovací nože.

Údržba

Vždy se držte pokyny výrobce. Pokud se mohou příbory mýt v myčce, předtím je lehce opláchněte a po ukončení mytí je hned vysušte a vyleštěte. Odděleně od sebe držte příbory z různých materiálů, které by mezi sebou mohly nepříznivě reagovat.

Materiál

Nerezová ocel
Nádobí z nerezové oceli je odolné proti poškrábání a působení kyselin. Navíc ho můžete mýt v myčce. Na trhu najdete příbory celokovové nebo s dřevěnou či plastovou rukojetí. Ty jsou lehčí, takže se hodí pro děti či starší osoby a svým stylem mohou stůl ozvláštnit.
Nerezové příbory
Ocelový příbor
Bonami tip
Není ocel jako ocel a s její rostoucí kvalitou roste i cena. Opravdu kvalitní ocel nese označení 18/10 nebo 18/0. To znamená, že do slitiny železa s uhlíkem bylo přidáno 18 % chromu a 10 nebo 0 % niklu. Díky tomu jsou příbory pevné, odolné proti poškrábání a neovlivňují chuť jídla.
Bambus
Antibakteriální, odolný a lehký materiál, který můžete snadno přenášet a navíc lákavý přírodní vzhled. Bambusové příbory jsou ekologické a snadno recyklovatelné. Na údržbu jsou náročnější než například ty z nerezové oceli. Nehodí se do myčky, po umytí se musí pečlivě usušit a občas potřebují péči v podobě přírodních olejů.
Bambusové příbory
Bambusový příbor
Plast
Příbory s plastovou rukojetí jsou lehké, takže ideální pro děti nebo starší osoby. Typ plastu melamin bývá často využíván pro výrobu dětských příborů, které jsou zdravotně nezávadné, odolné a navíc lehké. Snadno se udržují a můžete je dávat do myčky. Plasty nesnesou vysoké teploty.
Plastové příbory
Barevný plastový příbor

3. Sklenice

Klasické sklenice na vodu, různé sklenice na alkohol - víno, whiskey, koktejly, panáky. Pojďme se v tom zorientovat, abyste věděli, který typ skla ve vaší jídelně nesmí chybět.
Sklenice z broušeného skla a sklenička na sekt

Co při výběru zvážit:

Účel

  • Každodenní použití
    Z takových sklenic budete pít pravděpodobně denně vodu a jiné nealkoholické nápoje. Kreativitě se meze nekladou. Mohou být velmi jednoduché a průhledné nebo naopak barevné, v různých tvarech a velikostech. Životnímu prostředí odlehčíte sklenicemi z recyklovaného skla.

  • Formální příležitost
    Slavnostní událost si žádá extra lesk, například v podobě sklenic z křišťálového skla. Tento druh skla je oblíbený pro svou schopnost odrážet světlo a dodává tak punc luxusu. Pořídit můžete vysoké sklenice na vodu, sklenice na whiskey i na víno.
  • Různé druhy alkoholu

    Různé druhy skleniček na alkohol a karafa
    • Sklenice na šumivé víno (flétna): Na sekt nebo šampaňské. Je nejštíhlejší, také se jí říká šampuska.
    • Sklenice na červené víno: Zakulacená sklenka s kratší nožičkou a širokou vrchní částí. Její tvar umožňuje dobře vychutnat aroma červeného vína.
    • Sklenice na bílé víno: Můžeme podávat do užší sklenky, kde slabší aroma bílého vína lépe vynikne.
    • Panák: Hodí se na servírování likérů a destilátů, které se pijí tzv. na ex jako jsou ovocné pálenky nebo vodka.
    • Likérka: Sklenka, která nemá jeden definovaný tvar či velikost. Likérky mají často dlouhou nohu a malý kalíšek a také bývají ozdobené různými motivy. Hodí se na podávání likérů, které se popíjejí a vychutnávají jako například Whiskey.
    • Sklenice na Whiskey (whiskovka): Typická široká sklenice s tlustým dnem bez stopky. Hodí se na podávání nápojů s ledem, ale překvapivě odborný degustátor by takovou sklenku nepoužil na Whiskey. Prý může mírně ovlivňovat její chuť, ale pro běžné účely je naprosto dostačující a navíc stylová.
    • Koktejlka: Sklenice na koktejly či koktejlová sklenička. Kalíšek koktejlky se rozšiřuje do stran a stopka je dlouhá a tenká, na širokém základě. Právě díky dlouhé nožce není nápoj ohříván rukou, takže se hodí na chlazené míchané nápoje jako Martini, Cosmopolitan a mnoho dalších.

    4. Hrnky a šálky

    Různé druhy hrnků a šálek
    Jaký je rozdíl mezi hrnkem a šálkem?
  • Hrnek
    Je větší než šálek a nepoužívá se k němu podšálek. Využijete ho například na překapávanou kávu i čaj.

  • Šálek
    Je menší, bývá v sadě s podšálkem (malým talířkem) a malou kávovou lžičkou. Celkově je jeho vzhled elegantnější. Používá se na podávání tradiční italské kávy, například espressa.
  • Materiál

    Porcelán
    Porcelánové šálky a hrnky jsou odolné, rychle se nahřívají, a dobře uchovávají teplo. Ideální na espresso nebo čaj. Po dopití je umyjete v myčce.
    porcelánové šálky
    Květinová dekorace a porcelánový hrneček
    Keramika
    Keramické hrnky jsou pevné, ale zároveň křehké. Díky nízké tepelné vodivosti se nezahřívají rychle. Jsou vyhledávané pro svůj typický vzhled a velký výběr barev a tvarů. Zpravidla je můžete mýt v myčce, pokud mají glazuru (tenký sklovitý povlak).
    keramické hrnky
    Keramický hrnek a váza
    Sklo
    Do skla se hodí podávat café latte, vídeňská nebo irská káva. Sklo má vyšší tepelnou vodivost, rychle se zahřívá a pokud máte skleněné nádobí v oblibě, na přípravu horkých nápojů doporučujeme dvojité sklenice. Ty z normálního skla by mohly prasknout.
    skleněné hrnky
    Hrnek z dvojitého skla


    Bonami tip
    Dvojité sklo:
    Dvojitá vrstva skla slouží jako izolační vrstva, která udrží váš nápoj déle horký, ale také déle vychlazený. I když bude nápoj horký, nepopálíte si prsty. Například dvojité sklenice od značky Villeroy & Boch jsou vyráběny ručně, z borosilikátového skla, které je odolné proti teplotním šokům a nepraská. U každého produktu si u prodejce ověřte, zda je vhodný do mikrovlnné trouby a myčky.