Mid Season Sale | Ušetřete až 50 % →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

3 jednoduché recepty na vánoční cukroví

Máme pro vás tři recepty na cukroví, které možná neznáte. Vyzkoušejte letos něco nového a upečte si třeba čokoládové věnečky nebo cukroví s krémem z vaječného likéru.

Cukroví s krémem z vaječného likéru

Těsto:

  • 400 g hladké mouky,
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 2 zarovnané lžíce vaječného likéru,
  • 2 žloutky,
  • 200 g změklého másla,
    Krém:
  • 100 g změklého másla,
  • 2 lžíce mascarpone pokojové teploty,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 50 g bílé čokolády,
  • 5 lžic vaječného likéru.

    Z ingrediencí si vypracujte těsto, které necháme odležet dvě hodinky v lednici. Poté se pusťte do vykrajování tvarů. Můžete využít embosovaný váleček nebo razítkovač. Vykrájené tvary přeneste na vymazaný plech a pečte na 180 stupňů asi 9 minut.

    Vychladlé cukroví můžete začít zdobit. Připravte si krém. Vyšlehejte si změklé máslo a postupně do něj zašlehejte 2 lžíce mascarpone pokojové teploty. Pozor, mascarpone musí být opravdu pokojové teploty, jinak by se vám krém srazil. Přidejte cukr, vaječný likér a rozpuštěnou bílou čokoládu. Zdobte pomocí zdobicího sáčku.

  • Upečte si netradiční cukroví s vaječným likérem

    Upečte si netradiční cukroví s vaječným likérem

    Margot cukroví

    Na těsto si připravte:

  • 300 g hladké mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 200 g másla,
  • 1 vejce,
  • citronová kůra z půlky citronu.

    Na krém:
  • 4 lžíce rumu,
  • 2 margotky,
  • 2 lžíce moučkového cukru,
  • 200 g másla.
    Na zdobení:
  • čokoládová poleva,
  • strouhaná margot.

    Prosijte mouku a cukr, přidejte 1 vejce, změklé máslo a citronovou kůru. Vypracujte těsto, které pak nechte v lednici odpočinout. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
    Těsto rozválejte a vykrajujte požadované tvary asi 3 mm silné. Pečete v troubě na 180 stupňů 8 – 10 minut.
    Na krém si vyšlehejte máslo pokojové teploty, přidejte cukr, rum a najemno nastrouhané margotky. Horni díl namáčejte do čokoládové polevy a posypte nastrouhanou margotkou. Na spodní díl naneste krém a poté slepte.

  • Čokoládové věnečky

    Budete potřebovat:

  • 220 g hladké mouky,
  • 70 g moučkového cukru,
  • 30 g kakaa,
  • špetka soli,
  • 125 g másla,
  • 2 žloutky,
  • hořká čokoláda na zdobení,
  • lyofilizované maliny, sekané oříšky (mandle, pistácie, lískáče).

    Postup:
    1. Z ingrediencí vypracujte těsto a vykrájejte věnečky. Použijte ozdobné kolečko a uprostřed vykrojte menší kolečko.
    2. Pečte na 180 stupňů pár minut dozlatova. Upečené věnečky namáčejte do hořké čokolády a posypte je rozdrcenými lyofilizovanými malinami.
    3. Tahle kombinace je chuťově skvělá. Pokud nemáte maliny, můžete je posypat nasekanými pistáciemi, lískovými oříšky nebo mandlemi.