Sleva 15 % s kódem MINUS15 | Ušetřete ještě dnes →
Bonami adventní kalendář | Rozbalte si dnešní slevu →
300 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak skladovat cukroví, aby vydrželo čerstvé až do Vánoc

Vánoční cukroví často pečeme několik týdnů dopředu, abychom byli na svátky dobře připraveni. Proto správné skladování cukroví hraje zásadní roli v zachování jeho čerstvosti, textury a chuti.

Různé druhy však potřebují různé podmínky, aby vydržely čerstvé co nejdéle. Přitom se často zapomíná, že i malý detail, jako je typ nádoby či způsob uskladnění, může ovlivnit výsledek.

Tento průvodce vám ukáže, jak se vyhnout chybám a zachovat sváteční pečivo v té nejlepší kvalitě.

Jak skladovat vánoční cukroví: suché druhy

Cukroví, které potřebuje rozležet a zvláčnět, prospěje vzdušná vlhkost. Ideální jsou proto papírové krabice vyložené ubrouskem.

Ty jsou vhodné zejména pro skladování perníčků, zázvorek, pracen a již slepeného lineckého cukroví. Perníčky můžete rovněž skladovat i v keramické nádobě.

Uschovejte je v chladné a temné místnosti, případně na balkoně. Pozor však na kolísání teplot, to cukroví nesvědčí.

Naopak na suché místo a do papírových sáčků patří kokosky a sněhové pusinky.

Tip: Pečete na poslední chvíli? Pro rychlejší změknutí perníčků k nim do krabice přidejte rozkrojené jablko. Nemělo by se však cukroví dotýkat.

Jak skladovat vánoční cukroví: linecké a plněné druhy

Cukroví, které je náchylnější k vlhkosti a změně teploty, skladujte ideálně v plechových či plastových dózách vystlaných ubrousky.

Sušenky, křehké druhy a linecké bez náplně uložte v plechových dózách do chladné a temné místnosti – například chodby, spíže, nebo verandy. Zůstanou tak křupavé.

Cukroví plněné máslovým krémem uchovávejte v chladničce v dokonale utěsněných plastových krabičkách, aby nenavlhlo a neabsorbovalo pachy z jiných potravin.

Tip: Před uložením nechte cukroví plně vychladnout, aby nezvlhlo a neztratilo svou strukturu.

Jak skladovat vánoční cukroví: raw a nepečené druhy

Nepečené cukroví je často citlivější na skladování, protože může obsahovat syrové ingredience, krémy nebo jiné vlhké složky. Uložte je proto do vzduchotěsné nádoby vyložené alobalem.

Skladujte je nejlépe v lednici. Nepečené cukroví má obvykle kratší trvanlivost než pečené. Snažte se jej zkonzumovat během několika dní až jednoho týdne s ohledem na použité ingredience.

Toto uskladnění je vhodné například pro kuličky ze sušeného ovoce, vosí hnízda, čokoládové lanýže a podobně.

Tip: Pár kapek alkoholu podpoří konzervaci a nepečenému cukroví zajistí delší trvanlivost.

Časté otázky

Jak dlouho vydrží jednotlivé druhy cukroví čerstvé?

Suché druhy cukroví: Mohou vydržet až měsíc při správném skladování.

Cukroví s náplní nebo krémem: Obvykle vydrží 3–7 dní v lednici.

Zmrazené cukroví: V mrazáku může vydržet až 6 měsíců, aniž by ztratilo svou kvalitu.

Jak skladovat cukroví v bytě správně?

Uchovávání cukroví v bytě v příliš teplém prostředí může způsobit jeho rychlé zkažení, proto je důležité najít chladné místo. Nedostatečně utěsněné nádoby pak zase vedou k tomu, že cukroví ztvrdne a ztratí svou jemnost. A pokud skladujete různé výrazně aromatické druhy pohromadě, hrozí smíchání vůní a chutí. Proto na každý druh použijte jinou krabici nebo dózu.

Jak skladovat bezlepkové cukroví?

Uchovávejte bezlepkové cukroví odděleně od jiných druhů, aby nedošlo ke křížové kontaminaci lepkem, pokud byste měli doma i běžné moučné výrobky.

Jak využít zbytky cukroví?

Zbylé cukroví můžete využít například při přípravě dezertů, jako jsou tiramisu nebo dorty, kde můžete použít rozdrcené cukroví jako základ nebo ozdobu. Další možností je cukroví zamrazit. Pamatujte ale, že k zamrazení se hodí pouze cukroví bez krému.

Jak dlouho vydrží máslový krém v cukroví?

Máslový krém v cukroví vydrží v chladu zhruba 7 dní, pokud je uchováván ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Pokud plánujete skladovat cukroví delší dobu, je lepší ho připravit bez krému a plnit ho až těsně před podáváním.