Vánoční cukroví často pečeme několik týdnů dopředu, abychom byli na svátky dobře připraveni. Proto správné skladování cukroví hraje zásadní roli v zachování jeho čerstvosti, textury a chuti.
Různé druhy však potřebují různé podmínky, aby vydržely čerstvé co nejdéle. Přitom se často zapomíná, že i malý detail, jako je typ nádoby či způsob uskladnění, může ovlivnit výsledek.
Tento průvodce vám ukáže, jak se vyhnout chybám a zachovat sváteční pečivo v té nejlepší kvalitě.
Cukroví, které potřebuje rozležet a zvláčnět, prospěje vzdušná vlhkost. Ideální jsou proto papírové krabice vyložené ubrouskem.
Ty jsou vhodné zejména pro skladování perníčků, zázvorek, pracen a již slepeného lineckého cukroví. Perníčky můžete rovněž skladovat i v keramické nádobě.
Uschovejte je v chladné a temné místnosti, případně na balkoně. Pozor však na kolísání teplot, to cukroví nesvědčí.
Naopak na suché místo a do papírových sáčků patří kokosky a sněhové pusinky.
Tip: Pečete na poslední chvíli? Pro rychlejší změknutí perníčků k nim do krabice přidejte rozkrojené jablko. Nemělo by se však cukroví dotýkat.
Cukroví, které je náchylnější k vlhkosti a změně teploty, skladujte ideálně v plechových či plastových dózách vystlaných ubrousky.
Sušenky, křehké druhy a linecké bez náplně uložte v plechových dózách do chladné a temné místnosti – například chodby, spíže, nebo verandy. Zůstanou tak křupavé.
Cukroví plněné máslovým krémem uchovávejte v chladničce v dokonale utěsněných plastových krabičkách, aby nenavlhlo a neabsorbovalo pachy z jiných potravin.
Tip: Před uložením nechte cukroví plně vychladnout, aby nezvlhlo a neztratilo svou strukturu.Nepečené cukroví je často citlivější na skladování, protože může obsahovat syrové ingredience, krémy nebo jiné vlhké složky. Uložte je proto do vzduchotěsné nádoby vyložené alobalem.
Skladujte je nejlépe v lednici. Nepečené cukroví má obvykle kratší trvanlivost než pečené. Snažte se jej zkonzumovat během několika dní až jednoho týdne s ohledem na použité ingredience.
Toto uskladnění je vhodné například pro kuličky ze sušeného ovoce, vosí hnízda, čokoládové lanýže a podobně.
Tip: Pár kapek alkoholu podpoří konzervaci a nepečenému cukroví zajistí delší trvanlivost.
Suché druhy cukroví: Mohou vydržet až měsíc při správném skladování.
Cukroví s náplní nebo krémem: Obvykle vydrží 3–7 dní v lednici.
Zmrazené cukroví: V mrazáku může vydržet až 6 měsíců, aniž by ztratilo svou kvalitu.
Uchovávání cukroví v bytě v příliš teplém prostředí může způsobit jeho rychlé zkažení, proto je důležité najít chladné místo. Nedostatečně utěsněné nádoby pak zase vedou k tomu, že cukroví ztvrdne a ztratí svou jemnost. A pokud skladujete různé výrazně aromatické druhy pohromadě, hrozí smíchání vůní a chutí. Proto na každý druh použijte jinou krabici nebo dózu.