Chcete bydlet osobitě? Inspirujte se →
Až -15 % na koupelnu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Vánoční perníčky: Recept a tipy, jak je ozdobit

Voňavé a krásně nazdobené perníčky jsou ozdobou každé vánoční tabule. Aby ani na vašem stole nebylo o toto cukroví nouze, připravili jsme pro vás recept a řadu tipů, jak perníčky ozdobit i s minimem úsilí, zato s velkým efektem.

Tak s chutí do toho! Upečte si skvělé perníčky měkké hned podle receptu blogerky In kitchen with Zuz.

Suroviny na těsto

  • 520 g prosáté hladké mouky
  • 225 g prosátého cukru moučka
  • 105 g másla
  • 3 ks celá vejce
  • 2/3 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžíce koření do perníku
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce holandského kakaa

Suroviny na polevu

  • 200 g extra jemný cukr moučka (prosátého alespoň na dvakrát)
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • dle libosti potravinářské barvivo

Příprava těsta

Než začnete, vyndejte si alespoň na 20 minut předem máslo z lednice, aby povolilo.

V míse smíchejte suché suroviny, tedy prosátou mouku, cukr, jedlou sodu, koření do perníku, kakao.

Poté přidejte vejce, povolené máslo a med.

Smíchejte a zpracujte v hutné těsto. Dejte si na tom záležet, ať se suroviny pořádně smíchají. Pokud používáte kuchyňský robot, použijte hnětací metlu a nechte zpracovávat těsto alespoň 5 minut, aby vzniklo jednotné těsto.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Pokud pospícháte, nechte těsto odležet v lednici alespoň 4 hodiny.

Pečení perníčků

Předehřejte si troubu na 170°C.

Odleželé těsto rozdělte na jednotlivé kusy. Ty vyválejte válečkem na plát o výšce cca 0,5 cm. Z těsta vykrajujte oblíbenými vykrajovátky jednotlivé tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte 8 až 10 minut na 170°C.

Ihned po vytažení potřete horké kousky rozšlehaným žloutkem, získají pěkný lesk. Kousky cukroví nechte vychladnout na kovové mřížce. Po vychladnutí ozdobte.

Zdobení perníčků

Připravte si polevu.

Nejprve cukr důkladně prosejte, aby se v polevě netvořily hrudky a neucpávala se v cukrářském sáčku.

Kuchyňskou stěrkou utřete v míse cukr, citronovou šťávu a bílek tak, abyste dosáhli jemné konzistence. Ingredience míchejte vždy ručně, mixér by do ní vehnal vzduch a poleva by se drolila.

Bílková poleva by navíc neměla přijít do kontaktu s kovovým předmětem, aby si uchovala barvu i konzistenci. Neměla by se na talířku roztékat a při vyndání stěrky by měla tvořit špičky.

Cukrářský sáček naplňte glazurou a libovolně ozdobte.

Bonami tip

Misku s nepoužívanou polevou vždy přikryjte vlhkou utěrkou, glazura neztvrdne.

Poleva má tendenci houstnout, proto ji dávkujte po malých částech. Můžete ji také naplnit do několika sáčků. Nepoužívané sáčky mezitím uložte do lednice.

Polevu spotřebujte vždy hned v ten den.

Bonami tipy, jak zdobit perníčky

  • Ladné tahy vytvoříte tak, když se rukou nebudete dotýkat podložky a budete se snažit polevu pokládat jako provázek.
  • Klasikou je i potahování perníčků. Kdy polevu lehce zředíte vodou, zhruba po půl lžičce. Směsí naplníte sáček a párátkem či štětečkem roztíráte po celém perníčku tak, aby vytvořila hladký potah.
  • Nechcete-li zdobit perníčky polevou, zkuste embosovaný váleček, kterým před vykrajováním vytvoříte na těstě zajímavý vzor. Variantou jsou i razítka na perníčky.
  • Můžete také vyzkoušet popraskaný vzhled pomocí krakelování. Smícháte slivovici a jedlou bělobu do husté kašičky. Směsí potřete vykrojené tvary a necháte je před pečením zaschnout. Ještě před vložením do trouby by měly popraskat. Poté je upečete.

Bonami tipy pro měkké perníčky

  • Perníčky pečte vždy jen do růžova.
  • Perníčky uložte do papírové krabice vyložené ubrousky, kterou uložíte do chladné a přiměřeně vlhké spíže. Nadmíra vlhkosti by mohla způsobit zplesnivění cukroví.
  • Změknutí napomůže vložení rozpůleného jablka do papírové krabice s perníčky. Jablko pokládejte ve slupce, aby perníčky neponičilo.
  • Místo jablka můžete vyzkoušet i kousky chleba.

Foto: In kitchen with Zuz