Než začnete, vyndejte si alespoň na 20 minut předem máslo z lednice, aby povolilo.
V míse smíchejte suché suroviny, tedy prosátou mouku, cukr, jedlou sodu, koření do perníku, kakao.
Poté přidejte vejce, povolené máslo a med.
Smíchejte a zpracujte v hutné těsto. Dejte si na tom záležet, ať se suroviny pořádně smíchají. Pokud používáte kuchyňský robot, použijte hnětací metlu a nechte zpracovávat těsto alespoň 5 minut, aby vzniklo jednotné těsto.
Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Pokud pospícháte, nechte těsto odležet v lednici alespoň 4 hodiny.
Předehřejte si troubu na 170°C.
Odleželé těsto rozdělte na jednotlivé kusy. Ty vyválejte válečkem na plát o výšce cca 0,5 cm. Z těsta vykrajujte oblíbenými vykrajovátky jednotlivé tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 8 až 10 minut na 170°C.
Ihned po vytažení potřete horké kousky rozšlehaným žloutkem, získají pěkný lesk. Kousky cukroví nechte vychladnout na kovové mřížce. Po vychladnutí ozdobte.
Připravte si polevu.
Nejprve cukr důkladně prosejte, aby se v polevě netvořily hrudky a neucpávala se v cukrářském sáčku.
Kuchyňskou stěrkou utřete v míse cukr, citronovou šťávu a bílek tak, abyste dosáhli jemné konzistence. Ingredience míchejte vždy ručně, mixér by do ní vehnal vzduch a poleva by se drolila.
Bílková poleva by navíc neměla přijít do kontaktu s kovovým předmětem, aby si uchovala barvu i konzistenci. Neměla by se na talířku roztékat a při vyndání stěrky by měla tvořit špičky.
Cukrářský sáček naplňte glazurou a libovolně ozdobte.
Misku s nepoužívanou polevou vždy přikryjte vlhkou utěrkou, glazura neztvrdne.
Poleva má tendenci houstnout, proto ji dávkujte po malých částech. Můžete ji také naplnit do několika sáčků. Nepoužívané sáčky mezitím uložte do lednice.
Polevu spotřebujte vždy hned v ten den.
Foto: In kitchen with Zuz