Příchod léta: Recept na svatojánský sýr a nápady na dekorace stolu
Svatojánská noc v mnoha evropských zemích navazuje na předkřesťanské oslavy letního slunovratu. V řadě zemích tyto tradice přetrvaly dodnes, například zvyky vyvinuté starými Litevany. Zapalují oheň, hledají kapradí, zpívají lidové písně a vyrábí tradiční sýr.
O nejrůznější zvyky není nouze, a tak jsme v tomto článku shrnuli to nejdůležitější, co v Litvě k oslavě svatojánské noci neodmyslitelně patří. Inspirujte se!
Produkty
Přírodní tóny a materiály


Produkty
Stolní dekorace

Produkty
Recept na svatojánský sýr
Co na jeho výrobu budete potřebovat:
- 3 litry mléka
- 1 kg tvarohu
- 3 slepičí vejce
- 100 g másla
- sůl
- kmín


Postup
1. Zahřejeme mléko na 80 stupňů. Na mírném plamenu za jemného míchání začneme do horkého mléka přidávat tvaroh. Mícháme, dokud se nezačne oddělovat syrovátka.
2. Vezmeme navlhčenou bavlněnou utěrku nebo plátýnko a vložíme ji do síta nebo otvoru. Po oddělení syrovátky přeceďte celou hmotu přes utěrku a slijte syrovátku.
3. Horký tvaroh dáme do pánve s rozšlehanými vejci, do kterých jsme přidali kmín a sůl. Do směsi přidáme máslo. Neustále mícháme, dokud se směs nepřichytí ke stěně pánve.
4. Když je směs hotová, nalijeme obsah pánve do připravené nádoby. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí dáme alespoň na 1 hodinu (nejlépe na 1 noc) do lednice.
5. Sýr nakrájíme na plátky a podáváme.
Produkty
Svatojánské dekorace na stůl


Produkty
Svatojánské tradice

Produkty
Ranní koupel

