Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Příchod léta: Recept na svatojánský sýr a nápady na dekorace stolu

Svatojánská noc v mnoha evropských zemích navazuje na předkřesťanské oslavy letního slunovratu. V řadě zemích tyto tradice přetrvaly dodnes, například zvyky vyvinuté starými Litevany. Zapalují oheň, hledají kapradí, zpívají lidové písně a vyrábí tradiční sýr.

O nejrůznější zvyky není nouze, a tak jsme v tomto článku shrnuli to nejdůležitější, co v Litvě k oslavě svatojánské noci neodmyslitelně patří. Inspirujte se!

Přírodní tóny a materiály

V Litvě se lidé vracejí ke starobylým hodnotám svých předků. Užívají si nejen přírodu, ale také využívají přírodní barvy a materiály k ozdobení stolu a vytvoření slavnostní atmosféry.

O letním slunovratu se neobejdou bez tradičního lněného ubrusu zděděného například po babičce.

Stolní dekorace

Pro živější oslavu můžete na sváteční stůl umístit svícny v zemitých barvách a ladící svíčky, jejichž plameny zároveň slouží k odpuzování komárů.

A protože bylinkám nasbíraným během svatojánské noci je připisována magická moc, ozdobte si stůl bylinkami či květinami v hliněné nebo keramické váze v přírodní barvě.

Recept na svatojánský sýr

Tradiční svatojánský sýr má dlouhou historii spjatou s letním slunovratem. Díky svému kulatému tvaru a žluté barvě se věří, že symbolizuje slunce. Obzvlášť, je-li vyrobený podle autentické receptury.

Co na jeho výrobu budete potřebovat:

  • 3 litry mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 3 slepičí vejce
  • 100 g másla
  • sůl
  • kmín

Postup

1. Zahřejeme mléko na 80 stupňů. Na mírném plamenu za jemného míchání začneme do horkého mléka přidávat tvaroh. Mícháme, dokud se nezačne oddělovat syrovátka.

2. Vezmeme navlhčenou bavlněnou utěrku nebo plátýnko a vložíme ji do síta nebo otvoru. Po oddělení syrovátky přeceďte celou hmotu přes utěrku a slijte syrovátku.

3. Horký tvaroh dáme do pánve s rozšlehanými vejci, do kterých jsme přidali kmín a sůl. Do směsi přidáme máslo. Neustále mícháme, dokud se směs nepřichytí ke stěně pánve.

4. Když je směs hotová, nalijeme obsah pánve do připravené nádoby. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí dáme alespoň na 1 hodinu (nejlépe na 1 noc) do lednice.

5. Sýr nakrájíme na plátky a podáváme.

Svatojánské dekorace na stůl

Bez dřevěných prvků si nelze oslavy příchodu léta představit – stůl tudíž můžete doplnit dubovými, bambusovými nebo jinými dřevěnými mísami, talířky s předkrmy a kořenkami. Na stůl umístěte i přírodní motivy, jako jsou ubrousky zdobené květinami.

Svatojánské tradice

Odjakživa se říká, že pivo symbolizuje dobrou úrodu, a tak se kromě tradičního sýra neobejde pravá svatojánská noc ani bez pivních korbelů.

Ranní koupel

Podle prastaré víry se byste se při východu slunce měli vykoupat, protože voda má magické vlastnosti – dodává sílu, energii a zdraví. Vybavte se ale i teplou přikrývku a třeba i sýrovou mísou, abyste se po dobrém koupání zahřáli a zahnali hlad.