Svatojánská noc v mnoha evropských zemích navazuje na předkřesťanské oslavy letního slunovratu. V řadě zemích tyto tradice přetrvaly dodnes, například zvyky vyvinuté starými Litevany. Zapalují oheň, hledají kapradí, zpívají lidové písně a vyrábí tradiční sýr.
O nejrůznější zvyky není nouze, a tak jsme v tomto článku shrnuli to nejdůležitější, co v Litvě k oslavě svatojánské noci neodmyslitelně patří. Inspirujte se!
Co na jeho výrobu budete potřebovat:
1. Zahřejeme mléko na 80 stupňů. Na mírném plamenu za jemného míchání začneme do horkého mléka přidávat tvaroh. Mícháme, dokud se nezačne oddělovat syrovátka.
2. Vezmeme navlhčenou bavlněnou utěrku nebo plátýnko a vložíme ji do síta nebo otvoru. Po oddělení syrovátky přeceďte celou hmotu přes utěrku a slijte syrovátku.
3. Horký tvaroh dáme do pánve s rozšlehanými vejci, do kterých jsme přidali kmín a sůl. Do směsi přidáme máslo. Neustále mícháme, dokud se směs nepřichytí ke stěně pánve.
4. Když je směs hotová, nalijeme obsah pánve do připravené nádoby. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí dáme alespoň na 1 hodinu (nejlépe na 1 noc) do lednice.
5. Sýr nakrájíme na plátky a podáváme.