Aromatické a osvěžující - základ pro dokonalý letní piknik.
K letnímu pikniku patří sezónní pochoutky. Domácí jahodový koláč je vždy hitem - jeho přirozená sladkost a osvěžující chuť dokonale ztělesňují ducha sezóny. Pro větší šmrnc ho můžete kombinovat s ovocnou mísou. Sezónní ovoce nejenže obarví stůl do pestrých barev, ale také poskytne potřebné osvěžení v teplých dnech, kdy tělo nemá chuť na těžké jídlo.
Možná důležitější než jídlo jsou osvěžující a aromatické letní nápoje. Přinášíme vám dva nápady, s jejichž pomocí pozvednete piknik na vyšší úroveň a jistě potěšíte hosty.
Bezinková a mátová limonáda
1. Svařte 3 litry a 3 kg cukru, dokud se cukr nerozpustí.
2. Do vychladlého roztoku cukru a vody přidejte 30 - 40 omytých květů černého bezu, 3 - 4 hrsti mátových lístků a 3 dkg kyseliny citronové.
3. Směs necháme 24 hodin stát, pak ji přecedíme přes plátýnko, nalijeme do sterilizovaných lahví a užíváme podle potřeby.
4. Při podávání smíchejte s čistou nebo sycenou vodou, přidejte několik kostek ledu, plátek citronu a lístek máty.
Levandulová limonáda
1. Levandulový sirup připravíte tak, že v hrnci smícháte stejné díly vody a cukru, přidáte hrst čerstvé nebo sušené levandule a necháte vařit, dokud se cukr nerozpustí.
2. Nechte vychladnout a poté přeceďte.
3. Pro přípravu limonády vymačkejte několik citronů, smíchejte jejich šťávu s vodou a oslaďte ji levandulovým sirupem podle chuti.
4. Podávejte na ledu, ozdobené snítkou levandule.