Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 Kč pro vásRegistracePřihlášení300 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Jak vybrat gril (nejen) na zahradu

Málokdo si dokáže představit léto bez venkovní grilovačky. A pokud se ještě řadíte k těm, kteří šťavnaté steaky s chutí nejen konzumují, ale i připravují, neobejdete se bez spolehlivého grilu. Jak se ale v široké nabídce vyznat?

Poradíme vám, jak vybrat gril přesně pro vás.

Jak vybrat (zahradní) gril

Při výběru grilu hraje zásadní roli to, kde jej budete používat. Zatímco pro grilování na zahradě si můžete dovolit jakýkoliv typ grilu, pro grilování na balkoně je vhodný bezkouřový gril. Jeho vlastnosti oceníte nejen vy, ale hlavně vaši sousedé.

Také si rozmyslete, jak často budete gril používat, kolik máte prostoru, jak jej budete skladovat či přenášet a zda chcete používat plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí.

Nakonec zohledněte i estetickou stránku. Zvlášť, pokud chcete gril sladit se zahradním nábytkem.

 

 

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Pokud rádi posloucháte praskání žhnoucích uhlíků, gril na dřevěné uhlí bude to pravé. Při výběru se zaměřte na jeho pevnost a stabilitu.

Chcete-li gril přesouvat, vyberte pojízdný gril. Mřížka na grilování by měla mít povrchovou úpravu, vhodná je hlavně nerez ocel. Dbejte na to, aby měl gril i regulovatelnou ventilaci.

Výhody grilu na dřevěné uhlí

  • Nezaměnitelná kouřová chuť masa.
  • U grilů s víkem můžete i udit.
  • Rychlé dosažení vysokých teplot, maso připravíte za kratší dobu.
  • Grilování za jakéhokoliv počasí.
  • Nižší cena.

Nevýhody grilu na dřevěné uhlí

  • Roztápění vyžaduje zhruba 30 minut.
  • Obtížnější regulace teploty.
  • Náročnější údržba kvůli odkapávajícímu tuku do ohně.
  • Pouze pro venkovní použití.

 

 

Jak vybrat plynový gril

Pokud nechcete vybírat uhlíky a rozdělávat oheň, mohl by vám vyhovovat plynový gril. Vyberte takový, který má alespoň dva hořáky a je z kvalitních materiálů, nerezu či litiny. Praktické je piezo zapalování, které samo zažehne jiskru.

Výhody plynového grilu

  • Rychle se rozpálí.
  • Rovnoměrná teplota.
  • Méně kouře.
  • Nenáročná údržba.

Nevýhody plynového grilu

  • Vyšší cena.
  • Manipulace s plynem.
  • Chybí kouřová chuť masa.

 

 

Jak vybrat elektrický gril

Elektrický bezkouřový gril se hodí hlavně pro grilování na balkoně. Při výběru se zaměřte na výkon. Chcete-li grilovat častěji a pro větší počet hostů, poohlédněte se po grilu s výkonem alespoň 10kW. Pro grilování na kontaktním grilu postačí 2kW.

Snadnou údržbu zajistí grilovací desky z nepřilnavých materiálů.

Výhody elektrického grilu

  • Bezkouřové grilování.
  • Snadná manipulace.
  • Využití také v interiéru.
  • Více možností příprav jídla kromě grilování.
  • Grilování bez tuku.
Nevýhody elektrického grilu

  • Menší plocha.
  • Delší doba zahřátí desky.
  • Chybí kouřová chuť masa.
  • Nutné zabezpečení proti vodě.