Menu
100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Sklenice na víno: V čem podávat bílé, červené i sekt

Dobré víno je dar. Proto by se s ním mělo také tak zacházet. Abyste jej naplno docenili všemi smysly, nemusíte být vyloženě vinař či someliér. Rozvinutí chutí a vůní podpoříte i vhodným způsobem podávání. Stačí, když dodržíte několik pravidel.

Přečtěte si naše rady, jaké sklenice na víno vybrat a při jakých teplotách víno podávat.

Sklenice na víno

Žádné výstřelky. Pro všechny sklenice na víno platí, že nejvhodnější jsou ty z kvalitního čirého skla. V nich totiž dokážete rozpoznat širokou paletu odstínů, kterou víno nabízí.

A čím tenčí sklo, tím lépe. Zakroužením vína v tenkostěnné sklenici totiž lépe navnímáte i jeho viskozitu.

Proto se ani nebojte sáhnout po objemnějších sklenicích na víno. Nejenže se vám z nich dvě deci budou pít pohodlněji a vínem budete moci zakroužit, ale ani aroma z nich tak rychle nevyprchá.

 

 

Sklenice na bílé víno

Sklenice na bílé víno by měly mít tvar tulipánu. Tělo bývá tedy baňaté a směrem k hrdlu se lehce uzavírá. Aroma vína tak díky tomu vydrží ve skleničce déle.

Čím je ale bílé víno aromatičtější a těžší, tím otevřenější kalich můžeme zvolit.

A protože bílá vína podáváme studená, sklenici držíme za stopku co nejníže.

V tulipánových sklenicích můžeme podávat také růžová vína.

 

 

Sklenice na červené víno

Sklenice na červené víno mají balónovitý tvar, a to z velmi praktického důvodu. Dostatek prostoru je totiž důležitý pro rozvinutí chutí a vůní. Hladina, kterou víno po nalití vytvoří, by měla být tedy široká zejména u aromatických odrůd.

A protože červeného víno nepodáváme studené, je i stopka sklenice na červené víno spíše kratší. Sklenici s červeným vínem sice můžeme držet až třemi prsty v horní části stopky, ale ani tak bychom se neměli dotýkat kalichu.

A kolik si do sklenky nalít? Stačí ji naplnit do jedné třetiny, abychom mohli vínem pohodlně zakroužit.

 

 

Sklenice na sekt a dezertní vína

Sekty si nejlépe vychutnáme ve sklenici typu flétna. V úzkém těle perfektně vynikne nejen perlení vína, ale i pěna při nalévání.

Pro dezertní vína s vysokým obsahem alkoholu se zase hodí malé sklenice s úzkým hrdlem, z nichž aroma nevyvane tak rychle.

 

 

Teplota vína při podávání

Chuť vína může ovlivnit nevhodná teplota při jejich servírování. Červená vína stačí ochladit v lednici dvacet minut před podáváním. Vzhledem k tomu, že bílá vína podáváme studená, chladíme je v dostatečném předstihu.

  • Bílá vína mladá a lehká 7–10 °C
  • Bílá vína starší, plná a vyzrálá 10–12 °C
  • Červená vína lehká a mladá 14–16 °C
  • Červená vína vyzrálá, plná, těžší 16–18 °C
  • Červená vína plně vyzrálá 18–20 °C
  • Růžová vína mladá a ovocná 8–10 °C
  • Růžová vína vyzrálá a aromatická 10–12 °C
  • Šumivá vína 5–7 °C
  • Perlivá vína 8 –10 °C
  • Likérová vína 6–8 °C

 

 

Jak otevřít víno pomocí vývrtky jako profík

  • Odstraňte fólii.
  • Zašroubujte vývrtku pomalu do korku. Pozor, abyste neprošroubovali korek. Znečistili byste víno.
  • Vývrtku zašroubujte tak, aby nad korkem zůstala jedna až jedna a půl otáčka spirály.
  • Stlačte ručičky u vývrtky tak, aby korek vystoupal téměř celý ven.
  • Korek poté prsty pomalu vytočte ven.
  • Pokud jste postupovali správně, při otevírání láhve neuslyšíte ono „plop", které je naopak znamením, že jste víno šokovali prudkou změnou tlaku.

Jak otevřít víno bez vývrtky (rozhodně ne jako profík)

Nemáte po ruce vývrtku? Školácká chyba. Nezbývá zřejmě nic jiného, než improvizovat. A bohužel i riskovat znehodnocení vína.

Jako vývrtku lze podobným způsobem použít například dlouhý klíč, který zavrtáme šikmě do korku a silným tahem vytáhneme korek ven.

Případně můžeme zapalovačem zahřívat hrdlo láhve pod korkem do té doby, než se v nádobě vlivem změny teploty vytvoří silný tlak, který korek vystřelí ven. Je však potřeba láhev zahřívat alespoň 3 minuty. Pozor na popáleniny o samotný zapalovač nebo o horké sklo láhve.

 

 

Jak dlouho vydrží otevřené víno

Víno si nejlépe vychutnáte v den, kdy láhev otevřete. Druhý den sice nebude zkažené, ale rozhodně bude chutnat odlišně. A opět záleží na druhu vína. Plýtvání ale nehrozí. Nedopité víno využijete pro vaření.

  • Šumivé víno po uzavření zátkou můžete pít ještě druhý, maximálně třetí den po otevření.
  • Růžové víno uzavřené korkovou zátkou a uchované v lednici je možné pít ještě pátý nebo dokonce i sedmý den po otevření.
  • Bílé víno s korkovou zátkou a uložené v lednici můžete použít ještě 3 až 5 dní.
  • Červené víno uložte na tmavém místě s korkovou zátkou, chuť si uchová ještě 3 až 5 dní.

 

 

Jak skladovat víno

Pokud chcete víno skladovat doma třeba i několik měsíců, dopřejte mu i v tomto ohledu péči. Odvděčí se vám skvělou chutí.

A nebojte, nemusíte hned pořizovat vinotéku. Ta se hodí hlavně pro velmi kvalitní vína s potenciálem archivace.

U běžných vín bohatě postačí, dodržíte-li několik základních pravidel.

  • Láhve s vínem ukládejte naležato. Korek by měl být v kontaktu s vínem. Zabráníte tím jeho vysychání umožňující vniknutí vzduchu do láhve a zkažení vína.
  • Víno nevystavujte přímému svitu. Vhodnější je temno.
  • Dbejte, aby láhve s vínem nebyly vystaveny otřesům.
  • Teplota v místnosti, kde víno chcete skladovat, by měla být zhruba 7 až 16 °C.
  • Teploty nad 20 °C zapříčiňují rychlejší stárnutí vína, vyčpění buketu a mdlou chuť.
  • Vlhkost při skladování by se měla pohybovat kolem 65 %.

 

 

Ještě více inspirace