-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
Mid Season Sale | Ušetřete až 50 % →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Tvarohový velikonoční beránek: Recept a tipy na snadné vyklopení i zdobení

Chystáte se péct velikonočního beránka, ale třené či piškotové těsto se vám zdá příliš suché a dusivé? Vyzkoušejte velikonočního beránka z tvarohového těsta. Díky tvarohu a oleji bude jeho vláčnost a šťavnatost zaručena.

Přinášíme vám proto recept blogerky Kateřiny Jašek a několik tipů, jak velikonočního beránka vyklopit z formy či ozdobit.

Suroviny na tvarohového velikonočního beránka

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g jemného tvarohu na pečení (v papíru)
  • 100 g rostlinného oleje
  • 130 g třtinového cukru
  • 8 g kypřicího prášku
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 1 balení vanilkového cukru, případně 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • rozpuštěné máslo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy

Bonami tip

Aby se vám těsto na tvarohového velikonočního beránka při pečení nesrazilo, měly by mít suroviny pokojovou teplotu. Tvaroh či vejce proto vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete připravovat těsto.

Postup

1. Troubu předehřejte na 160 stupňů – spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu na beránka důkladně vymažte rozpuštěným máslem a vysypte strouhankou.

2. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.

3. Poté dejte do mísy od robotu žloutky a vyšlehejte je s cukrem do žluté pěny pomocí nástavce typu K. Poté přidejte olej a tvaroh, opět zašlehejte.

4. Ke směsi prosejte moukou, přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr nebo extrakt, najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Pomocí kuchyňského robotu zapracujte.

5. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.

6. Těsto poté přelijte do formy na velikonočního beránka.

7. Pečte v troubě 50 minut.

8. Před vyndáním zkontrolujte těsto pomocí špejle. Pokud na ní těsto zůstane, nechte tvarohového velikonočního beránka ještě 5-10 minut v troubě. Nepečte jej však zbytečně dlouho, jinak nebude vláčný.

9. Po upečení nechte několik minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.

10. Tvarohového velikonočního beránka pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte podle libosti.

Bonami tipy, jak ozdobit (tvarohového) velikonočního beránka

  • Kožíšek vyrobte beránkovi z moučkového vanilkové cukru nebo čokoládové polevy.
  • Oči vytvoříte pomocí květů hřebíčku nebo plátků mandlí.
  • Nezapomeňte mu kolem krku uvázat parádní mašli.
  • Kolem beránka můžete naaranžovat kraslice či jedlé květy.

Bonami tip, jak vybrat formu na beránka

  • Formy na beránka vybírejte z materiálů, které dobře vedou teplo. Sáhněte tedy po kameninových, plechových, keramických či skleněných.
  • Při nákupu si ověřte, zda je forma stabilní při položení čumáčkem dolů.
  • Vyzkoušejte, zda fromu udržíte pohodlně i jednou rukou při vyndavání z trouby či vyklápění těsta.
  • Dvoudílné formy na beránka jsou praktičtější, těsto do nich krásně nabobtná a beránek má i vytvarovaná záda.

Bonami tipy, jak vyklopit beránka z formy

  • Základem je formu důkladně vymazat, a to nejlépe lehce ztuhlým máslem.
  • Dejte si záležet zejména na rizikové záhyby nosu a uší.
  • Poté formu vysypte zásadně hrubou moukou, případně strouhankou, kokosem či mletými ořechy.
  • Formu na velikonočního beránka neplňte až po okraj, těsto nalijte do tří čtvrtin objemu.
  • Beránka pečte vždy v perfektně vyhřáté troubě pozvolna na 150 stupňů.
  • Dbejte na to, aby při pečení nevznikla krusta a beránka jste nepřepekli. Před koncem pečení proto zapíchněte špejli do těsta. Beránek je hotový, pokud na špejli neulpí těsto.
  • Upečený beránek by měl být pružný. Po dotyku by neměl zůstat výrazný důlek.
  • Poté vyndejte formu z trouby a nechte několik minut vychladnout. Zhruba 3 minuty by měl být ten správný čas, kdy se forma odtáhne a beránek půjde pohodlně vyklopit.
  • Beránka nejprve vyklopte naležato na talíř. Několik minut jej nechte ještě vychladnout, čímž se zpevní. Až po několika minutách jej opatrně postavte.

Fotografie: Kateřina Jašek