1. Troubu předehřejte na 160 stupňů – spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu na beránka důkladně vymažte rozpuštěným máslem a vysypte strouhankou.
2. Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte sníh.
3. Poté dejte do mísy od robotu žloutky a vyšlehejte je s cukrem do žluté pěny pomocí nástavce typu K. Poté přidejte olej a tvaroh, opět zašlehejte.
4. Ke směsi prosejte moukou, přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr nebo extrakt, najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Pomocí kuchyňského robotu zapracujte.
5. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
6. Těsto poté přelijte do formy na velikonočního beránka.
7. Pečte v troubě 50 minut.
8. Před vyndáním zkontrolujte těsto pomocí špejle. Pokud na ní těsto zůstane, nechte tvarohového velikonočního beránka ještě 5-10 minut v troubě. Nepečte jej však zbytečně dlouho, jinak nebude vláčný.
9. Po upečení nechte několik minut vychladnout a poté jej opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.
10. Tvarohového velikonočního beránka pocukrujte moučkovým cukrem a ozdobte podle libosti.
Fotografie: Kateřina Jašek