Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 Kč pro vásRegistracePřihlášení300 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Mechový dort: Upečte si ho v jarní verzi

Barbora Říhová · 28. března 2022

Mechový špenátový dort pochází z Turecka, kde se připravuje často jako buchta na plech s vrstvou mléčného krému nebo jako klasický patrový dort. My pro vás máme lehkou variantu s velikonoční výzdobou. Ozdobte si stůl tímhle krásným dortíkem.

Jaké ingredience si na přípravu mechového dortu připravit?

Hlavní ingrediencí, která tomuhle dortu dává barvu, je špenát. Použijte ho čerstvý (ale teoreticky můžete použít i mražený sekaný). Baby špenát udělá světlejší a méně intenzivnější odstín než klasický špenát. Na fotkách je dort z klasického čerstvého špenátu. Před rozmixováním lístky špenátu otrhejte od stopek.

Krém se v tureckých dezertech obvykle dělá podobný pudinkovému nebo francouzskému žloutkovému, z mléka a škrobu/mouky. Já do něj přidala jeden žloutek, který dodá více krémovosti, hebkosti i barvy. Pro zachování autenticity jsem dala jen jeden, ale klidně jich může být i víc (max. 3 - 4). Do dortu se případně hodí i smetanový krém z mascarpone. Krém se zpevní škrobem/moukou, ale pro jistotu můžete do již hotového krému přidat želatinu. Prodává se přímo želatina k použití za studena do smetanových krémů. Na toto množství krému stačí 20 g želatinového prášku rozmíchaného v 50 ml teplé vody. Ingredience jsou na velikost formy 18 – 20 cm

Na korpus:

• 250 g čerstvého špenátu,
• 100 ml mléka,
• 50 ml oleje,
• 125 g cukru,
• 1 lžíce vanilkového cukru,
• 2 lžičky vanilkového extraktu,
• 3 vejce,
• kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu,
• 260 - 270 g hladké mouky,
• 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů,
• špetka soli.

Na krém:

• 500 ml plnotučného mléka,
• 80 g hladké mouky, škrobu nebo vanilkového pudinku (my jsme použili 1 pudink + 40 g mouky),
• 1 žloutek z většího vejce,
• 125 g cukru,
• 1/2 vanilkového lusku,
• jahodová marmeláda nebo pyré,
• 300 g čerstvých jahod,
• 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%) příp. želatina k použití za studena 1 balení.

Na dekorace:

• čokoládová vajíčka různých barev,
• různé druhy ovoce – maliny, jahody, ostružiny nebo granátové jablíčko,
• květiny jako macešky, sedmikrásky a podobně.

*Jahodové pyré vytvoříte z 200 g jahod (mražených nebo čerstvých). Rozvařte je s 50 ml vody a cukrem. Poté rozmixujte na pyré.

Postup, jak si doma upéct mechový dort

1. Nejprve si připravte korpus. Špenátové lístky bez stonků rozmixujte společně s mlékem i olejem ma pyré.
2. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny, přidejte i vanilkový extrakt a kůru z citronu.
3. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli a vmíchejte k tekuté směsi.
4. Troubu předehřejte na 175 - 180°C. Na dno dortové formy dejte pečící papír, přicvakněte obvodový kruh, ten uvnitř potřete máslem a na máslo přilepte pruhy pečícího papíru.
5. Do formy nalijte těsto a dejte péct na 30 - 40 min (špejlí zkuste, zda je korpus upečený). 6. Z vychladlého korpusu seřízněte vršek a rozdrobte jej na maličké drobečky – ty si uschovejte na posypání. Korpus vprostřed prořízněte.

7. Základ na krém si připravte ideálně den předem.Do kastrůlku dejte všechny ingredience na krém a důkladně metličkou promíchejte.
8. Za stálého míchání vařte na mírném stupni až do zhoustnutí.
9. Poté ihned přikryjte potravinovou fólií (položte ji přímo na krém), tím se na povrchu neutvoří škraloup.
10. Krém nechte zchladnout a do druhého dne nechte v lednici.

11. Dokončete krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a po částech zašlehejte vychlazený uvařený krém. Můžete přidat jemně mletý cukr.
12. Spodní plát prokrojeného korpusu natřete jahodovým pyré/marmeládou a poté krémem.
13. Nejlépe to jde tak, že po obvodu nanesete sáčkem krém a poté jej nanesete uprostřed.
14. Na krém rozložte plátky jahod, položte druhý plát korpusu a opět natřete marmeládou/pyré a krémem.
15. Krém natřete i po celém obvodu dortu a než zaschne, celý jej posypte připravenými drobečky korpusu.

Finále: Dort podle libosti ozdobte vajíčky, květinami, lístečky nebo ovocem. Nechte ho pak ztuhnout alespoň pár hodin v lednici.

5 tipů, jak ozdobit dort

• Mrkněte v obchodě do sekce s bonbóny a vyberte si takové, co vám budou barevností a vzhledem vyhovovat. Hezké budou i obyčejné lentilky, různé oříšky v čokoládě, ale i kousky želatiny.

• Hezké čokoládové tvary vytvoříte, když celou tabulku čokolády i s obalem dáte na pár minut do horké vody. Pak jen odstřihnete roh a na potravinovou fólii si nastříkáte/nakreslíte například srdce, motýly, nebo květinky. Nechte zatuhnout a zdobte.

• Květiny si vybírejte jen takové, co jsou jedlé. Hezky vypadají sedmikrásky z louky, macešky ze zahrádky a jiné jarní bylinky.

• Dortu to bude slušet na praktickém podnose. Okamžitě tak dort povýšíte a upoutá pozornost. Pokud ho nemáte, použijte rovný talíř, pod který dejte misku jako podstavec.

• Co se ještě hodí k jarnímu dortu? Mrkvičky, zvířátka i barevná vajíčka vymodelujete z marcipánu.

Článek připravila Barbora Říhová, která se na svém blogu Rebarboras Kitchen sdílí samé skvělé recepty.