Až -60 % na prémiové značky | Ušetřete ještě dnes →
Jaro doma i venku | Inspirujte se →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Vajíčková pomazánka s tvarohem podle blogerky Kateřiny Jašek

Pokud chcete mít do několika minut na stole chutnou svačinu či lehčí večeři, klasika mezi pomazánkami bude to pravé. Navíc přímo volá po kombinaci s čerstvými bylinkami a křupavou zeleninou.

Tak už na nic nečekejte a připravte si vajíčkovou pomazánku s tvarohem podle foodblogerky Kateřiny Jašek.
Vajíčková pomazánka s tvarohem podle blogerky Kateřiny Jašek podávaná s chlebem a čerstvými bylinkami na modrobílých talířích.

Vajíčková pomazánka s tvarohem podle blogerky Kateřiny Jašek podávaná s chlebem a čerstvými bylinkami na modrobílých talířích.

Suroviny na vajíčkovou pomazánku s tvarohem

  • 220 g nízkotučného tvarohu
  • 80 g majonézy
  • 40 g změklého másla
  • 6 vajec pokojové teploty
  • 4 g dijonské hořčice
  • ½ červené cibule
  • několik kapek citrónové šťávy
  • čerstvá pažitka
  • sůl, pepř

Postup

1. Dejte vařit vodu. Jakmile je vroucí, pokládejte postupně vajíčka na lžíci a opatrně je vkládejte do vody. Vejce vařte zhruba 10 minut. Slijte vodu, vejce nechte vychladnout a poté oloupejte.

2. Vychladlá vajíčka překrojte napůl, žloutek přendejte do misky a bílky odložte stranou.

3. Žloutky s máslem vyšlehejte. Poté přidejte majonézu, tvaroh, hořčici, citrónovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.

4. Cibuli a bílky nakrájejte najemno a zamíchejte do pomazánky. Podle chuti dosolte.

5. Podávejte s čerstvým pečivem a ozdobte pažitkou, klíčky či plátky ředkviček.

Bonami tip

Aby vám vajíčka během vaření nepopraskala, měla by mít před vložením do vroucí vody pokojovou teplotu.

Jak na krémovou konzistenci vajíčkové pomazánky s tvarohem

Krémovosti vajíčkové pomazánky (s tvarohem) docílíte tím, když po uvaření vajec natvrdo oddělíte žloutky od bílků. Žloutky poté jemně osolíte a utřete s máslem. Takto připravený základ můžete podle chuti následně obohatit tvarohem, bylinkami a podobně. Najemno nakrájené bílky přidejte do směsi až nakonec.

Vajíčková pomázánka 3x jinak

Pokud rádi experimentuje, vyzkoušejte i další jednoduché recepty na vajíčkovou pomazánku s tvarohem, avokádem nebo riccotou.
Vajíčková pomazánka s cottage sýrem či riccotou

  • 4 vařená vejce, 250 g cottage sýra či riccoty, lžička dijonské hořčice, pažitka, sůl, pepř

Rozmělněte žloutky, přidejte riccotu, hořčici a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte pokrájené bílky a pažitku.

Vajíčková pomazánka s avokádem

  • 1 zralé avokádo, 4 vařená vejce, 1 - 2 lžíce limetkové šťávy několik lístků čerstvé bazalky, oblíbená semínka, sůl, pepř

Rozmačkejte avokádo. Přidejte k němu pokrájená vejce, najemno nasekané lístky bazalky, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte. Podávejte na opečeném toustovém chlebu a posypte opraženými semínky.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a červenou řepou

  • 4 vejce, 150 g čerstvého termizovaného sýra či tvarohu, 150 g upečené a najemno nastrouhané řepy, 1- 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, řeřicha na ozdobu

Sýr smíchejte s pokrajenou řepou, přidejte hořčici a pokrájená vejce. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte na kváskovém chlebu a posypte čerstvou řeřichou.

Fotografie: Kateřina Jašek