Jaro doma i venku | Inspirujte se →
Bonami pro firmy | Objevte všechny výhody →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak nejlépe uspořádat lednici

Bramborový salát, pár lahví s vaječným koňakem, čerstvé bylinky, zelenina a k tomu extrémně voňavé sýry. Sváteční lednička praská ve švech a vy si lámete hlavu, kam to všechno dát?

Jak zařídit, aby zákusky nenačichly slaninou a abychom vždy měsíc co měsíc nevytahovali ze spodní přihrádky nevábně vyhlížející objekt?

Uspořádání potravin v lednici může být boj, ale se správnými pomocníky tomu za chvíli přijdete na kloub. My vám ukážeme naše oblíbené stylové dózy, láhve i praktické vychytávky, které vám mnohonásobně ulehčí každodenní život.

Tip č. 1: Skladování bylinek

Správné skladování bylinek v lednici je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a vůně co nejdéle. Bylinky v lednici můžete skladovat hned několika způsoby:
  • Zabalení do ubrousku: Bylinky opláchněte pod studenou vodou, osušte papírovým ubrouskem a zabalte do nového, mírně vlhkého. Bylinky umístěte do plastového sáčku a nechte jej lehce otevřený, aby mohly bylinky dýchat. Takto lze uchovávat v lednici petržel, koriandr, bazalku a pažitku.
  • Sklenice s vodou: Ořízněte konce bylinek a vložte je do sklenice s čerstvou vodou. Přikryjte je plastovým sáčkem a umístěte do lednice. Vodu měňte každý den nebo dva. Takto vám vydrží déle čerstvá bazalka, máta a a další bylinky s dlouhými stonky.
  • Suché skladování: Rozmarýn, šalvěj nebo tymián můžete jednoduše uložit v lednici v jejich původním obalu nebo je zabalit do papírového ubrousku a umístit do plastového sáčku.

Tip č. 2: Skladování ovoce a zeleniny

Také vás rozčiluje, když předevčírem koupená rajčata dnes vyhazujete do koše? Trik pro prodloužení čerstvosti zeleniny a ovoce spočívá v tom, jak a kde je v lednici uchováváte:
  • Udržujte teplotu v lednici v rozmezí 3 až 5 °C.
  • Zeleninu skladujte v oddělených zásuvkách s nastavitelnou vlhkostí. Vysoká vlhkost je vhodná pro listovou zeleninu, zatímco nižší vlhkost je lepší pro plodovou zeleninu.
  • Oddělujte zeleninu od ovoce. Ovoce produkuje ethylen, který urychluje zrání potravin vč. zeleniny.
  • Na zeleninu, která potřebuje cirkulaci vzduchu (brokolice, květák, okurky, papriky, lilek), použijte krabičky nebo sáčky s otvory.
  • Na krájenou zeleninu zvolte hermeticky uzavřené nádoby, které zabraňují vysychání.
  • U zeleniny s kořeny, jako jsou mrkve nebo ředkvičky, odstraňte listy, které berou z kořenů vlhkost.
  • Ovoce ani zeleninu předem neomývejte, ale až těsně před vařením/konzumací. Vlhkost urychluje zkažení.
  • Maliny, jahody a další jemné druhy ovoce skladujte na horních policích lednice.

Tip č. 3: Potraviny, které do lednice nepatří

Ne všechny potraviny mají v lednici své místo. Některým by chlad nebo časté teplotní výkyvy způsobené neustálým otevíráním a zavíráním lednice jen uškodily. Do lednice nikdy nedávejte:
  • Rajčata: V lednici mohou ztrácí chuť a konzistenci.
  • Chléb: V lednici rychleji ztvrdne. Chcete-li prodloužit jeho čerstvost, zamrazte jej.
  • Brambory: Nízké teploty mění škrob na cukr, což mění chuť a texturu brambor.
  • Cibule a česnek: Vlhké prostředí urychlí jejich zkažení. Uchovávejte je na suchém, tmavém a chladném místě.
  • Tropické ovoce: Mango, papája, ananas a další tropické plody ztrácí v lednici chuť a mění texturu.
  • Dýně a melouny: Dokud nejsou nakrájené, skladujte je při pokojové teplotě.

Další tipy pro skladování a organizaci v lednici

  • Vytvořte specifické zóny pro různé typy potravin (např. nápoje, pečivo, mléčné výrobky, atd.). Tím zlepšíte organizaci a snížíte čas strávený hledáním potravin.
  • Skladujte potraviny podle teploty, jakou potřebují. Horní police mají obvykle stabilnější teplotu, zatímco dolní části jsou chladnější.
  • Maso a ryby ukládejte na nejnižší polici, abyste zabránili kapání šťáv na ostatní potraviny a minimalizovali riziko kontaminace.
  • Džemy, omáčky a sýry ukládejte ve dveřích lednice. Vydrží větší teplotní výkyvy.
  • Potraviny určené k rychlé spotřebě ukládejte do předních polic, kde je lépe uvidíte a nezapomenete na ně. Vytvořte pro ně například vlastní přihrádku nebo polici stejně jako pro již otevřené potraviny.
  • K uchovávání potravin v lednici používejte transparentní obaly, ať hned víte, co je uvnitř.
  • Skladujte udržitelně. Jednorázové obaly vyměňte za sklenice všech druhů a velikostí. Ideální na domácí šťávy, jogurty, granolu i máslo.
Bonami tip: Připravili jsme pro vás i speciální sadu štítků pro rozlišení vašich vlastních dóziček. Vyberte si jazykovou variantu, stáhněte, vytiskněte (nejlépe na samolepkový papír) a nalepte podle potřeby.