Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Na Bonami najdete nejširší nabídku pro váš domov.
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

Co do první kuchyně? Tyto nezbytnosti nesmí začátečníkům chybět

Zařizování kuchyně je výzva. Zvlášť, pokud jde o tu úplně první. Pánve, hrnce, mísy a všelijaké vychytávky… Není divu, že v hlavě nejistého začátečníka snadno zavládne pořádný zmatek. Abyste však neplýtvali časem a penězi na zbytečnosti, připravili jsme pro vás seznam položek, které by neměly chybět v žádné domácnosti.

A pokud v sobě nakonec objevíte nadšení pro složitější kulinářské úpravy, můžete s přibývajícími zkušenostmi rozšiřovat i váš gastronomický arzenál.

1

Pánvičky a hrnce

Alespoň jednoduchá sestava hrnců a pánvičky bude třeba. Do začátku postačí alespoň jeden větší hrnec, kastrol a rendlík. Sáhněte zatím po dvou kouscích o objemu zhruba 2,5 až 3 litry. Rendlík stačí menší.

Nezbytným pomocníkem bude rozhodně i kvalitní pánev o průměru 24 - 26 centimetrů. Vhodnější je spíše hlubší, na které připravíte palačinky i asijské pokrmy pro zhruba čtyři strávníky.

Materiál nádobí vybírejte s ohledem na typ varné desky. A nezapomeňte ani na pokličky.

Tip:

Pokud chcete uspořit čas, není od věci zvážit pořízení papiňáku. Vaření je rychlejší a tudíž i ekonomicky výhodnější.

2

Nože a prkénka

Ačkoliv profesionálové asi nikdy nebudou mít nožů dost, v začátcích si bohatě vystačíte se čtyřmi - univerzálním, kuchařským - např. typu Santoku, loupacím a na pečivo. Nezapomeňte ani na ocílku.

A prkénka? Ty využijete tři - na pečivo, na maso, na ovoce a zeleninu. Zatímco na dřevěné odložíte horké hrnce a lze na něm i servírovat občerstvení, plastové je zase snazší na údržbu, navíc nenačichne aromatickými potravinami. Ideální je proto kombinace obou.

3

Základní spotřebiče

V žádné domácnosti se také neztratí rychlovarná konvice. Kromě času na ní oceníte i další výhodu - neochudí vás o plotýnku. To oceníte tehdy, pokud musíte mít několik hrnců na plotně naráz. Při přípravě dezertů se zase neobejdete bez váhy a mixéru - klasického, nebo tyčového.

Neobejde-li se vaše snídaně či večeře bez zapečeného toustu nebo křupavého pečiva, bude topinkovač věrným společníkem. Pokud si topinku dopřejte výjimečně, vystačíte si s kvalitní pánví.

4

Misky

Sadu několika misek různých velikostí rozhodně užijete. V malém bytě oceníte stohovatelné v několika různých velikostech, které do sebe zapadnou a ušetří místo. Plastové jsou lehčí, nerezové však spíše využijete i pro servírování. Velikosti volte tak, abyste alespoň jednu větší misku mohli použít pro míchání těsta i salátů, menší pak na servírování pochutin a dipů.

5

Pekáč nebo plech

Pokud jste hrdými majiteli trouby, neváhejte ji využít na přípravu rychlých a snadných receptů. Ideální je pro to zapékací mísa, pekáč nebo hlubší plech. S několika surovinami totiž připravíte do půl hodiny parádní oběd či večeři.

Více inspirace pro vaši kuchyni