Předvánoční výprodej -20 % a více na 10 000+ produktů | Ušetřete →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Linecké cukroví: Recept a tipy na pečení i skladování

Klasika, která nesmí na štědrovečerní tabuli chybět – linecké cukroví. A není divu, zavděčíte se s ním téměř každému a jeho přípravou provoníte domov vanilkou.

Upečte si proto linecké cukroví podle receptu In kitchen with Zuz a inspirujte se našimi tipy na jeho přípravu i skladování.

Suroviny na linecké těsto

  • 500 g prosáté hladké mouky
  • 330 g vychlazeného másla
  • 160 g prosátého moučkového cukru
  • 4 g prášku do pečiva
  • ½ vanilkového lusku, případně 7 g vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 0,5 lžičky citronové kůry

Suroviny na potření

  • nejlépe domácí džem

Příprava lineckého těsta

Smíchejte v míse všechny suché suroviny, poté zapracujte máslo, vejce a citronovou kůru s vanilkou. Hněťte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké, pevné a lesklé těsto.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte do druhého dne v lednici odpočinout a ztuhnout.

Pokud na recept pospícháte, nechte těsto odležet v lednici minimálně 2 hodiny.

Pečení a slepování

Odleželé těsto po dílech vyválejte válečkem a vykrajujte vašimi oblíbenými vykrajovátky. Hotové tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v troubě cca 7 minut na 170 °C. Hned po pečení cukroví sundejte z horkého plechu, ať neztmavne. Samotné kousky cukroví na sebe skládejte až po vychladnutí.

Poté už stačí promazávat jednotlivé kousky oblíbeným džemem. Většinou se k lineckému cukroví, které je samo o sobě velmi sladké, doporučují kyselejší druhy, například jahodový či rybízový džem.

Před podáváním můžete ještě pocukrovat.

Rady, jak péct linecké cukroví

  • Linecké připravujte vždy z másla, neobsahuje vodu, která by mohla ovlivnit tvar cukroví během pečení.
  • Linecké patří ke křehkým druhům cukroví. Máslo i vejce by proto měly být vychlazené.
  • Těsto zpracovávejte rychle, aby se máslo nezahřálo a těsto tak nespařilo. U lineckého cukroví je důležité rychlé vypracování těsta.
  • Cukroví hlídejte, aby se malé tvary nepřipálily. Linecké musí být poměrně světlé.
  • Na linecké těsto můžete razítkem tisknout i vzory, čímž vytvoříte zajímavé sušenky.

Rady, jak skladovat linecké cukroví

  • Linecké skladujte v papírové krabici vystlané ubrousky. Před uzavřením víka cukroví také zakryjte ubrouskem.
  • Skladujte v nevytápěné místnosti, nejlépe spíži.
  • Lineckému dopřejte alespoň týden až dva na rozležení.

Foto: In kitchen with Zuz