Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Švestkový džem se skořicí

Švestkový džem je svěže letní a přesto voní podzimem. Hodí se na palačinky i do cukroví a využít jej lze i při vaření švestkové omáčky k masu. Výborný je takto s kořením, ale ozvláštnit ho můžete troškou červeného vína nebo portským vínem.

Co budete na přípravu džemu potřebovat?

  • 500 gramů vyzrálých švestek (případně modrých blum),
  • 150 - 250 gramů cukru (dle chuti a sladkosti švestek),
  • šťáva z 1 citronu,
  • 2 lžičky skořice,
  • 3 lžičky pektinu.

    Náročnost: snadné
    Čas: do 1 h
    Počet porcí: cca 3 x 150 ml

  • Co se švestkovým džemem? Zkuste jej použít i na švestkovou omáčku k masu

    Co se švestkovým džemem? Zkuste jej použít i na švestkovou omáčku k masu

    Jak džem připravit?

    1. Omyté a vypeckované švestky dejte do kastrůlku, podlijte 1 - 2 lžícemi vody a na mírném stupni povařte do změknutí. Poté švestky rozmixujte. Pokud máte hodně zralé, měkké švestky, můžete je rovnou rozmixovat na pyré.
    2. Pektin rozmíchejte v cukru a přidejte jej do švestek spolu se skořicí a šťávou z citronu. Ještě vše krátce povařte, 3 - 5 minut stačí.
    3. Horký džem ihned plňte do skleniček. Skleničky buď na chvíli otočte dnem vzhůru nebo v nich džem můžete klasicky zavařit.
    Tip: Při ukládání džemu do skleniček věnujte pozornost tomu, ať jsou čisté, vysterilované a suché.

    Další tipy na vaření džemu i jak ho v kuchyni upotřebit

  • Koření lze i nakombinovat, nemusíte zůstat jen u skořice. Kardamom, hřebíček nebo třeba badyán džem také dokonale doladí.
  • Ozvláštněte džem troškou červeného vína (50 - 100 ml) nebo portským vínem.
  • Stejným způsobem se dá udělat i džem hruškový, i jemu skořice a koření velmi sluší a i do hruškového džemu se báječně hodí víno, jen vyměňte červené za bílé nebo klasické portské za růžové.
  • A jak švestkový džem využít v kuchyni? Hodí se do omáček k masu, ale také ho můžete namazat na klasický litý perník, přidat ho k základu v receptu na kapra na černo, případně do kaší, jogurtů a na palačinky.

  • Do švestkového džemu můžete využít i jiné koření

    Do švestkového džemu můžete využít i jiné koření