-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
Mid Season Sale | Ušetřete až 50 % →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jak si nejlépe vychutnat svatomartinské víno

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Vstupujeme do pestrobarevných podzimních dnů, do období, kdy je sklizeň za námi a my si konečně můžeme vychutnat plody své práce. Blíží se svátek svatého Martina, kdy víno nahrazuje cider a přichází radostné podzimní oslavy.

Jste připraveni oslavovat? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si naplno vychutnat víno.

Etiketa vína - jaká jsou základní pravidla pití vína?

Víno je mnohem víc než jen rafinovaně zpracované hrozny, na kterých si pochutnávají gurmáni po celém světě - je to spojení slunce, země, vinaře a tradice. Víno je zážitek!

Vínu je třeba věnovat zvláštní péči, a to od prvního okamžiku, výběru lahve, nalévání až do poslední kapky. Abyste si ho však mohli skutečně vychutnat, musíte se trochu orientovat ve vinařské etiketě:

  1. Když otevíráte láhev vína, snažte se to provést tiše a diskrétně.
  2. Při nalévání vína držte láhev za dno.
  3. Naplňte sklenici méně než do poloviny a nechte víno dostatečně nadechnout a rozvinout jeho nejlepší aroma.
  4. Sklenici držte za stopku nebo podstavec.
  5. Při přípitku cinkejte kalíškem sklenice.
  6. Přivoňte si a ochutnejte víno.
  7. Dávejte si malé doušky a nechte své chuťové buňky objevovat plnou chuť vína.

Jak kombinovat víno s jídlem?

Plnosti aroma vína dosáhnete výběrem správné sklenice na víno, která zvýrazní jeho vlastnosti. Každý druh vína vyžaduje jiný kulinářský doprovod, proto v budoucnu při plánování jídla s rodinou nebo přáteli věnujte pozornost výběru vína.


Šumivé víno - jako aperitiv nebo k dezertu
Šumivá vína podáváme jako aperitiv, který nabudí chuťové buňky a zároveň doplní chuť jídla. Svěží, suchá šumivá vína se nejlépe hodí k předkrmům z mořských plodů, zatímco sladší a aromatičtější šumivá vína lze podávat i k dezertům.
Bílé víno - k předkrmům, rybám nebo dezertům
Lehká bílá vína by se měla podávat k předkrmům, mořským plodům a jednoduchým rybím pokrmům a silnější bílá vína se dobře hodí k rybám připravovaným v omáčkách. Sladká bílá vína skvěle doplní dezerty s mandlemi nebo lískovými oříšky a můžete si je vychutnat také ke kozímu sýru.
Růžové víno - kombinujte s předkrmy nebo bílým masem
Díky své lehké a svěží chuti lze růžové víno podávat k předkrmům, stejně jako k uzenému nebo bílému masu.
Červené víno - vhodné k sýrům a červenému masu
Červená vína se nejlépe hodí ke středně až velmi výrazným sýrům a jemně kořeněným pokrmům z drůbeže, telecího, jehněčího a králíka. Ke zvěřině a grilovaným pokrmům podávejte robustnější červená vína, ke kachně a huse mladá červená vína.
Barikové víno s robustní chutí
Jedná se o vína, která zrála ve speciálních dubových sudech, kde získala požadovaná charakteristická aromata (např. vanilkové, karamelové, uzené atd.). Skvěle doplňují jídla s výraznou chutí, jako jsou grilované pokrmy, červené papriky a jídla obsahující sýr. Toto víno podávejte se sklenicí vody.

Jak správně skladovat víno?

Ideální podmínky pro skladování vína značně závisí na vlhkosti, vystavení slunečnímu záření a případných teplotních výkyvech, proto doporučujeme skladovat lahve na chladných, tmavých a vlhkých místech. Víno lze také skladovat v chladničce nebo vinotéce. Dbejte na to, aby lahve byly naležato, ale pokud plánujete víno brzy otevřít, nevadí, když budou umístěny nastojato.

Jak skladovat víno po otevření

Otevřené láhve vína by měly být uchovávány v chladničce, červené víno však můžete skladovat i na kuchyňské lince. V obou případech by měly být lahve důkladně uzavřeny. Šumivé víno můžete pít až 3 dny po otevření, u červeného vína se doporučuje pít až 3 až 5 dní, bílé a růžové víno lze pít 5 až 7 dní.

Co je dekantace vína?

Pokud máte doma láhev staršího vína (zejména jedná-li se o červené víno), je dobré ji před podáváním nejprve " provzdušnit" nebo dekantovat. Tento proces odstraní případné usazeniny a umožní vínu dýchat.

Jak postupovat při dekantaci? Nalijte víno do dekantéru nebo skleněné karafy, nechte ho stékat po povrchu skla a několikrát nádobou zatočte. Poté počkejte 10-30 minut. Čím déle víno v karafě ponecháte, tím více aroma se uvolní.

TIP: Na rozdíl od červených vín není třeba většinu bílých vín provzdušňovat, proto obvykle dekantujeme pouze starší bílá vína.