Vstupujeme do pestrobarevných podzimních dnů, do období, kdy je sklizeň za námi a my si konečně můžeme vychutnat plody své práce. Blíží se svátek svatého Martina, kdy víno nahrazuje cider a přichází radostné podzimní oslavy.
Jste připraveni oslavovat? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak si naplno vychutnat víno.
Víno je mnohem víc než jen rafinovaně zpracované hrozny, na kterých si pochutnávají gurmáni po celém světě - je to spojení slunce, země, vinaře a tradice. Víno je zážitek!
Vínu je třeba věnovat zvláštní péči, a to od prvního okamžiku, výběru lahve, nalévání až do poslední kapky. Abyste si ho však mohli skutečně vychutnat, musíte se trochu orientovat ve vinařské etiketě:
Pokud máte doma láhev staršího vína (zejména jedná-li se o červené víno), je dobré ji před podáváním nejprve " provzdušnit" nebo dekantovat. Tento proces odstraní případné usazeniny a umožní vínu dýchat.
Jak postupovat při dekantaci? Nalijte víno do dekantéru nebo skleněné karafy, nechte ho stékat po povrchu skla a několikrát nádobou zatočte. Poté počkejte 10-30 minut. Čím déle víno v karafě ponecháte, tím více aroma se uvolní.
TIP: Na rozdíl od červených vín není třeba většinu bílých vín provzdušňovat, proto obvykle dekantujeme pouze starší bílá vína.