1. Nejprve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, promíchejte jej s cukrem a přilijte vlažné mléko, přikryjte a počkejte, až kvásek vzejde.
2. Mezitím připravujte ingredience na těsto. Do prosáté mouky dejte špetku soli, cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, případně i citronovou kůru.
3. Do směsi přidejte vzešlý kvásek.
4. V robotu či ručně vypracujte dokonale hladké a pružné těsto. Zabere to minimálně 10 minut. Vypracované těsto je krásně hladké.
5. Těsto zakryjte utěrkou a dejte vykynout. Buď na 2 hodiny v teple, nebo 8 - 24 hodin v lednici. Pokud zvolíte postup v chladu, těsto z lednice vyndejte s větším předstihem a nechte 2 – 3 hodiny rozkynout.
Vykrajování donutů:
6. Vykynuté těsto rozválejte na plát o výšce asi 0,5 cm a vykrájejte kolečka. V každém kolečku ješte vykrojte uprostřed maličké kolečko.
7. Vykrájené donuty přikryjte a nechte další 2 hodinky kynout.
Smažení:
8. Nejlépe se donuty smaží v hlubší pánvi typu wok, nebo použijte vyšší a širší hrnec. Nalijte do něj dostatečné množství oleje, aby donuty mohly plavat a na středním stupni olej rozpalte. Donuty smažte až v úplně rozpáleném oleji, vyzkoušejte si např. na kousku těsta. Dejte ale pozor, aby olej nebyl rozpálený moc.
9. Donuty vkládejte do oleje nejprve vrchní stranou. Smažte přibližně 2 minutky a donuty otočte. Další 2 minuty dosmažte i z druhé strany.
10. Hotové donuty pokládejte na papírové ubrousky, ať se z nich odsaje olej.
Malinová poleva:
11. Maliny dejte do kastrůlku a malinko podlijte vodou, stačí asi 2 - 3 lžíce. Přidejte šťávu z citronu a krátce nechte maliny rozvařit.
12. Po rozvaření maliny rozmixujte na hladké pyré a to ještě propasírujte přes sítko, abyste se zbavili zrníček.
13. Na finální polevu promíchejte jemně mletý cukr s malinovým rozvarem.
Dokončení:
14. Donuty máčejte vrchní stranou v připravené polevě a ihned, než stačí zaschnout, podle libosti ozdobte. Na našich jsou pistácie, sušené maliny, jedlé květy, mini marshmallow, bílá ganache a bílková poleva.
15. Donuty skladujte v uzavíratelné dóze. Měkké vydrží 3 dny.
Z těsta jsme usmažili 20 donutů, vykrajovátko mělo průměr 5 cm.
I donuty mohou být plněné, pokud zvolíte malinovou náplň, postupujte stejným způsobem jako s polevou, ale při vaření pyré použijte želírovací přípravek, např. Agar nebo pektin. Donuty pak na dvou protilehlých místech propíchněte a sáčkem s úzkou plnící špičkou donuty plňte.
Polevu si můžete udělat libovolně hustou, čím více cukru oproti pyré, tím bude hustší.
Co všechno použít na zdobení? Posypte donuty čímkoliv, co máte rádi. Mohou to být různé druhy oříšků, jakékoliv lyofilizované ovoce – nadrcené či namleté, sušené jedlé květy, klasické cukrové zdobení, různé kousky čokolády (např. hoblinky, čokoládová rýže, nasekaná čokoláda), nebo rozpuštěná čokoláda či bílková poleva.