Sleva 15 % s kódem JARO15 | Ušetřete ještě dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept na nadýchané donuty s malinovou polevou

Americké donuty jsou velmi podobné našim masopustním koblížkům. Mají pouze odlišný tvar prstence a namísto náplně uvnitř, mají navrchu polevu a bohaté zdobení. Avšak i donuty mohou být plněné, třeba malinami. Připravte si je podle našeho receptu.

Co si připravit na malinové donuty?

Na těsto:
  • 250 g hl mouky,
  • 30 g cukru,
  • 2 žloutky,
  • 35 g rozpuštěného másla,
  • 100 ml vlažného mléka,
  • špetka soli,
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry (můžete vynechat).

    Kvásek:
  • 10 - 15 g droždí,
  • 1 lžíce cukru,
  • 25 ml vlažného mléka.

    Malinová poleva:
  • 100 g mražených nebo čerstvých malin,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 100 - 150 g jemně mletého cukru.
  • Malinovou polevu na donuty připravíte z mražených nebo čerstvých malin a cukru

    Malinovou polevu na donuty připravíte z mražených nebo čerstvých malin a cukru

    Polevu na donutech můžete dozdobit různými dekoracemi, zlatými plátky, sušeným ovocem, oříšky a podobně

    Polevu na donutech můžete dozdobit různými dekoracemi, zlatými plátky, sušeným ovocem, oříšky a podobně

    Jak připravit těsto a polevu na donuty?

    1. Nejprve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, promíchejte jej s cukrem a přilijte vlažné mléko, přikryjte a počkejte, až kvásek vzejde.
    2. Mezitím připravujte ingredience na těsto. Do prosáté mouky dejte špetku soli, cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, případně i citronovou kůru.
    3. Do směsi přidejte vzešlý kvásek.
    4. V robotu či ručně vypracujte dokonale hladké a pružné těsto. Zabere to minimálně 10 minut. Vypracované těsto je krásně hladké.
    5. Těsto zakryjte utěrkou a dejte vykynout. Buď na 2 hodiny v teple, nebo 8 - 24 hodin v lednici. Pokud zvolíte postup v chladu, těsto z lednice vyndejte s větším předstihem a nechte 2 – 3 hodiny rozkynout.

    Vykrajování donutů:
    6. Vykynuté těsto rozválejte na plát o výšce asi 0,5 cm a vykrájejte kolečka. V každém kolečku ješte vykrojte uprostřed maličké kolečko.
    7. Vykrájené donuty přikryjte a nechte další 2 hodinky kynout.

    Smažení:
    8. Nejlépe se donuty smaží v hlubší pánvi typu wok, nebo použijte vyšší a širší hrnec. Nalijte do něj dostatečné množství oleje, aby donuty mohly plavat a na středním stupni olej rozpalte. Donuty smažte až v úplně rozpáleném oleji, vyzkoušejte si např. na kousku těsta. Dejte ale pozor, aby olej nebyl rozpálený moc.
    9. Donuty vkládejte do oleje nejprve vrchní stranou. Smažte přibližně 2 minutky a donuty otočte. Další 2 minuty dosmažte i z druhé strany.
    10. Hotové donuty pokládejte na papírové ubrousky, ať se z nich odsaje olej.

    Malinová poleva:
    11. Maliny dejte do kastrůlku a malinko podlijte vodou, stačí asi 2 - 3 lžíce. Přidejte šťávu z citronu a krátce nechte maliny rozvařit.
    12. Po rozvaření maliny rozmixujte na hladké pyré a to ještě propasírujte přes sítko, abyste se zbavili zrníček. 13. Na finální polevu promíchejte jemně mletý cukr s malinovým rozvarem.
    Dokončení:
    14. Donuty máčejte vrchní stranou v připravené polevě a ihned, než stačí zaschnout, podle libosti ozdobte. Na našich jsou pistácie, sušené maliny, jedlé květy, mini marshmallow, bílá ganache a bílková poleva.
    15. Donuty skladujte v uzavíratelné dóze. Měkké vydrží 3 dny.

    Z těsta jsme usmažili 20 donutů, vykrajovátko mělo průměr 5 cm.

    Další tipy na přípravu donutů

  • I donuty mohou být plněné, pokud zvolíte malinovou náplň, postupujte stejným způsobem jako s polevou, ale při vaření pyré použijte želírovací přípravek, např. Agar nebo pektin. Donuty pak na dvou protilehlých místech propíchněte a sáčkem s úzkou plnící špičkou donuty plňte.
  • Polevu si můžete udělat libovolně hustou, čím více cukru oproti pyré, tím bude hustší.
  • Co všechno použít na zdobení? Posypte donuty čímkoliv, co máte rádi. Mohou to být různé druhy oříšků, jakékoliv lyofilizované ovoce – nadrcené či namleté, sušené jedlé květy, klasické cukrové zdobení, různé kousky čokolády (např. hoblinky, čokoládová rýže, nasekaná čokoláda), nebo rozpuštěná čokoláda či bílková poleva.