Co si takhle jednou místo večeře u televize dopřát luxus v podobě krásně prostřené tabule? Uvidíte, že atmosféra večera bude nezaměnitelná. Že už si nepamatujete, jak se správně prostírá? Vysvětlíme vám to s přehledem za pár minut.
Vytáhněte tu krásnou sadu nádobí, co stále schováváte na lepší příležitost nebo se rovnou potěšte nějakou novou a užijte si večer na formální i neformální způsob.
Neformální stolování se od toho formálního liší v počtu příborů, sklenic a v mnohem menším důrazu na etiketu. Každý den neslavíte životní jubileum nebo výročí svatby, to ale neznamená, že si nemůžete stůl hezky prostřít a všední večeři si trochu ozvláštnit.
Co budete potřebovat:
Ty pomohou dotvořit jedinečnou atmosféru celého večera. Do středu stolu se bude hodit nízká vázička s kytkou nebo miska se sušenými květy. Vybírejte ale ty méně aromatické, abyste nepřebili vůni podávané večeře.
Příjemnou až intimní atmosféru vytvoříte pomocí svíček. Svícen nebo hlavní svíčku položte doprostřed stolu a kolem ní několik menších. Na neformální večeři se hodí kratší a širší svíčky a nikdy by neměly překážet v očním kontaktu.
Od takové večeře se očekává více chodů a také nápojů, což znamená i více příborů a sklenic. Při večeři byste měli dodržovat několik pravidel stolování a také etikety. Ale nebojte, se vším vás seznámíme tak, aby to byla zábava a vy si mohli užít večeři s velkou parádou.
Co budete potřebovat:
3 nejdůležitější pravidla:
1. Na každý chod jiný příbor.
2. Příbory nejdále umístěné od talíře použijte jako první.
3. Sklenice stavte v tom pořadí, jak je budete při večeři používat.
Zkuste pořídit nějaké slavnostnější elegantní příbory, které celý stůl pozvednou na vyšší úroveň. Počet příborů se odvíjí od počtu chodů, ale vedle sebe by měly být maximálně tři kusy.
A jak je to s jejich uspořádáním? Nenecháme vás v tom tápat jako Julii Roberts v Pretty Woman a naučíme vás jednoduché pravidlo. Nejdále od talíře pokládejte ty příbory, které se budou používat nejdříve. Jako kdybyste se postupně propracovávali až k samotnému talíři.
První zleva tedy půjde salátová vidlička a blíž k talíři vidlička na hlavní jídlo. Napravo od talíře bude nůž na hlavní chod a pak polévková lžíce. Dezertní vidličku a lžičku dejte opět nad talíř.