Přísady na těsto by měly mít před přípravou pokojovou teplotu.
1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse nejprve vyšlehejte máslo a postupně přidávejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud se objem másla a cukru téměř nezdvojnásobí.
2. Poté přidejte vejce jedno po druhém a znovu je do těsta zašlehejte.
3. Nakonec přidejte kůru a šťávu z pomeranče, semínka z vanilkového lusku, suché přísady a mléko. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
4. Těsto nalijte do vymazané formy ve tvaru srdce (není třeba ji vysypávat moukou) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 50-55 minut na horkovzdušném programu.
5. Upečený koláč nechte zcela vychladnout.
Pokud nemáte k dispozici formu ve tvaru srdce, upečte kulatý a čtvercový korpus. Oba by však měly mít stejný průměr. Po upečení a vychladnutí rozdělte kulatý korpus na poloviny. Ty následně napojte na boky čtvercového korpusu, čímž vytvoříte srdcový tvar.
1. V míse smíchejte všechny ingredience na krém č. 1 a dobře je prošlehejte. Ve druhé míse smíchejte jahodový džem s likérem.
2. Pro krém č. 2 nejprve vyšlehejte máslo. V ideálním případě použijte kuchyňský robot s nástavcem na šlehání a šlehejte při střední rychlosti alespoň 10 minut.
3. Poté přidejte cukr, kůru a lyofilizovaný jahodový prášek a znovu šlehejte na střední až vysokou rychlost alespoň dalších 10 minut. Krém č. 2 je hotový, pokud výrazně zvětšil svůj objem, zesvětlal a cukr se při šlehání rozpustil. Pokud při ochutnání stále cítíte krystalky cukru, ještě chvíli šlehejte.
1. V případě potřeby ořízněte horní část korpusu, aby byl povrch rovný. Korpus dortu poté rozřízněte na polovinu a vrchní část použijte jako základ. Vrchní část valentýnského dortu bude ta část korpusu, která se při pečení dotýkala dna dortové formy. Tím získáte dokonale rovný povrch.
2. První část korpusu na valentýnský dort nejprve potřete marmeládou s likérem a krémem č. 1. Opatrně na tuto vrstvu položte druhou polovinu korpusu a lehce ji přitlačte.
3. Nakonec celý dort včetně boků potřete silnější vrstvou krému č. 2.
4. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy a lehce jej posypte moučkovým cukrem.
Valentýnský dort podávejte druhý den a před servírováním jej nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.
Podpořit libido na svátek zamilovaných není vůbec od věci. Třeba potravinami s údajným afrodiziakálním účinkem. Jejich stoprocentní účinnost nezaručujeme, ale chuťové smysly jimi rozhodně rozmazlíte.
Fotografie: Monika Kóňová