Bonami Days až -50 % | Ulovte svou slevu →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Jahodový valentýnský dort: Recept a tipy na jeho zdobení

Svátek svatého Valentýna je nejen skvělou příležitostí k setkání s milovanými, ale i k tomu dopřát si výjimečný dezert.

Upečte si proto lahodný pomerančovo-jahodový valentýnský dort podle receptu foodblogerky Moniky Kóňové a inspirujte se našimi tipy, jak dort na Valentýna ozdobit a jaké ingredience s afrodiziakálními účinky využít.

Korpus

  • 390 g hladké mouky
  • 250 g másla pokojové teploty + na vymazaní formy
  • 250 g cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 12 g prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 2 chemicky neošetřené pomeranče
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

Krém č. 1

  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 1 ČL prášku z lyofilizovaných jahod

Jahodová vrstva

  • 150 g jahodového džemu
  • 2 PL pomerančového likéru, nebo pomerančové šťávy

Krém č. 2

  • 350 g másla pokojové teploty
  • 350 g práškového cukru
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 2 ČL prášku z lyofilizovaných jahod

Na ozdobu

  • čerstvé jahody, rybíz a jedlé květy
  • moučkový cukr

Příprava korpusu

Přísady na těsto by měly mít před přípravou pokojovou teplotu.

1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V druhé míse nejprve vyšlehejte máslo a postupně přidávejte cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud se objem másla a cukru téměř nezdvojnásobí.

2. Poté přidejte vejce jedno po druhém a znovu je do těsta zašlehejte.

3. Nakonec přidejte kůru a šťávu z pomeranče, semínka z vanilkového lusku, suché přísady a mléko. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.

4. Těsto nalijte do vymazané formy ve tvaru srdce (není třeba ji vysypávat moukou) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 50-55 minut na horkovzdušném programu.

5. Upečený koláč nechte zcela vychladnout.

Korpus na valentýnský dort, když nemáte formu ve tvaru srdce

Pokud nemáte k dispozici formu ve tvaru srdce, upečte kulatý a čtvercový korpus. Oba by však měly mít stejný průměr. Po upečení a vychladnutí rozdělte kulatý korpus na poloviny. Ty následně napojte na boky čtvercového korpusu, čímž vytvoříte srdcový tvar.

Příprava krémů

1. V míse smíchejte všechny ingredience na krém č. 1 a dobře je prošlehejte. Ve druhé míse smíchejte jahodový džem s likérem.

2. Pro krém č. 2 nejprve vyšlehejte máslo. V ideálním případě použijte kuchyňský robot s nástavcem na šlehání a šlehejte při střední rychlosti alespoň 10 minut.

3. Poté přidejte cukr, kůru a lyofilizovaný jahodový prášek a znovu šlehejte na střední až vysokou rychlost alespoň dalších 10 minut. Krém č. 2 je hotový, pokud výrazně zvětšil svůj objem, zesvětlal a cukr se při šlehání rozpustil. Pokud při ochutnání stále cítíte krystalky cukru, ještě chvíli šlehejte.

Dokončení a zdobení valentýnského dortu

1. V případě potřeby ořízněte horní část korpusu, aby byl povrch rovný. Korpus dortu poté rozřízněte na polovinu a vrchní část použijte jako základ. Vrchní část valentýnského dortu bude ta část korpusu, která se při pečení dotýkala dna dortové formy. Tím získáte dokonale rovný povrch.

2. První část korpusu na valentýnský dort nejprve potřete marmeládou s likérem a krémem č. 1. Opatrně na tuto vrstvu položte druhou polovinu korpusu a lehce ji přitlačte.

3. Nakonec celý dort včetně boků potřete silnější vrstvou krému č. 2.

4. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy a lehce jej posypte moučkovým cukrem.

Valentýnský dort podávejte druhý den a před servírováním jej nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.

Bonami tipy, jak ozdobit valentýnský dort

  • Valentýnský dort ozdobte čerstvým bobulovitým ovocem. Můžete pokrýt celou vrchní plochu, nebo jej nedbale vyskládejte po jedné straně do půlměsíce. Ovoce doplňte lístky meduňky, díky kterým bude vršek dortu působit bohatě.
  • Pokud chcete ozdobit povrch dortu nakrájenými jahodami, potřete je želatinou, aby neokoraly a vypadaly co nejdéle čerstvé.
  • Potrpíte-li si na minimalismus, dort potáhněte pouze fondánem či glazurou s mramorovým efektem.
  • Valentýnský dort můžete také ležérně potřít čokoládovou polevou, na kterou rozprostřete čokoládové hobliny.
  • Vizuálně působivého dojmu dosáhnete i ozdobením oblíbenými čokoládovými tyčinkami, bonbóny, placičkami nebo posypkou.
  • Nebojte se ani zdánlivé nedokončenosti. U „nahého dortu” ponechte boky bez polevy a nechte náplň na očích. Na vršek naneste jen krém a navrstvěte na něj například jedlé květy.

Bonami tipy na potraviny s afrodiziákálními účinky pro valentýnský dort

Podpořit libido na svátek zamilovaných není vůbec od věci. Třeba potravinami s údajným afrodiziakálním účinkem. Jejich stoprocentní účinnost nezaručujeme, ale chuťové smysly jimi rozhodně rozmazlíte.

  • Čokoláda

    Kvalitní čokoláda obsahující alespoň 70% kakaa obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a také fenylethylamin, který je nazýván hormonem lásky a štěstí. Ten podporuje intimní prožitky a má silné antidepresivní účinky.

  • Jahody

    Díky obsahu zinku a manganu pomáhají zvyšovat sexuální touhu, zlepšují vylučování pohlavních hormonů a snižují stres. Vstřebávání účinných látek dopomáhá kombinace s mléčnými produkty – tvarohem nebo zakysanou smetanou.

  • Granátové jablko

    Na ozdobu valentýnského dortu se hodí i granátové jablko. Vyrovnává totiž hladinu testosteronu, čímž podněcuje libido.

  • Vanilka

    Afrodiziakálně působí už samotná vůně vanilky, která souvisí s lidskými feromony. Kromě toho povzbuzuje mozkovou činnost a povzbuzuje smysly.

  • Med

    Med posiluje imunitu a podporuje krevní oběh, čímž napomáhá i potenci.

  • Fotografie: Monika Kóňová

    Fotografie: Monika Kóňová