Až -20 % na scandi domov | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept na věnečky ve tvaru srdíček s malinovou a citrónovou polevou

Máme pro vás variaci na tradiční věnečky. Upečte si je ve tvaru srdíček, naplňte je malinovým krémem a polijte citrónovou polevou. Můžete je udělat třeba jako překvapení pro svou maminku na Den matek.

Na věnečky z odpalovaného těsta budete potřebovat

Ingredience na těsto:

  • 125 ml vody,
  • 125 ml plnotučného mléka,
  • 100 g másla,
  • 1 lžíce cukru,
  • 150 g hladké mouky,
  • 4 vejce,
  • špetka soli.

    Náplň:
  • 250 ml mléka,
  • 1/2 vanilkového pudinku*,
  • 60 g cukru krupice,
  • 1/2 vanilkového lusku (jen dřeň),
  • 3 žloutky.
    *Místo pudinku můžete použít kukuřičný škrob, případně hladkou mouku.

    K dokončení:
  • 250 g mascarpone,
  • 50 - 100 g změklého másla,
  • mletý vanilkový cukr,
  • podle chuti lze přidat i část malinového pyré.

    Malinová poleva:
  • 100 g mražených či čerstvých malin,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • jemně mletý cukr.

    Na ozdobu:
  • čerstvé maliny,
  • sušené maliny,
  • jedlé květy,
  • nasekané nesolené pistácie.
  • Jak připravit těsto na věnečky

    1. Do hrnce dejte mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli a na mírném stupni zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí máslo. Až bude mléko zahřáté a máslo rozpuštěné a začnou se tvořit bublinky, vsypte mouku a stupeň zvyšte. Mouku svižně rozmíchejte a těsto vařečkou „odpalujte“ po hrnci, několikrát jej převalujte. Čím lépe a důkladněji bude odpálené, tím lepší bude po upečení a lépe se nafoukne.
    2. Odpálené těsto nejprve nechte zchladnout a pak do něj zašlehejte vejce - ta je nutné zašlehat postupně, jedno po druhém. Když do těsta zašleháte třetí vejce a konzistence bude hodně hutná, ještě jedno vejce přidejte, případně jen polovinu rozšlehaného. Konzistence musí být tak akorát, by držela tvar a netekla, ale ne moc hutná. Musí jít snadno stříkat na plech.
    3. Troubu si předehřejte na 180 °C. Horní a dolní ohřev. Odpalované těsto nepečte na horkovzduch.
    4. Na pečicí papír si předkreslete srdíčka, např. pomocí srdíčkového vykrajovátka. Kreslete s rozestupem asi 5 cm, těsto se hodně nafoukne. Poté pečicí otočte a na předkreslená srdíčka nanášejte cukrářským sáčkem odpalované těsto.
    5. Srdíčka na plechu můžete lehce pocákat studenou vodou, nebo naopak trochu pocukrovat moučkovým cukrem - obojí zabraňuje popraskání.
    6. Věnečky pečte v dolní části trouby 25 - 35 min, dokud nezezlátnou. Troubu během pečení neotvírejte, minimálně prvních 20 minut. Změnou teploty by se těsto okamžitě srazilo a nic ho už nezachrání.
    7. U každého odpalovaného těsta je po upečení dobré zespodu udělat malinkou dírku, například párátkem, aby vyšla ven pára. Po úplném vychladnutí srdíčka kolem dokola prokrojte.

    Postup na vanilkový krém a polevu na věnečky

    Krém
    1. Základ na krém - creme patissiere, je potřeba připravit den před plněním.
    2. Do kastrůlku dejte všechny ingredience, tedy mléko, pudink nebo škrob, vanilku, cukr a žloutky. Důkladně metličkou promíchejte a na mírném stupni za stálého míchání povařte, dokud nezhoustne jako pudink. Ihned po uvaření zakryjte potravinovou fólií, fólii položte přímo na krém. Po vychladnutí uložte do lednice.
    3. Druhý den připravený pudinkový krém vyšlehejte s mascarpone. Zvlášť vyšlehejte máslo do nadýchané pěny. Máslo poté po lžičkách přidávejte a zašlehejte do pudinkového krému s mascarpone. Podle chuti přidejte také vanilkový cukr.
    4. Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou nebo rovnou špičkou a naneste na spodní část srdíčka. Přikryjte vrškem srdíčka a dejte ztuhnout do lednice.

    Poleva
    1. Maliny svařte i se šťávou z citronu a poté propasírujte přes jemné sítko. Vzniklé malinové pyré (až zchladne), smíchejte s jemně mletým cukrem. Poměr cukru a pyré přizpůsobte tomu, jak moc hustou polevu chcete. Pokud chcete křupavou krustu, udělejte polevu hodně řídkou.
    2. Pokud chcete bílou citronovou polevu, smíchejte cukr jen s trochou šťávy z citronu.
    3. Na naplněné věnečky naneste polevu a než zaschne, věnečky ozdobte kvítky, ovocem nebo oříšky.

    6 zásad na odpalované těsto, aby se vždy povedlo

    1. Odpalujte opravdu poctivě, čím důkladněji budete těsto v hrnci odpalovat, tím lépe se upeče.
    2. Vejce přidávejte postupně, vždy po vmíchání předchozího.
    3. Proti popraskání těsta během pečení existují dva triky - před vložením do trouby pocákejte těsto na plechu vodou, nebo poprašte mletým cukrem.
    4. Během pečení se trouba nesmí otvírat, náhlý pokles teploty by způsobil sražení těsta, které nejde napravit.
    5. Odpalované těsto nepečte na horkovzduh, ale pouze na spodní a horní ohřev.
    6. Připravené syrové těsto lze skladovat i v lednici, vydrží tam 1 - 2 dny.

    Další tipy na pečení věnečků, které by se mohly hodit

  • Na náplň jsme připravili základní pudinkový krém, který se používá i do žloutkových věnečků. Pokud chcete mít krém odlehčený, vyšlehejte jej posléze s mascarpone.
  • Když jej vyšleháte s máslem, bude krém stabilnější, déle vydrží a korpusy tolik nenavlhnou.
  • Při přípravě krému je důležité mít ingredience stejné teploty, aby se krém nesrazil.
  • Pudinkový základ na krém připravujte den/večer předem. Vždy ho alespoň na 4 hodiny jej dejte do lednice, aby dostatečně ztuhl.
  • Pokud se vám přece jen stane, že se krém srazí, snadno jej napravíte krátkým zahřátím. Buď na vodní lázni nebo na 15 - 20 vteřin v mikrovlnné troubě. Poté jej znovu vyšlehejte.

    Náročnost: mírně obtížné
    Čas: cca 2 h + chlazení
    Počet porcí: 20 - 25 ks