Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Cuketa naslano i nasladko: 2 snadné a rychlé recepty

Uložte si dva nové recepty, na které využijete úrodu cuket. Jsou rychlé a zvládne je i začátečník. Připravili jsme si pro vás slané galetky a nadýchaný koláč s krémem.

Cuketová galetka s citronem a mascarpone

Cuketové galetky jsou skvělé jako luxusní snídaně, jednoduchá letní večeře i jako rychlý pokrm do krabičky na piknik nebo výlet. Výborné jsou horké, právě vytažené z trouby, ale stejně tak vychlazené z lednice, kdy jsou perfektně osvěžující. Dokonale doplní i každou párty, klidně u grilu, navíc se budou na každém stole krásně vyjímat. Chutnat vám budou samotné, se zeleninovým salátem, sušenou šunkou i jako příloha, třeba k masu či grilovanému sýru. Např. pěkně opečený halloumi bude ke galetkám perfektní volba.


Tip: Klasicky se slané i sladké galetky dělají z křehkého těsta, velmi lahodné jsou ale i z těsta listového, čímž si navíc můžete usnadnit práci, pokud jej koupíte. Křehké těsto není nijak náročné, jen je potřeba ho dobře vychladit.

Mascarpone v náplni klidně zaměňte za méně tučnou ricottu nebo termizovaný sýr typu žervé. Cukety se do galetky hodí nejvíce malé a tenké, které jsou uvnitř bez semínek. Krájejte je na velmi tenké plátky, aby se cuketa dobře propekla zároveň s těstem.

Ingredience:
  • 300 g listového těsta nebo křehké těsto (recept a postup níže),
  • 150 g mascarpone,
  • ½ citronu,
  • 2 malé cukety,
  • Sůl, bílý pepř.

    Postup:
    1. Mascarpone smíchejte s kůrou a šťávou z citronu, osolte a opepřete. Cuketu nakrájejte na velmi tenké plátky, dobře k tomu poslouží např. mandolína.
    2. Těsto rozválejte na placku (můžete použít i předem rozválené listové těsto) a vykrojte libovolně velká kolečka, např. podle talíře. V našem případě je to podle 20 cm a 18 cm talíře.
    3. Doprostřed každého kruhu rozetřete náplň z mascarpone, tu dejte cca 2 cm od okraje. Na mascarpone rozložte ve dvou vrstvách plátky cukety, z vrchu cukety osolte a okraje těsta zahýbejte kolem dokola dovnitř na cukety. Okraje těsta natřete rozkvedlaným vajíčkem, můžete je také posypat solí, sezamem, černuchou apod.
    4. Galetky pečte v troubě předehřáté na 175°C, dokud okraje nezezlátnou, tj. cca 15 – 25 min.

  • Jak na křehké těsto?

    Budete potřebovat:
  • 200 g hladké mouky,
  • 110 g studeného másla,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžíce studené vody,
  • špetku soli.

    Postup:
    1. Mouku a sůl smíchejte s máslem na drobenku, přidejte žloutek, vodu a vypracujte kompaktní těsto.
    2. Pracujte rychle, ať se máslo nezačne moc rozpouštět.
    3. Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice min. na hodinku, ale klidně i do druhého dne. Před rozválením jej nechte krátce povolit, ale jen tak, aby s ním šlo pracovat, musí být i při válení dostatečně vychlazené.

    Náročnost: snadné
    Čas: do 1 h
    Počet porcí: 3 menší galetky
  • Upečte si nadýchaný cuketový koláč s čokoládovým krémem

    Upečte si nadýchaný cuketový koláč s čokoládovým krémem

    Cuketový koláč s čokoládovým krémem

    Cuketa je natolik variabilní, že je skvělá i na sladké pečení, kdy těstu dodá parádní vláčnost. My jsme už tak výbornou cuketovou buchtu povýšili čokoládovým krémem na luxusní zákusek, a když jej i ozdobíte čerstvým ovocem, je dortík i pastva pro oči.

    Na korpus si připravte:
  • 80 g změklého másla,
  • 120 g třtinového cukru,
  • 1 vejce,
  • 250 g hladké mouky,
  • 50 g kakaa,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo pasty,
  • 1 lžičku mleté kávy,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 1 lžičku sody,
  • špetku soli,
  • 2 hrnky nastrouhané cukety (jde přibližně o 1 střední s váhou 300 – 350 g).

    Na krém budete potřebovat:
  • 200 ml smetany (30%),
  • 160 g čokolády (min. 45%),
  • 200 g mascarpone.

    K dokončení a zdobení:
    Čerstvé ovoce nebo jedlé květy podle vlastní fantazie a chuti.

    Postup:
    1. Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, po chvíli přidejte i vejce a extrakt.
    2. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Tuto sypkou směs vmíchejte do ušlehané pěny. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu, i se šťávou, pokud ji nepustila příliš. Jemně promíchejte a těsto rozložte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a posypaný moukou. Pečte v troubě předehřáté na 175°C 20 – 30 min, upečenost vyzkoušejte špejlí.

    Příprava ganache:
    1. S přípravou krému začněte ideálně o den dříve. Smetanu dejte do kastrůlku zahřát na mírném stupni. Až se začnou tvořit první bublinky, smetanu z plotny sundejte a vložte do ní nalámanou čokoládu.
    2. Po rozpuštění čokolády směs důkladně promíchejte, aby měla krásně hladkou konzistenci. 3. Takto připravenou ganache přikryjte potravinářskou fólií, tu položte přímo na čokoládu, a po zchladnutí ji uložte na několik hodin, ideálně přes noc, do lednice.
    4. Nakonec vychlazenou ganache vyšlehejte s mascarpone a tento čokoládový krém natřete na upečenou cuketovou buchtu a podle libosti ozdobte.

    Náročnost: snadné
    Čas: do 1 h + chlazení
    Počet porcí: cca 12 kostiček
  • Koláč nakrájejte a ozdobte ovocem

    Koláč nakrájejte a ozdobte ovocem

    Servírovat ho můžete na dortovém podnose

    Servírovat ho můžete na dortovém podnose