Upečte si nadýchaný cuketový koláč s čokoládovým krémem
Cuketa je natolik variabilní, že je skvělá i na sladké pečení, kdy těstu dodá parádní vláčnost. My jsme už tak výbornou cuketovou buchtu povýšili čokoládovým krémem na luxusní zákusek, a když jej i ozdobíte čerstvým ovocem, je dortík i pastva pro oči.
Na korpus si připravte:
80 g změklého másla,
120 g třtinového cukru,
1 vejce,
250 g hladké mouky,
50 g kakaa,
2 lžičky vanilkového extraktu nebo pasty,
1 lžičku mleté kávy,
2 lžičky prášku do pečiva,
1 lžičku sody,
špetku soli,
2 hrnky nastrouhané cukety (jde přibližně o 1 střední s váhou 300 – 350 g).
Na krém budete potřebovat:
200 ml smetany (30%),
160 g čokolády (min. 45%),
200 g mascarpone.
K dokončení a zdobení:
Čerstvé ovoce nebo jedlé květy podle vlastní fantazie a chuti.
Postup:
1. Máslo ušlehejte s cukrem do pěny, po chvíli přidejte i vejce a extrakt.
2. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva, sodou a špetkou soli. Tuto sypkou směs vmíchejte do ušlehané pěny. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu, i se šťávou, pokud ji nepustila příliš. Jemně promíchejte a těsto rozložte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a posypaný moukou. Pečte v troubě předehřáté na 175°C 20 – 30 min, upečenost vyzkoušejte špejlí.
Příprava ganache:
1. S přípravou krému začněte ideálně o den dříve. Smetanu dejte do kastrůlku zahřát na mírném stupni. Až se začnou tvořit první bublinky, smetanu z plotny sundejte a vložte do ní nalámanou čokoládu.
2. Po rozpuštění čokolády směs důkladně promíchejte, aby měla krásně hladkou konzistenci.
3. Takto připravenou ganache přikryjte potravinářskou fólií, tu položte přímo na čokoládu, a po zchladnutí ji uložte na několik hodin, ideálně přes noc, do lednice.
4. Nakonec vychlazenou ganache vyšlehejte s mascarpone a tento čokoládový krém natřete na upečenou cuketovou buchtu a podle libosti ozdobte.
Náročnost: snadné
Čas: do 1 h + chlazení
Počet porcí: cca 12 kostiček