-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
Mid Season Sale | Ušetřete až 50 % →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Biskupský chlebíček: Recept a tipy pro přípravu

Pokud chcete své blízké potěšit moučníkem, který nejenže skvěle vypadá, ale ani jeho přípravou nestrávíte příliš času, upečte biskupský chlebíček.

Navíc do něj zužitkuje rozinky, datle, oříšky či kandované ovoce, které zbyly z pečení vánočního cukroví.

Inspirujte se receptem blogerky In kitchen with Zuz i našimi tipy na lahodný biskupský chlebíček.

Suroviny na těsto

  • 6 ks žloutků
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky + na vysypání formy na pečení
  • 150 g cukr krupice
  • 5 g kypřicího prášku
  • 100 g kandovaného ovoce (použila jsem papayu)
  • 20 g brusinek
  • 50 g másla + na vymazání formy na pečení
  • brusinky a kandované ovoce na dozdobení, můžete použít i např. plátky mandlí
  • kůra z ½ citronu

Suroviny na polevu

  • 150 g smetany ke šlehání (33%)
  • 150 g hořké čokolády

Příprava těsta a pečení biskupského chlebíčku

Vymažte si formu na chlebíček máslem a vysypte moukou.

Dejte do mísy žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr. Mísu zahřívejte ve vodní lázni nad hrncem s horkou vodou a míchejte, dokud směs nedosáhne 55°C.

Nyní vyšlehejte v mixéru nebo kuchyňském robotu do husté pěny. Za pomalého míchání přidejte mouku s kypřícím práškem, Jakmile vznikne jednotná hladká hmota, přidejte kandované ovoce, brusinky a úplně na konec rozpuštěné a vychladlé máslo.

Do připravené formy na biskupský chlebíček vlijte rovnoměrně připravené těsto. Pečte na 170 °C přibližně 40 minut.

Těsto před vyndáním z trouby zkontrolujte špejlí. Po vyndání by měla být špejle suchá.

Zdobení biskupského chlebíčku

Po upečení nechte ve formě chvíli vystydnout, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

V rendlíku zahřejte smetanu na 60 °C, přidejte do mísy s nasekanou čokoládou a míchejte, dokud nevznikne hladká poleva.

Pod chlebíček si dejte plech a ideálně mřížku na vyvýšení, poté začněte polévat. Vrch biskupského chlebíčku dozdobte zbytky brusinek a kandovaného ovoce.

Bonami tipy pro přípravu biskupského chlebíčku

  • Aby biskupský chlebíček v troubě nespadl, dejte si záležet na tom, by byla vejce vyšlehána do husté pěny.
  • Při rozpouštění čokolády do ní přidejte trochu tuku. Můžete ji rozmíchat s trochou smetany, případně i s kouskem másla.
  • Pokud je po upečení spodní strana chlebíčku více nabobtnaná, po vystydnutí můžete část seříznout, aby chlebíček stál na talíři rovně.
  • Biskupský chlebíček můžete upéct i ve formě na muffiny. Po upečení pak muffiny ozdobte čokoládou nebo marcipánem.
  • Zdobit můžete nejen kandovaným ovocem, ale i oříšky či lyofilizovanými malinami.

Foto: In kitchen with Zuz