Jarní cupcaky s čajem matcha skvěle ladí s bílou čokoládou
Cupcakes mohou být uvnitř plněné i prázdné, ale s náplní rozhodně zabodujete. Korpus ještě více zvláční a náplň navíc dokonale doladí chuť. K čaji matcha se perfektně hodí citrusová chuť, na plnění tedy bude ideální citronová marmeláda, lemon curd nebo jako v našem případě yuzu.
Množství těsta vystačí na 12 – 14 ks, jeden upečený kousek si odložte stranou a posléze jej rozmixujte na drobenku, která bude evokovat mech. Když přidáte i vykrájené středy, bude vám stačit jeden, klidně i menší „zbytkový“ kousek. Z vykrájených středů můžete odkrojit vrchní část a znovu jím muffin přikrýt, ale nutné to není.
Na těsto:
Cupcakes mohou být uvnitř plněné i prázdné, ale s náplní rozhodně zabodujete. Korpus ještě více zvláční a náplň navíc dokonale doladí chuť. K čaji matcha se perfektně hodí citrusová chuť, na plnění tedy bude ideální citronová marmeláda, lemon curd nebo jako v našem případě yuzu.
Množství těsta vystačí na 12 – 14 ks, jeden upečený kousek si odložte stranou a posléze jej rozmixujte na drobenku, která bude evokovat mech. Když přidáte i vykrájené středy, bude vám stačit jeden, klidně i menší „zbytkový“ kousek. Z vykrájených středů můžete odkrojit vrchní část a znovu jím muffin přikrýt, ale nutné to není.
Při přípravě těsta mějte všechny chlazené ingredience vyndané dopředu, ať se těsto nesrazí. Při šlehání krému naopak mějte vše vychlazené. Základ krému, tedy ganache z bílé čokolády a smetany si připravte předem, ať může minimálně přes noc v ledničce tuhnout.
1. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny, přidejte vanilku a postupně, po jednom zašlehejte i vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli, přidejte k ní i matcha prášek a nadvakrát jí vmíchejte k vyšlehaným vajíčkům, střídavě s mlékem. Nakonec ještě krátce šlehejte, ať se vše pěkně propojí.
2. Troubu předehřejte na 175 – 180°C. Formu vyložte papírovými košíčky a do nich dejte těsto do dvou třetin. Pečte 20 – 30 min, propečenost můžete zkusit špejlí. Upečené košíčky nechte vychladnout na mřížce.
3. Připravte si smetanový krém. Smetanu zahřejte k těsně k bodu varu a odstavte z plotýnky. Do horké smetany nalámejte čokoládu a až povolí, vše důkladně promíchejte, nakonec přikryjte a takto připravenou ganache uložte po vychladnutí ztuhnout do lednice. Ganache vyšlehejte s mascarpone. Středy košíčků vykrojte a dejte stranou.
4. Do středu každého košíčku dejte cca 2 lžičky marmelády – yuzu nebo lemon curd.
5. Na povrch naneste kopeček krému, klidně lžičkou.
6. Rozmixujte na drobenku (a případně i jeden další košíček), kterou jste si dali stranou. Pokud se vám po upečení zdá barva málo zelená, klidně při mixování korpusu k němu přisypte i trochu matcha prášku.
7. Na krém nasypte drobenku z korpusu, by povrch vypadal jako mech.
8. Podle libosti ozdobte květinami a ovocem.