Bonami Days až -50 % | Ulovte svou slevu →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Perníková bábovka: Recept a tipy, jak ji upéct i vyklopit

Bábovka patří mezi moučníky, na které najdete nejen klasické receptury, ale i nejrůznější variace. Upečte si tentokrát perníkovou bábovku, která provoní váš domov jablky a čokoládou.

Vyzkoušejte jednoduchý recept blogerky Kitchen Story a inspirujte se našimi tipy, jak bábovku upéct i jak ji vyklopit z formy.

Suroviny na těsto

  • 340 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 350 ml mléka
  • 1 jablko
  • 450 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Suroviny na polevu

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 ml 30% smetany

Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 °C. Vejce vyšlehejte mixérem s cukrem do světlé pěny. Postupně zapracujte olej a nakonec mléko. Vše důkladně promíchejte.

Jablko zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhané jablko přidejte do vaječné směsi.

Bonami tip

Dejte si záležet i na vymazání a vysypání bábovkové formy. Nepoužívejte ale máslo, snadno se na okrajích připaluje. Vhodnější je sádlo či jiný stoprocentní tuk. Bábovkovou formu můžete vysypat kromě mouky i kokosem či oříšky.

V druhé míse smíchejte všechny zbylé suché ingredience. Nakonec smíchejte suchou a vaječnou směs tak, aby vzniklo hladké těsto.

Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a tu vložte do předehřáté trouby. Perníkovou bábovku pečte přibližně 40 až 45 minut na 160 stupňů.

Zde je bábovka upečená, poznáte podle toho, že je pružná a pevná na dotek. Ke konci pečení zkuste do těsta zapíchnout špejli. Pokud je bábovka hotová, špejle by neměla být mokrá od nedopečeného těsta a ulpěné těsto by nemělo chutnat po syrové mouce.

Bonami tip

Zapomeňte na horkovzdušné pečení. Těsto byste vysušili. Bábovka potřebuje klasické pečení shora i zespoda.

Po upečení nechte bábovku chvíli zchladnout a poté ji vyklopte z bábovkové formy.

Připravte si ve vodní lázni čokoládovou polevu. Nechte v nerezové míse nad hrncem s vodou rozpustit čokoládu a vmíchejte smetanu. Bábovku přelijte polevou a před podávání nechte ztuhnout.

Bonami tip

Před vyklápěním nenechte bábovku ani zcela vychladnout, jinak byste ji už z formy nedostali. Měly by stačit zhruba 3 minuty od vyndání z trouby. To je ideální čas, kdy se těsto odtáhne od stěny bábovkové formy.

Tipy, jak upéct (perníkovou) bábovku, aby nepraskla

  • Dbejte na to, aby suroviny měly pokojovou teplotu. Vyndejte je proto zhruba hodinu před přípravou bábovky.
  • Mouku vždy prosejte přes síto.
  • Připravujete-li bábovku z bílkového sněhu, nesmí se do bílků dostat ani trocha žloutku.
  • Před šleháním sněhu můžete přidat do bílků špetku soli.
  • Bábovku vložte vždy do pečlivě vyhřáté trouby.
  • Aby bábovka nepraskla, pečte ji pozvolna. Ideálně na teplotu 160 stupňů.
  • Dvířka od trouby neotevírejte dříve než po půl hodině pečení, jinak by se srazila.

Rady, jak vyklopit bábovku

  • Příprava je král. Na vysypávání nikdy nepoužívejte hladkou mouku, preferujte hrubší.
  • Nespěchejte. Prudká změna teploty bábovce nesvědčí.
  • Bábovku nechte po vyndání z trouby vychladnout, aby se nesrazila.
  • Pokud ani přesto nejde vyklopit, přiložte na vršek a strany formy studenou a dobře vyždímanou utěrku. Poté zkuste znovu vyklopit.

Rady, co s popraskanou bábovkou

  • Pokud je dobře upečená, prasklina na bábovce chuti neubere.
  • Nedostatek zamaskuje vrstva moučkového cukru nebo poleva.
  • Pokud by vám popraskání vadilo, upečené těsto nevyhazujte. Vyrobte z něj například cake pops.

Fotografie: Kitchen Story