Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 160 °C. Vejce vyšlehejte mixérem s cukrem do světlé pěny. Postupně zapracujte olej a nakonec mléko. Vše důkladně promíchejte.
Jablko zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhané jablko přidejte do vaječné směsi.
Dejte si záležet i na vymazání a vysypání bábovkové formy. Nepoužívejte ale máslo, snadno se na okrajích připaluje. Vhodnější je sádlo či jiný stoprocentní tuk. Bábovkovou formu můžete vysypat kromě mouky i kokosem či oříšky.
V druhé míse smíchejte všechny zbylé suché ingredience. Nakonec smíchejte suchou a vaječnou směs tak, aby vzniklo hladké těsto.
Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a tu vložte do předehřáté trouby. Perníkovou bábovku pečte přibližně 40 až 45 minut na 160 stupňů.
Zde je bábovka upečená, poznáte podle toho, že je pružná a pevná na dotek. Ke konci pečení zkuste do těsta zapíchnout špejli. Pokud je bábovka hotová, špejle by neměla být mokrá od nedopečeného těsta a ulpěné těsto by nemělo chutnat po syrové mouce.
Zapomeňte na horkovzdušné pečení. Těsto byste vysušili. Bábovka potřebuje klasické pečení shora i zespoda.
Po upečení nechte bábovku chvíli zchladnout a poté ji vyklopte z bábovkové formy.
Připravte si ve vodní lázni čokoládovou polevu. Nechte v nerezové míse nad hrncem s vodou rozpustit čokoládu a vmíchejte smetanu. Bábovku přelijte polevou a před podávání nechte ztuhnout.
Před vyklápěním nenechte bábovku ani zcela vychladnout, jinak byste ji už z formy nedostali. Měly by stačit zhruba 3 minuty od vyndání z trouby. To je ideální čas, kdy se těsto odtáhne od stěny bábovkové formy.
Fotografie: Kitchen Story