Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept: galetka 4x jinak

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Galetka je skvělý pokrm pro sezónní potraviny. Stačí si vybrat náplň a velmi rychle a jednoduše máme hlavní jídlo nebo dezert.

Níže najdete recept na těsto, se kterým se velmi jednoduše a krásně pracuje a po upečení je ideálně křupavé. Vybírat můžete ze čtyř různých verzí, dvou slaných a dvou sladkých, a všechny jsou velmi chutné.

Těsto - ingredience a příprava

  • 800 g hladké mouky
  • 480 g másla
  • 240 ml vody
  • 240 ml jogurtu
  • 2 čajové lžičky soli

Mouku, sůl a máslo smíchejte, abyste získali drobivou směs. Tento krok můžete provést ručně, mixérem nebo v kuchyňském robotu. Přidejte vodu a jogurt a vypracujte těsto. Přeneste těsto na čistou plochu a rozdělte ho na 4 stejné díly. Z každé části vytvarujte disk, zabalte jej do průhledné fólie a nechte půl hodiny odpočívat v chladničce.

Ingredience na náplň

Náplň 1:
  • 3 hrušky
  • 4 polévkové lžíce borůvkového džemu
  • 50 g vlašských ořechů
  • cukr


Náplň 2:
  • 100 g mascarpone
  • 200 g třešní z kompotu
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • mandlové plátky


Náplň 3:
  • 200 g sýra feta
  • 150g cherry rajčátek (různých barev)
  • Sůl a pepř
  • hrubá sůl
  • Čerstvá bazalka


Náplň 4:
  • 4 polévkové lžíce bazalkového pesta
  • 150 g hub
  • Sůl a pepř
  • Sezam
  • Čerstvý tymián


Příprava náplně

Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň.

Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Třešně z kompotu sceďte a smíchejte je v míse s cukrem, škrobem, šťávou a citronovou kůrou. Rajčata rozkrojte na polovinu a žampiony nakrájejte na tenké plátky.

Těsto rozválejte na pečicím papíru do kruhu, tloušťka by neměla být větší než půl centimetru. Nebojte se, pokud to nebude dokonale pravidelný kruh, protože galetta má mít rustikální vzhled. Na těsto rozetřete džem/mascarpone/fetu/bazalkové pesto, podle toho, jakou galetku děláte, a nechte 2-3 centimetry od okraje bez výplně. Na džem položte nakrájené hrušky a posypte je nasekanými vlašskými ořechy. Višně rozložte na mascarpone. Na rozdrobenou fetu naaranžujte nakrájená cherry rajčata a na bazalku položte nakrájené houby.

Okraj těsta přehněte dovnitř, mírně přes náplň, a potřete rozšlehaným vejcem. Přendejte do zapékací misky a pečte asi 40 minut, dokud těsto nezíská pěknou zlatavou barvu. Vyjměte z trouby a galetku nechte 5 minut odpočinout, pak nakrájejte a podávejte.

Dobrou chuť!