-20 % se Dny Marianne nebo -15 % s kódem DUBEN15 | Ušetřete →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept: Mramorová bábovka s višněmi

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Máme pro vás recept na bábovku, která dokazuje vášnivý vztah mezi čokoládou, vanilkovým krémem a nakládanými višněmi. Připravila jej Mateja Delakorda, která publikuje své recepty také na kulinářském blogu Odprta kuhinja.

Budete potřebovat:

Krémová náplň:

  • 200 g mascarpone
  • 35 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • lžičku kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
  • 1 vejce
  • šťávu a kůru z ½ citronu

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 70 g oleje
  • 150 g zakysané smetany
  • 225 g bílé špaldové mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • hrnek tmavého kakaa

Další přísady:

  • 200 g višní
  • 200 g čokolády (můžete vynechat)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte bábovkovou formu. Prosejeme mouku a prášek do pečiva.

  2. Nejprve připravte krémovou náplň: všechny ingredience smíchejte metličkou.

  3. Potom připravte těsto: vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte elektrickým mixérem, dokud se objem neztrojnásobí.

  4. Přepněte mixér na střední rychlost a postupně přidávejte zakysanou smetanu a olej.

  5. Do vaječné směsi přidejte mouku. Můžete ručně nebo mixérem na nízké otáčky. Nakonec promíchejte stěrkou, aby se promíchalo vše, co se nahromadilo na dně a stěnách mísy.

  1. Polovinu směsi přendejte do jiné mísy. Do jedné mísy přidejte kakao a promíchejte.

  2. Těsto nalijte do formy: nejprve polovinu kakaové, pak polovinu světlé. Doprostřed nalijte krémovou náplň. Bude se trochu propadat, protože je hustší než těsto. Posypte polovinou višní a přilijte zbytek kakaového těsta. Navrch opět nasypte višně a dozdobte světlým těstem.

  3. Vložte do trouby asi na 50 až 55 minut.

  4. Po upečení vyjměte bábovku z trouby a počkejte 10 minut. Následně ji vyklopte na mřížku, aby vychladla.

Tip k servírování: Jestli chcete, můžete bábovku před podáváním polít rozpuštěnou čokoládou a posypat kandovanými třešněmi nebo jiným kandovaným ovocem.