Sleva 15 % s kódem JARO15 | Ušetřete ještě dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept: Semla s brusinkovým džemem a marcipánem

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Recept, který je ve Skandinávii přinejmenším stejně oblíbený jako koláče u nás - jedná se o žemli plněnou mandlovou náplní a šlehačkou, zvaný semla. Vyznačující se bohatým a hutným kynutým těstem, které je okořeněné kardamomem.

Pro opravdu božský dezert, který by člověk mohl jen jíst a jíst, pro vás blogerka a šéfkuchařka Mateja Delakorda připravila novou zimní verzi tohoto lahodného dezertu. A tady je první tip - pokud nemáte kardamom, použijte cukr s bourbonskou vanilkou. Chuť je samozřejmě jiná, ale v našich podmínkách dostupnější.

Budete potřebovat:

Pro 16 kusů po 40 gramech si připravte:
  • 125 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 g mouky
  • 70 g cukru
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • lžíce práškového kardamomu nebo cukru s bourbonskou vanilkou
  • 80 g změklého másla

Náplň:

  • 300 g brusinkového džemu
  • 30 g marcipánu
  • 250 g mascarpone
  • 150 g smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru

Dodatek:

  • rozšlehané vejce + lžíce mléka
  • cukr na posypání

Postup:

  1. Mléko nalijeme do mísy kuchyňského mixéru, vmícháme droždí, přidáme lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Promícháme a počkáme 10 minut, aby droždí začalo bublat.
  2. K droždí přidáme zbývající přísady kromě másla a hněteme při nízkých otáčkách. Po 5 minutách začneme po troškách přidávat změklé máslo. Hněteme dalších 10 minut. Z hladkého a měkkého těsta vytvarujeme kouli a mísu na 10 minut přikryjeme utěrkou.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem.
  4. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 16 dílů. Každý kus by měl vážit asi 40 g. Z každého kousku vytvarujeme kouli. Položíme je na plech, přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 60-90 minut kynout, podle toho, jak je teplo v místnosti. Těsto obsahuje hodně másla, takže proces kynutí je pomalejší.
  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Koule potřeme rozšlehaným vejcem a mlékem a pečeme je v troubě 15-20 minut dozlatova. Upečené kuličky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
  3. Marmeládu dáme do misky, nastrouháme marcipán a smícháme s marmeládou.
  4. Příprava krému: Smetanu vyšleháme a ke konci šlehání přidáme mascarpone. Šleháme do tuha a přidáme cukr. Přendáme do zdobicího sáčku s libovolnou tryskou.
  5. Vrch každé koule odřízneme, jen trochu vydlabeme a naplníme lžičkou džemu. Navrch dáme lžičku náplně. Přiklopíme odříznutým vrchem koule a posypeme moučkovým cukrem.