Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
100 KčRegistracePřihlášení100 KčKošík
DomůDomůInspirace

3 jednoduché recepty pro slavnostní tabuli podle blogerky Zergi Bori

„V kuchyni jsem ve svém živlu - a před Vánoci o to víc. Její vůně a fantastické barvy podzimně-zimních pochoutek mají na mou duši hřejivý účinek. Svou pozornost ale ráda zaměřuji i na samotné servírování. Myslím, že s láskou připravené jídlo si zaslouží i náležitý efekt při finálním servírování na talíř.“

A proto si pro vás maďarská blogerka Zergi Bori připravila 3 své oblíbené jednoduché veganské recepty spolu s tipy na jejich servírování. Tak vzhůru do kuchyně!

Krémová pomerančovo-dýňová polévka s chilli

pro 2- 4 osoby

Ingredience:
1 větší dýně
čerstvá šťáva z 1 pomeranče
1 lžička chili
2-3 dl vody
sůl a pepř podle chuti

Příprava: Nakrájejte dýni na kousky a dejte péct do trouby na 200 °C. Můžete ji dát rovnou uvařit, ale já dávám přednost jejímu upečení v troubě, získá tak dle mého názoru plnější chuť.
Jakmile je dýně změklá, vyndejte ji z trouby, odstraňte slupku a vložte kousky do hrnce. Zalijte vodou, přidejte koření, čerstvou pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Poté nechejte polévku chvíli odstát a rozmixujte do jemné krémové konzistence. K ochucení jsem použila pár kapek dýňového a arašídového oleje a nakonec posypala několika praženými slunečnicovými semínky.

Pokud vám zbyla dýně, můžete ji zkusit naplnit plátky jablek, červené cibule nebo čímkoliv jiným, co máte rádi. A dejte ji jednoduše upéct.

Lilek s paprikovým krémem a cibulkou

pro 2 osoby

Ingredience:
1 lilek
5-7 menších cibulí
1 lžička paprikového pesta
1 lžička arašídového (nebo olivového) oleje
1 lžička sójové omáčky
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř podle chuti

Postup:
Omyjte lilek, překrojte jej napůl, vnitřek rozkrájejte "na čtverečky", ale slupku neprořezávejte. Potřete slupku arašídovým olejem. Smíchejte paprikové pesto, arašídový olej, sójovou omáčku a šťávu z citronu a vzniklou omáčkou potřete obě poloviny lilku.

Cibule rozkrojte napůl, potřete je olejem, položte vedle lilku a dejte do trouby. Běžně cibule předem neloupu, působí pak při servírování zajímavěji a dají se při jídle snadněji vyloupnout.

Jogurtový dip: Smíchejte skleničku jogurtu se lžící citronové šťávy, osolte, opepřete a přidejte špetku majoránky.

Podávejte s quinoou, jogurtovým dipem, rýží nebo hranolky.

Vánoční krém

Ingredience pro 3-4 poháry:
3-4 lžíce mascarpone
2 lžičky ovocného jogurtu
čerstvá šťávy z půlky pomeranče
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička medu
půl lžičky mleté skořice
3-4 lžíce jablečného pyré
8-10 skořicových sušenek

Postup:
Smíchejte v míse mascarpone, ovocný jogurt, pomerančovou a citronovou šťávu, med a skořici. Pro sladší verzi můžete zvážit přidání větší dávky medu. Jablečné pyré získáte svařením 2-3 větších jablek ochucených medem, nebo můžete použít již hotové pyré z obchodu. Rozemelte sušenky, například v mixéru.

Začněte s vrstvením směsí do sklenic: na dno vsypte sušenky, na ně rozprostřete krém z maskarpone a potom jablečné pyré. Nakonec pohár ozdobte zbytkem rozdrcených sušenek a lžičkou mascarpone s polovinou sušenky. Místo jablečného pyré také můžete zvolit jakékoliv jiné ovoce, které máte rádi.

Nemáte dost vánoční atmosféry?

Maďarská blogerka Zergi Bori vám ukáže, jak jednoduše a bez námahy prostřít efektní slavnostní tabuli v přírodním stylu. ♥