Menu
100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

3 jednoduché recepty pro slavnostní tabuli podle blogerky Zergi Bori

„V kuchyni jsem ve svém živlu - a před Vánoci o to víc. Její vůně a fantastické barvy podzimně-zimních pochoutek mají na mou duši hřejivý účinek. Svou pozornost ale ráda zaměřuji i na samotné servírování. Myslím, že s láskou připravené jídlo si zaslouží i náležitý efekt při finálním servírování na talíř.“

A proto si pro vás maďarská blogerka Zergi Bori připravila 3 své oblíbené jednoduché veganské recepty spolu s tipy na jejich servírování. Tak vzhůru do kuchyně!

Krémová pomerančovo-dýňová polévka s chilli

pro 2- 4 osoby

Ingredience:
1 větší dýně
čerstvá šťáva z 1 pomeranče
1 lžička chili
2-3 dl vody
sůl a pepř podle chuti

Příprava: Nakrájejte dýni na kousky a dejte péct do trouby na 200 °C. Můžete ji dát rovnou uvařit, ale já dávám přednost jejímu upečení v troubě, získá tak dle mého názoru plnější chuť.
Jakmile je dýně změklá, vyndejte ji z trouby, odstraňte slupku a vložte kousky do hrnce. Zalijte vodou, přidejte koření, čerstvou pomerančovou šťávu a přiveďte k varu. Poté nechejte polévku chvíli odstát a rozmixujte do jemné krémové konzistence. K ochucení jsem použila pár kapek dýňového a arašídového oleje a nakonec posypala několika praženými slunečnicovými semínky.

Pokud vám zbyla dýně, můžete ji zkusit naplnit plátky jablek, červené cibule nebo čímkoliv jiným, co máte rádi. A dejte ji jednoduše upéct.

Lilek s paprikovým krémem a cibulkou

pro 2 osoby

Ingredience:
1 lilek
5-7 menších cibulí
1 lžička paprikového pesta
1 lžička arašídového (nebo olivového) oleje
1 lžička sójové omáčky
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř podle chuti

Postup:
Omyjte lilek, překrojte jej napůl, vnitřek rozkrájejte "na čtverečky", ale slupku neprořezávejte. Potřete slupku arašídovým olejem. Smíchejte paprikové pesto, arašídový olej, sójovou omáčku a šťávu z citronu a vzniklou omáčkou potřete obě poloviny lilku.

Cibule rozkrojte napůl, potřete je olejem, položte vedle lilku a dejte do trouby. Běžně cibule předem neloupu, působí pak při servírování zajímavěji a dají se při jídle snadněji vyloupnout.

Jogurtový dip: Smíchejte skleničku jogurtu se lžící citronové šťávy, osolte, opepřete a přidejte špetku majoránky.

Podávejte s quinoou, jogurtovým dipem, rýží nebo hranolky.

Nemáte dost vánoční atmosféry?

Maďarská blogerka Zergi Bori vám ukáže, jak jednoduše a bez námahy prostřít efektní slavnostní tabuli v přírodním stylu. ♥