Sleva 15 % s kódem JARO15 | Ušetřete ještě dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Zimní koktejl pro sváteční období

Když ze skříně vytáhneme ty krásné skleničky se zlatými obroučkami, je čas na nejsvátečnější chvíle v roce.

Kulinářská blogerka Mateja Delakorda připravila pro veselý prosinec úžasný a voňavý koktejl s brusinkami, zázvorem, whisky a tajnou přísadou, díky které vznikne lákavá šumivá pěna, a nápoj pak chutná ještě lépe.

Budete potřebovat:

Zázvorový sirup (pro 4 sklenice)

  • půl hrnku cukru
  • půl hrnku vody
  • lžička zázvorového prášku
.

Koktejl (pro 1 sklenici)

  • 60 ml whisky (nebo nealkoholické brandy)
  • 30 ml zázvorového sirupu
  • 30 až 60 ml 100% brusinkové šťávy
  • 15 ml převařené cizrnové vody (aquafaby)
  • led
.

Začněme míchat:

  1. Nejprve si připravte sirup Všechny ingredience dejte do mísy a promíchejte. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout.
  2. Vezměte šejkr a vsypte do něj všechny ingredience na koktejl. Šejkr uzavřete a dobře protřepejte (3 sekundy).
  3. Otevřete šejkr a naplňte jej do poloviny ledem. Nyní začíná skutečné "protřepávání", které by mělo trvat tak dlouho, že ucítíte chlad v dlaních. Asi 10 sekund.
  4. Otevřete šejkr a koktejl nalijte do sklenice přes sítko. Podávejte se skleněným brčkem.

Návod: Množství odměřte pomocí koktejlové odměrky s menší jednotkou na jedné straně a větší jednotkou na druhé straně.

Tajná ingredience

Pravděpodobně vás překvapilo, když jste si přečetli, že mezi složky patří cizrnová voda. Jedná se o náhražku vaječného bílku, běžnou složku koktejlů, která tvoří pěnu. Má vizuální účinek, ale je také nositelem chutí, což činí nápoj ještě výraznějším. Nebojte se, cizrnu jako takovou cítit nebudete, ale aquafabu jsem zvolila proto, aby byl recept vhodný i pro vegany a oslovil i ty, kteří by syrový bílek nikdy nepili.