Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

Důležitost společného stolování pohledem psycholožky

ERDEI PANNI • 3. ČERVNA

Když vzpomínáme na dětství, většinou se nám vybaví i nedělní rodinné obědy, slavnostní večeře nebo společné snídaně.

Proč je společné stravování tak důležité v každé rodině, proč je setkávání u jídelního stolu natolik spjaté s našimi rodinnými zážitky a jaký to má dopad na nás a naše děti? Přečtete si názory psycholožky Erdei Panni, tentokrát z pohledu výživy a stolování.

Dříve a nyní

Jídelna byla vždy centrem rodinného života, přeci jen je to prostor, kde se scházíme, povídáme si, svěřujeme se s důležitými okamžiky našich životů a slavíme významné události. Jídelní stůl je proto logicky středobodem veškerého dění, místem, kde večeříme, píšeme domácí úkoly, hrajeme deskovky, ale i diskutujeme o dění ve světě a vedeme hluboké konverzace.

Ačkoliv je společné stolování tradičním rodinným zvykem, bývá pro něj stále méně příležitostí. A to zejména kvůli našemu zrychlenému životnímu tempu, kdy spěcháme, na cestách se odbýváme rychlým občerstvením a jíme tudíž stále více a více sami.

Rodinnou večeři proto mnohdy kvůli pracovnímu vypětí upozadíme. A když už si přeci jen uděláme čas, kvůli povinnostem se na ni ani nejsme schopni soustředit a zapomínáme na to podstatné - vychutnat si společné chvíle.

Společné posezení nad dobrým jídlem je totiž časem, kdy se konečně můžeme vymanit z našeho uspěchaného světa a soustředit se pouze jeden na druhého. Proto je dobré na tento rodinný rituál nezapomínat. Klidně jej do svých kalendářů zapisujme s takovou vážností, jako by se jednalo o důležité obchodní jednání. Neberme to ale jako povinnost, spíše jako pokus o udržení tradičního rodinného zvyku, který nám přinese řadu výhod.

Jaké jsou výhody společného stravování?

V uplynulém desetiletí například výzkumy potvrdily, že pravidelné stravování v rodinném kruhu je spojeno nejen s lepším duševním a fyzickým zdravím, ale i lepší socializací a sebeúctou. Společná konzumace jídla totiž nabízí příležitosti k utužování vztahů a k sociální interakci, což přispívá ke snížení deprese.

Dopad na tělesné zdraví je také zřejmý, pokud jíme společně, zpravidla jíme i lépe - méně často si vybíráme rychlé konzervované potraviny, čímž snižujeme pravděpodobnost, že budeme obézní. Vzhledem k tomu, že se během společného stolování zaměřujeme nejen na pokrmy, ale i na konverzaci, jíme pomaleji, což zase přispívá k lepšímu trávení.

Výzkumy také ukazují, že jsme během jídla uvolněnější, protože jídlo máme spojené s odpočinkem. A klidný člověk je mnohem otevřenější a upovídanější, takže bude spíše sdílet své nápady, postřehy, ale i trable. Přeci jen blízkost nejdražších bývá tím nejlepším publikem.

Také se ukazuje, že kromě pozitivních účinků na zdraví má společně snědené jídlo i vliv na další sociální interakce v našich životech. Když sedíme společně u stolu, zlepšujeme komunikační dovednosti, řešíme konflikty. Pocit sounáležitosti proto sílí. Po náročném dni je tak společná večeře rovněž i jakýmsi záchytným bodem, který nám dodává pocit jistoty a zbavuje nás úzkosti.

A co děti?

Na vývoj našich nejmenších mívají někdy ty nejjednodušší činnosti největší vliv. V případě stolování s dětmi to platí obzvlášť.

Umožňuje totiž dětem převzít zdravé stravovací návyky od svých vzorů - rodičů, a to například tím, že stejně jako oni zařadí do jídelníčku dostatečné množství zeleniny a ovoce. Pro rodiče je to zase příležitost, jak své potomky nenuceně obeznámit s pravidly stolní etikety, která jim usnadní další společenský život.

Děti, které večeří se svými rodiči pět nebo více dní v týdnu, přichází rovněž méně často do kontaktu s drogami a alkoholem, mají lepší studijní výsledky a bližší vztah se svými rodiči. Mívají také zdravou sebeúctu, nepodléhají depresi a vyskytuje se u nich méně problémů s chováním i školou.

V neposlední řadě může mít společné stolování vliv i na rozvinutější slovní zásobu. Vědci zjistili, že děti, s nimiž si rodiče povídají během jídla, používají v průměru více slov a frází.

Kromě toho je setkávání u jídla časem, kdy se nám děti mohou svěřit, co se jim v ten den přihodilo, ať už pozitivního nebo negativního. A odtud je už jen krůček k tomu, abychom společně našli i nejlepší možná řešení.

Vzhledem k tomu, že pro školáky je v současné době velkou hrozbou obtěžování a internetová šikana, je společná večeře příležitostí, kdy se dítě s tímto problémem může svěřit. A ačkoliv rodiče nemohou nikdy zcela šikaně zabránit, pro její včasné odhalení jsou právě takové chvíle pro svěřování stěžejní.

Výzkum zjistil, že děti z rodin, které spolu pravidelně stolují, měly pocit, že mohou sdílet problémy se svými rodiči a obracet se na ně s žádostí o radu a podporu. Na druhou stranu dospívající, kteří se pravidelně u společného jídla nesetkávali, se častěji cítili od rodičů odcizeni.

Výzkum zahrnující téměř 5 000 teenagerů ukázal, že děti, které pravidelně jedí se svými rodiči, jsou emočně silnější, mají prokazatelně lepší duševní zdraví, větší šanci se přizpůsobit a mají i rozvinutější komunikační dovednosti.

Nenechte si společné chvíle zkazit

Ačkoliv společné stolování má nespočet výhod, občas můžeme být vystaveni i nepříjemným situacím. A to samozřejmě bývá emočně náročné.

I přesto bychom se měli snažit společně strávený čas nad dobrým jídlem udržet, protože pozitivní účinky za to zkrátka i tak stojí. Pokud bychom měli jmenovat jednu tradici, která se objevuje v každé kultuře, tak to není nic jiného, než rodinná večeře. A to nemůže být náhoda. Vychutnejme si proto jídlo společně i všechny další výhody spojené s trávením času v kruhu blízkých. Dobrou chuť!

Více rad a tipů pro jídelnu zde