Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 Kč pro vásRegistracePřihlášení300 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Éclairs: Upečte si doma lahodné francouzské dortíky

Barbora Říhová · 17. května 2022

Tradiční francouzský zákusek Éclair je podobný našim českým plněným banánkům. Základ je ale z odpalovaného těsta, plníme krémem spodem vnitřek a potom namáčíme do čokolády a zdobíme. Pojďte je vyzkoušet také. Jsou slaďoučké a krémové.

Tipy na přípravu odpalovaného těsta a éclairs

• Odpalované těsto není nijak složité na přípravu, nejtěžší na jejich přípravě je samotné pečení - během něj troubu nikdy neotvírejte, náhlý pokles teploty může způsobit sražení těsta. A to už nejde napravit.

• Odpalované těsto nepečte na horkovzduch, ale pouze na spodní a horní ohřev.

• Těsto na plech nanášejte většinou řezanou špičkou o průměru asi 1 cm.

• Délka je u Éclairs asi 6 - 10 cm, v našem receptu máme délku 7 cm.

• Na plnění budete potřebovat plnící špičku, která je úzká a delší. Pokud takovou nemáte, můžete éclairs podélně rozříznout a naplnit jako české banánky, na spodní část nastříkat krém a přiklopit horní částí.

• Při přípravě krémů mějte vždy ingredience stejné teploty.

Jaké suroviny na éclairs budete potřebovat?

Na těsto si připravte tyto ingredience:
• 125 ml mléka,
• 125 ml vody,
• 100 g másla,
• 1 lžíce cukru,
• 150 g hladké mouky,
• 3 - 4 vejce,
• špetka soli.

Na náplň budete potřebovat:
• 500 ml mléka,
• 1 vanilkový pudink,
• 100 g cukru krupice,
• 1 lžíce vanilkového cukru,
• 3 žloutky,
• 150 - 200 ml smetany ke šlehání,
• podle chuti ovocné pyré/marmeláda,

Na ozdobu budou perfektní:
• čerstvé maliny,
• sušené maliny,
• 100 g kvalitní čokolády (alespoň 55%),
• 2 lžičky kokosového oleje (můžete vynechat).

Toto množství vám vystačí asi na 20 - 25 kousků éclairs.

Postup, jak upéct dokonalé éclairs

Připravte a upečte těsto:
1. Do hrnce dejte mléko, vodu, máslo, cukr a špetku soli a na mírném stupni zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí máslo.
2. Až bude mléko zahřáté a máslo rozpuštěné a začnou se tvořit bublinky, vsypte mouku a stupeň zvyšte.
3. Mouku svižne rozmíchejte a těsto vařečkou „odpalujte” po hrnci. Několikrát jej převalujte – čím lépe a důkladněji odpálené, tím lepší bude po upečení a více se nafoukne.
4. Odpálené těsto nechte zchladnout a pak do něj zašlehejte vejce - ta je nutné zašlehat postupně, jedno po druhém.
5. Když do těsta zašleháte třetí vejce, pokud bude konzistence hodně hutná, ještě jedno přidejte. Já dávám 4 prakticky vždy. 6. Konzistence musí být tak akorát, by držela tvar a netekla, ale ne moc hutná, by šla snadno stříkat na plech.
7. Troubu si předehřejte na 180 °C. Horní a dolní ohřev, odpalované těsto nepečte na horkovzduch. 8. Na plech dejte pečící papír, těsto dejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a na plech nanášejte pruhy o délce 6 - 7 cm. Nanášejte je s většími rozestupy, těsto se hodně nafoukne. Mrkněte na naše cukrářské pomůcky.
9. Nanesené těsto můžete lehce postříkat studenou vodou nebo naopak trochu pocukrovat moučkovým cukrem - obojí zabraňuje popraskaní.
10. Eclairs pečte v dolní části trouby 35 - 45 min, dokud nezezlátnou. Prvních 25 minut troubu neotvírejte. Změnou teploty by se těsto okamzitě zdrclo.
11. U kazdého odpalovaného těsta je po upečení dobré zespodu udělat malinkou dírku, například párátkem, aby vyšla ven pára. 12. Až upečené éclairs zchladnou, udělejte do nich úzkou plnící špičkou dvě dírky – na každém konci jednu, těmi pak budete stříkat krém.

Jak na hladký krém do éclairs?
1. S krémem začněte den předem. Do kastrůlku dejte veškeré ingredience na krém, kromě smetany, tu použijeme až druhý den. Vše důkladně promíchejte metličkou a na mírném stupni vařte za stálého mícháí do zhoustnutí, jako klasický pudink. Po zhoustnutí pudink přikryjte potravinovou fólií, položte ji přímo na pudink. Uložte do lednice.
2. Do vychlazeného ztuhlého pudinku nalijte smetanu a vyšlehejte. Podle chuti můžete ještě přidat mletý cukr.
3. Pokud chcete, přidejte i trochu ovocného pyré nebo marmelády (předtím ji ale nechte vychladit v lednici).

Dokončení a zdobení éclairs:
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte do ní kokosový olej.
2. Dírkami v spodní části banánků naplňte krémem, banánek se začne nafukovat. Pokud dáte krému příliš, začne vytékat a může vám prasknout.
3. Naplněné banánky namočte do čokolády a než čokoláda ztuhne, posypte jej mletými lyofilizovanými malinami.
4. Nakonec ještě ozdobte čerstvými malinami a servírujte na talířky.

Pozor: Po otevření lyofilizované ovoce velmi rychle navlhne.