Přivítejte svatého Martina se vší parádou. S našimi tipy na slavnostně prostřenou tabuli a přípravu výtečného pohoštění to bude hračka.
Přesvědčte se.
A to nejlepší nakonec? Samozřejmě sklenka svatomartinského vína. Abyste si mladé hrozny vychutnali jako pravý gurmán, nezapomeňte je podávat při správné teplotě.
Teploměr masa je velmi praktickým kuchyňským pomocníkem, se kterým přejdete kulinářským nehodám. Oblíbeným typem je vpichový, ale můžete se setkat rovněž s bimetalovým, který se do trouby pouze vloží.
Suroviny: husa, sůl, kmín, rozmarýn, na dílky nakrájená jablka
Husu nejprve důkladně zevnitř i zvenku omyjeme, poté ji po obou stranách osolíme, okmínujeme a necháme v chladu odležet.
Zhruba tři hodiny před pečením ji přeneseme do pokojové teploty.
Osolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě na 130 stupňů zhruba tři hodiny. Během pečení husu několikrát otočíme a znovu přiklopíme, zabráníme tak vysušení masa. Propíchneme také kůži, aby sádlo mohlo vytékat.
Po třech hodinách husu obložíme rozmarýnem a na dílky nakrájenými jablky. Pečeme dalších 40 minut. Posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme, vytvoří se tak křupavá kůžička.
Dokonalá hostina se neobejde bez dokonalých dezertů. I tradiční bábovka se může stát malým uměleckým dílem. S jedinečnou formou vytvoříte pro slavnostní tabuli luxusně působící moučník. A pokud jej ještě vystavíte na vkusný skleněný podstavec, rozhodně nezůstane bez povšimnutí.
Abyste se o prožitek z kvalitního vína neošidili, je nutné dbát na správné servírování. Bílá a růžová podávejte při teplotě 5 až 7 stupňů, chuť červených vín nejvíce vynikne mezi 10 až 12 stupni.