100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík

Připravte si brunch podle food blogerky Kitchenette

Užijte si víkendovou snídani se vším všudy. A nevadí, když se protáhne až téměř k obědu. Dopřejte si proto parádní domácí brunch podle foodblogerky Kitchenette. Bude vám k tomu stačit základní kuchyňské vybavení, kvalitní suroviny a trocha času.

A jaké recepty nesmí chybět? Třeba vafle naslano. Můžete je totiž servírovat snad se vším, co vás napadne. Milovníci sladkého zase ocení ovesnou kaši se skořicí a vanilkou. Tak se nechte inspirovat fotkami a hurá do toho!

Sýrové vafle

Suroviny na 4 porce

  • 220 g hladké pšeničné mouky (polovinu můžete nahradit celozrnnou)
  • 40 kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody na pečení
  • 1 lžička soli, čerstvě mletý pepř
  • 330 g kefíru nebo kyšky
  • 2 šťastná vejce
  • 60 g másla
  • 110 g nastrouhaného sýru (gouda nebo čedar)
  • 140 g nasekaného spařeného špenátu

Na servírování:

  • nakrájená zelenina (avokádo, keříková rajčátka, cibulku, olivy)
  • feta sýr
  • plátky uzeného lososa
  • snítka kopru a lístky bazalky
  • volské oko

Postup

Ve střední míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte. Případně můžete i prokypřit přesypáním přes jemné sítko.

V malém hrnci na nízký výkon rozpusťte všechno máslo. Když je tekuté, hrnec odstavte a přidejte do něj všechny zbylé ingredience. Tedy kefír, vejce, nastrouhaný sýr a bylinky. Rozehřejte si vaflovač na středně vysoký až vysoký výkon.

Nyní obě směsi krátce promíchejte. Opět tu platí stejné pravidlo jako například u lívanců, směs nesmíte přepracovat. Míchejte jen tak dlouho, jak je to nutné, aby v těstě nezůstala nerozmíchaná moučná směs. Jak je těsto hotové, hned můžete péct vafle hezky do zlatova. Nezapomeňte plochu vaflovače ošetřit ideálně tukem ve spreji, ten funguje nejlépe.

Vafle servírujte obložené volským okem, uzeným lososem, bylinkami či zeleninou.

Ovesná kaše

Suroviny na 4 porce

  • 1 jablko nastrouhané včetně slupky
  • 130 g ovesných vloček jemných
  • 1 l vody
  • 3 lžíce chia semínek
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • koření (skořice, kardamom či vanilka)

Na servírování:

  • 4 broskve meruňky nebo švestky
  • 20 g másla
  • 1 dcl vody
  • ½ lžičky skořice, vanilky nebo kardamomu
  • hrst (orestovaných) oříšků či semínek
  • 1 lžička javorového sirupu, nebo medu

Postup

Dejte do středního hrnce všechny ingredience na kaši. Postavte na plotnu a krátce vše povařte, dokud nezhoustne.

Mezitím si na pánvi krátce orestujte oříšky, až budou hotové, odstavte pánev a zakápněte je javorovým sirupem. Hotové je přesuňte na kousek pečícího papíru, aby vychladly.

Do pánve dejte ovoce pokrájené na měsíčky, máslo, 1 dcl vody, skořici a povařte, dokud ovoce nezměkne. Čas se podle druhu ovoce bude výrazně měnit.

Připravte kaši do misek, na vrch rozložte ovocný rozvar včetně šťávy, ořechy či semínka, nakonec můžete lehce zakápnout javorovým sirupem.

Více inspirace