Taky máte rádi, když si odpoledne spolu s rodinou nebo přáteli sednete na zahrádce a ke kávičce si dopřejete něco sladkého? Máme pro vás tři tipy na jednoduché dezerty s ovocem a zmrzlinou. Vyzkoušejte je.
Na 4 porce budete potřebovat:
• 500 ml plnotučného mléka
• 1 vanilkový pudink (prášek) nebo 40 g škrobu
• 1/2 vanilkového lusku
• 3 žloutku
• 50 g třtinového cukru
• 200 ml zakysané smetany (min.15%)
• 500 g jahod
• 60 gramů piškot
• Ovoce a bylinky na ozdobu
Postup:
1. Základ na krém si připravte večer předem nebo alespoň 4 hodiny před podáváním pohárů.
2. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte cukr, pudinkový prášek (nebo škrob a semínka z vanilkového lusku) a žloutky.
3. Důkladně promíchejte metličkou a dejte na mírný stupeň zahřívat.
4. Pořád míchejte. Za chvilku začne krém houstnout.
5. Jakmile bude dostatečně hustý, sundejte ho z plotny a přikryjte potravinářskou fólií.
6. Po vychladnutí ho uložte do ledničky. Vychlazený základní žloutkový krém vyšlehejte se zakysanou smetanou.
7. Jahody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s třtinovým cukrem.
8. Do skleniček vrstvěte jahody, krém, piškoty.
9. Zakončete krémem a podle libosti ozdobte čerstvým ovocem. Podávejte vychlazené.
Na 4 porce si připravte:
• 5 větších jablek
• 2 - 3 lžíce vody na podlití
• 250 g tučného tvarohu
• 200 g zakysané smetany
• mletý cukr a skořice podle chuti
• 100 g karamelových (případně máslových) sušenek
Na ozdobu se hodí také medová granola, čerstvá jablka a karamelová poleva.
Jak postupovat?
1. Jablka nakrájejte na malé kousky a v hrnci s cukrem a skořicí poduste do změknutí.
2. Na přípravu pohárů mějte jablka vychlazená, do skleniček je naopak dávejte ještě horká a přidejte k nim při dušení šťávu z citronu.
3. Tvaroh vyšlehejte se smetanou a cukrem.
4. Do skleniček vrstvěte rozvařená jablíčka, nadrcené sušenky (a klidně i lžíci granoly) a nakonec krém.
5. Ozdobte jablky, karamelovými sušenkami, posypte křupavou granolou a dozdobte karamelem (ideálně slaným).
6. Podávejte vychlazené v ozdobných skleničkách.
Na 4 porce budete potřebovat:
• 16 sněhových pusinek
• 16 amaretti sušenek
• 250 ml smetany ke šlehání, tedy minimálně 30%
• 4 kopečky třešnové zmrzliny
• 200 ml třešní naložených v amarettu nebo klasický kompot (v tom případě může být ještě amaretto, třešňovice, apod.)
• Čokoládové střepy nebo nastrouhaná čokoláda na ozdobu
Postup:
1. Sněhové pusinky buď koupené, nebo je upečte z 1 bílku velkého vejce.
2. Bílek vyšlehejte s 50 gramy cukru a sušte na 100 °C.
3. Vyšlehejte smetanu. Na každý pohár si dejte stranou na ozdobu po jedné pusince a amaretti sušence, zbylé do skleniček rozdrobte.
4. Na nadrobené sušenky dejte lžíci nálevu z třešní, třešně a šlehačku.
5. Těsně před podáváním dejte kopeček zmrzliny a dozdobte třešněmi, pusinkou, sušenkou a čokoládou.