Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

3 recepty na ovocné poháry: Oslaďte si odpoledne na terase

Barbora Říhová · 2. června 2021

Taky máte rádi, když si odpoledne spolu s rodinou nebo přáteli sednete na zahrádce a ke kávičce si dopřejete něco sladkého? Máme pro vás tři tipy na jednoduché dezerty s ovocem a zmrzlinou. Vyzkoušejte je.

Jahodový pohár se žloutkovým krémem

Na 4 porce budete potřebovat:

• 500 ml plnotučného mléka
• 1 vanilkový pudink (prášek) nebo 40 g škrobu
• 1/2 vanilkového lusku
• 3 žloutku
• 50 g třtinového cukru
• 200 ml zakysané smetany (min.15%)
• 500 g jahod
• 60 gramů piškot
• Ovoce a bylinky na ozdobu

Postup:

1. Základ na krém si připravte večer předem nebo alespoň 4 hodiny před podáváním pohárů.

2. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte cukr, pudinkový prášek (nebo škrob a semínka z vanilkového lusku) a žloutky.

3. Důkladně promíchejte metličkou a dejte na mírný stupeň zahřívat.

4. Pořád míchejte. Za chvilku začne krém houstnout.

5. Jakmile bude dostatečně hustý, sundejte ho z plotny a přikryjte potravinářskou fólií.

6. Po vychladnutí ho uložte do ledničky. Vychlazený základní žloutkový krém vyšlehejte se zakysanou smetanou.

7. Jahody nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s třtinovým cukrem.

8. Do skleniček vrstvěte jahody, krém, piškoty.

9. Zakončete krémem a podle libosti ozdobte čerstvým ovocem. Podávejte vychlazené.

Tvarohový pohár s jablíčky a karamelem

Na 4 porce si připravte:

• 5 větších jablek
• 2 - 3 lžíce vody na podlití
• 250 g tučného tvarohu
• 200 g zakysané smetany
• mletý cukr a skořice podle chuti
• 100 g karamelových (případně máslových) sušenek

Na ozdobu se hodí také medová granola, čerstvá jablka a karamelová poleva.

Jak postupovat?

1. Jablka nakrájejte na malé kousky a v hrnci s cukrem a skořicí poduste do změknutí.

2. Na přípravu pohárů mějte jablka vychlazená, do skleniček je naopak dávejte ještě horká a přidejte k nim při dušení šťávu z citronu.

3. Tvaroh vyšlehejte se smetanou a cukrem.

4. Do skleniček vrstvěte rozvařená jablíčka, nadrcené sušenky (a klidně i lžíci granoly) a nakonec krém.

5. Ozdobte jablky, karamelovými sušenkami, posypte křupavou granolou a dozdobte karamelem (ideálně slaným).

6. Podávejte vychlazené v ozdobných skleničkách.

Tip: Jablka si můžete udělat do zásoby. Krásně vám vydrží v zavařovacích skleničkách.

Třešňovo-mandlový pohár se zmrzlinou

Na 4 porce budete potřebovat:

• 16 sněhových pusinek
• 16 amaretti sušenek
• 250 ml smetany ke šlehání, tedy minimálně 30%
• 4 kopečky třešnové zmrzliny
• 200 ml třešní naložených v amarettu nebo klasický kompot (v tom případě může být ještě amaretto, třešňovice, apod.)
• Čokoládové střepy nebo nastrouhaná čokoláda na ozdobu

Postup:

1. Sněhové pusinky buď koupené, nebo je upečte z 1 bílku velkého vejce.

2. Bílek vyšlehejte s 50 gramy cukru a sušte na 100 °C.

3. Vyšlehejte smetanu. Na každý pohár si dejte stranou na ozdobu po jedné pusince a amaretti sušence, zbylé do skleniček rozdrobte.

4. Na nadrobené sušenky dejte lžíci nálevu z třešní, třešně a šlehačku.

5. Těsně před podáváním dejte kopeček zmrzliny a dozdobte třešněmi, pusinkou, sušenkou a čokoládou.

Letní recepty na rychlé dezerty pro nás připravila Barbora Říhová. Její recepty najdete na blogu rebarboraskitchen.cz.