Menu
100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Rychlý jablečný koláč se skořicí a ořechy

Nejsladší vzpomínka na dětství je vůně pečených jablek se skořicí. Kombinace jablek, skořice a vlašských oříšků je neskutečná, ale nemusí být pouze v jablečném štrúdlu. Tento bleskový podzimní koláč si určitě zamilujete.

Co na koláč budete potřebovat?

  • 70 g másla pokojové teploty,
  • 70 g jemného třtinového cukru,
  • 1 vejce také pokojové teploty,
  • 250 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a rozpůlených),
  • 130 g hladké mouky - třeba špaldovou,
  • 1 lžička kypřicího prášku,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 1/4 lžičky soli,
  • 60 ml plnotučného mléka,
  • několik kapek vanilkového extraktu,
  • 50 g nasekaných vlašských oříšků,
  • 2 lžíce třtinového cukru.
  • Na posypání a ozdobení

  • 100 g zakysané smetany,
  • 1/4 lžičky skořice,
  • 1 lžíce třtinového cukru.
  • Nezapomeňte na máslo a polohrubou mouku, kterými vymažete a vysypete formu.
    Těsto na koláč ozdobené plátky jablek

    Těsto na koláč ozdobené plátky jablek

    Těsto na koláč posypané ořechy

    Těsto na koláč posypané ořechy

    Jak postupovat při přípravě koláče z jablek?

    1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte formu o velikosti asi 15 – 20 cm. Dno i boky vyložte pečicím papírem.
    2. Do mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte minimálně tři minuty, dokud nezesvětlá. Mně se osvědčilo, když jsem si třtinový cukr rozemlela, lépe se pak s máslem vyšlehá. Poté přidejte vejce a šlehejte tak dlouho, dokud není vejce dokonale zašlehané.
    3. Jablka si rozkrojte na poloviny. Půlku jablka si dejte stranou (nakrájejte na tenké plátky) a zbylá jablka nastrouhejte nahrubo.
    4. Do nové mísy si prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte.
    5. Teď už do vyšlehaného másla s cukrem a vejcem na střídačku přidávejte sypké ingredience a mléko. Nakonec už jen pomocí stěrky zapracujte semínka z vanilkového lusku a nastrouhaná jablka.
    6. Těsto nalijte do dortové formy. Nahoru vyskládejte plátky z poloviny jablka, posypejte nasekanými vlašskými ořechy, polijte javorovým sirupem a posypejte třtinovým cukrem.
    7. Pečte 30 – 40 minut, dokud není krásně zlatý. Ještě otestujte pomocí špejle, zda je dokonale upečený.
    Dokřupava upečený jablečný koláč provoní vaši kuchyň skořicí

    Dokřupava upečený jablečný koláč provoní vaši kuchyň skořicí

    Inspirace