1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte formu o velikosti asi 15 – 20 cm. Dno i boky vyložte pečicím papírem.
2. Do
mísy dejte máslo s cukrem a šlehejte minimálně tři minuty, dokud nezesvětlá. Mně se osvědčilo, když jsem si třtinový cukr rozemlela, lépe se pak s máslem vyšlehá. Poté přidejte vejce a šlehejte tak dlouho, dokud není vejce dokonale zašlehané.
3. Jablka si rozkrojte na poloviny. Půlku jablka si dejte stranou (nakrájejte na tenké plátky) a zbylá jablka nastrouhejte nahrubo.
4. Do nové mísy si prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte.
5. Teď už do vyšlehaného másla s cukrem a vejcem na střídačku přidávejte sypké ingredience a mléko. Nakonec už jen pomocí stěrky zapracujte semínka z vanilkového lusku a nastrouhaná jablka.
6. Těsto nalijte do dortové formy. Nahoru vyskládejte plátky z poloviny jablka, posypejte nasekanými vlašskými ořechy, polijte javorovým sirupem a posypejte třtinovým cukrem.
7. Pečte 30 – 40 minut, dokud není krásně zlatý. Ještě otestujte pomocí špejle, zda je dokonale upečený.