Sleva 15 % s kódem JARO15 | Ušetřete ještě dnes →
-20 % na koberce Flair Rugs s kódem FLAIR20 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Co jíst na Nový rok? Připravte si netradiční novoroční čočku

Přemýšlíte, co uvařit na Nový rok, ale klasická čočka na kyselo vás už nudí? Upouštět od tradice rozhodně nemusíte. Místo toho vyzkoušejte exotičtější verzi novoročního pokrmu, se kterým si hojnost po celý rok také jistě pojistíte.

Uvařte si krémovou čočku se žampiony podle receptu blogerky Kitchen Story a inspirujte se našimi tipy, jak čočku připravit a co jíst na Nový rok.

Suroviny na 4 porce

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g žampionů
  • 400 g vařené čočky Beluga
  • 400 g kokosového mléka
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

Na pánvi rozpalte olivový oleje.

Nejdříve nechte zesklovatět cibuli a pak přidejte česnek.

Žampiony nakrájejte na plátky, přidejte do pánve a lehce orestujte. Přisypte uvařenou čočku a zalijte kokosovým mlékem.

Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Pánev odstavte z plotny a vmíchejte listy špenátu.

Servírujte s opečenou bagetou.

Bonami tipy, jak na novoroční čočku z Belugy

  • Čočku Beluga nemusíte namáčet.
  • Vložte ji do hrnce a zalijte vodou tak, aby hladina byla těsně nad ní.
  • Pokud by se při vaření voda příliš rychle vsákla, dolijte potřebné množství vody, aby čočka byla pod hladinou.
  • Vařte zhruba 25 minut. Voda by se měla vyvařit.
  • Poté můžete čočku dále upravovat.

Bonami tipy, jak uvařit novoroční čočku v tlakovém hrnci

Vaření klasické hnědé čočky trvá v klasickém hnci asi hodinu. Rychlejší přípravy dosáhnete s tlakovým hrncem. Uspoříte díky němu nejen čas, ale i peníze. A jak na to?

  • Čočku nasypete do tlakového hrnce a zalijete vodou tak, aby byla těsně nad ní. Můžete přidat i bylinky.
  • Přivedete k varu, poté snížíte na střední plamen a vaříte 15 až 20 minut.
  • Nakonec odstavíte z plotny a upustíte páru.

Co (ne)jíst na Nový rok

  • Mezi klasická novoroční jídla patří čočka, která je symbolem hojnosti.
  • K čočce se hodí podávat vejce, které zase symbolizuje nový život.
  • Pro dostatek peněz se v některých domácnostech zapéká do vánočky hrášek. Kdo hrášek objeví, bude mít celý rok štěstí.
  • Aby byl nadcházející rok bohatý, jsou na novoročním menu vítaná kaloričtější jídla, třeba kus vepřového, klobásky či uzené maso.
  • Čemu byste však na Nový rok měli vyhnout, jsou pokrmy z opeřenců, aby vám neuletělo štěstí.

Inspirujte se našimi dalšími tipy pro novoroční tabuli.

Foto: Kitchen Story