Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
100 KčRegistracePřihlášení100 KčKošík
DomůDomůInspirace

Jak na stolování s dětmi

Umění stolování znamená více, než jen pouhé snězení jídla. Aby bylo příjemné i pro nejmenší, připravili jsme několik tipů, díky kterým se na chvíle strávené u stolu budou těšit a ovládnutí příboru i etikety pro ně bude zábavou.

Tak s chutí do toho!

Kvalita na prvním místě

Při výběru dětského nádobí je stěžejní jeho materiál. Kvůli nerozbitnosti je v prvních letech vhodnější plastové. To by mělo být odolné vůči vysokým teplotám a zdravotně nezávadné. Nemělo by proto obsahovat formaldehyd či bisfenol A. Vyplatí se proto vybírat nádobí, které má certifikaci zdravotní nezávadnosti a je vyrobené v Evropě. Vhodným materiálem je i dřevo.

Pohodlí a ergonomie

Nádobí vybírejte i podle toho, aby se dětem pohodlně drželo. Dbejte nejen na jejich věk, ale i manuální zručnost. Pro miminko bude nejvhodnější velmi malá a plochá plastová lžička, ze které potravu snadno vysaje. Kolem jednoho roku už bude vhodnější lžička o něco hlubší a větší s pohodlnou rukojetí, s níž se dítě naučí krmit samo. Praktickým doplňkem jsou i omyvatelné podložky, kterými ochráníte stolní desku a zároveň upoutají dětskou pozornost.

Čas na příbor

Ve dvou letech většinou už můžete přidat vidličku a později i nůž. Jíst a držet příbor jako dospělý se ale dítě učí minimálně do čtyř let. Veselé a vkusné motivy zvoleného nádobí proto toto snažení zpříjemní. Příbory vybírejte nerezové či z kvalitního plastu. Dbejte na dostatečnou pevnost materiálu, aby nedošlo k jeho zlomení či odštípnutí, kvůli kterému by se dítě mohlo zranit.

Základní sestava

Dětský servis nemusí být nijak početný. Stačí alespoň dva různě hluboké talíře, příbor, hrnek a miska. Nejen na výlety se bude hodit cestovní láhev a svačinový box.

Více rad a tipů pro jídelnu najdete také zde.