První slunečné dny přímo vybízí k tomu vychutnat si odpolední kávu a dezert na čerstvém vzduchu. Prostřete tedy stůl na balkoně či zahradě a vyzkoušejte tradiční recepty z Rumunska podle blogerky Grety, na instagramu známé jako De Mâncare.
Tak už na nic nečekejte a oslaďte si den nadýchaným dortem s čokoládou a pistáciemi nebo dortem s mascarpone a sušeným ovocem.
Ingredience na těsto:
• 350 g mouky
• 100 g cukru
• 100 ml teplého mléka (můžete použít i rostlinné mléko)
• 200 ml jogurtu
• 10 g sušeného droždí
• 3 vejce (2 na koláč a jedno na potření na konci pečení)
• 1 špetka soli
• 1 polévková lžíce vanilky (esence nebo extrakt)
• 1 polévková lžíce oleje
• bio pomerančová kůra
Ingredience na krém:
• 400 g sýra mascarpone
• 100 g cukru
• 50 g oblíbeného sušeného ovoce
• 4 lžíce prosáté mouky
• 4 vejce
• 1 polévková lžíce esence nebo vanilkového extraktu
• šťáva z pomeranče
Těsto:
1. V teplém mléce rozpusťte cukr a droždí, přidejte mouku smíchanou se solí, poté vanilku, nastrouhanou bio pomerančovou kůru, 2 vejce a jogurt.
2. Vlijte olej a hněťte ručně nebo kuchyňským robotem, dokud nezískáte pružné, hladké a lehce lepivé těsto.
3. Přikryjte a nechte kynout až zdvojnásobí svůj objem.
4. Poté těsto rozetřete na pomoučněnou plochu a rozkrájejte na tři stejné díly.
5. Připravte spodní část prvních dvou kusů těsta. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto rozetřete na dno a boky kulaté formy.
Krém:
6. V míse smíchejte mascarpone, vejce, cukr, pomerančovou šťávu, mouku a vanilkovou esenci. Poté přidejte sušené ovoce.
7. Smetanu nalijte do dortové formy.
8. Okraje ozdobte zbytkem těsta (např. tradičním copánkem).
9. Povrch dortu potřete dobře rozšlehaným vejcem.
10. Pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut na 170 °C (na střední příčce, se zapnutým ventilátorem).
11. Během pečení dort hlídejte, aniž byste otvírali troubu. Nakonec vyzkoušejte párátkem, zda je těsto dobře propečené.