Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 Kč pro vásRegistracePřihlášení300 Kč pro vásKošík
DomůDomůInspirace

Jarní dezerty podle blogerky Grety

První slunečné dny přímo vybízí k tomu vychutnat si odpolední kávu a dezert na čerstvém vzduchu. Prostřete tedy stůl na balkoně či zahradě a vyzkoušejte tradiční recepty z Rumunska podle blogerky Grety, na instagramu známé jako De Mâncare.

Tak už na nic nečekejte a oslaďte si den nadýchaným dortem s čokoládou a pistáciemi nebo dortem s mascarpone a sušeným ovocem.

Dort s mascarpone

8 porcí • příprava 140 minut

Ingredience na těsto:
• 350 g mouky
• 100 g cukru
• 100 ml teplého mléka (můžete použít i rostlinné mléko)
• 200 ml jogurtu
• 10 g sušeného droždí
• 3 vejce (2 na koláč a jedno na potření na konci pečení)
• 1 špetka soli
• 1 polévková lžíce vanilky (esence nebo extrakt)
• 1 polévková lžíce oleje
• bio pomerančová kůra

Ingredience na krém:
• 400 g sýra mascarpone
• 100 g cukru
• 50 g oblíbeného sušeného ovoce
• 4 lžíce prosáté mouky
• 4 vejce
• 1 polévková lžíce esence nebo vanilkového extraktu
• šťáva z pomeranče

Příprava:

Těsto:
1. V teplém mléce rozpusťte cukr a droždí, přidejte mouku smíchanou se solí, poté vanilku, nastrouhanou bio pomerančovou kůru, 2 vejce a jogurt.

2. Vlijte olej a hněťte ručně nebo kuchyňským robotem, dokud nezískáte pružné, hladké a lehce lepivé těsto.

3. Přikryjte a nechte kynout až zdvojnásobí svůj objem.

4. Poté těsto rozetřete na pomoučněnou plochu a rozkrájejte na tři stejné díly.

5. Připravte spodní část prvních dvou kusů těsta. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto rozetřete na dno a boky kulaté formy.

Krém:
6. V míse smíchejte mascarpone, vejce, cukr, pomerančovou šťávu, mouku a vanilkovou esenci. Poté přidejte sušené ovoce.

7. Smetanu nalijte do dortové formy.

8. Okraje ozdobte zbytkem těsta (např. tradičním copánkem).

9. Povrch dortu potřete dobře rozšlehaným vejcem.

10. Pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut na 170 °C (na střední příčce, se zapnutým ventilátorem).

11. Během pečení dort hlídejte, aniž byste otvírali troubu. Nakonec vyzkoušejte párátkem, zda je těsto dobře propečené.

Dort s čokoládou a pistáciemi

6 porcí • přípava 140 minut

Ingredience na těsto:
• 350 g mouky
• 200 ml jogurtu
• 100 ml teplého mléka (můžete použít i rostlinné)
• 100 g cukru
• 10 g sušeného droždí
• 1 špetka soli
• 1 polévková lžíce vanilky (esence nebo extrakt)
• 3 vejce (2 na koláč a jedno na pomazání na konci pečení)
• 1 polévková lžíce oleje
• strouhaná kůra z bio pomeranče

Ingredience na krém:
• 300 ml husté smetany
• 100 ml rozpuštěné čokolády
• 50 g cukru
• 50 g vyloupaných pistácií
• 4 vejce
• 1 polévková lžíce mouky
• 1 polévková lžíce rumu nebo rumové esence

Postup

1. Postupujte podle prvních 5 kroků z předchozího receptu na mascarpone dort (viz výše).

2. Poté si připravte krém tak, že v míse smícháte smetanu, vejce, cukr, mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu, mouku a rum. Poté přidejte oloupané pistácie.

3. Smetanu nalijte do dortové formy.

4. Okraje ozdobte zbytkem těsta (např. vytvarujte tradiční cop, listy nebo vykrajujte květiny).

5. Povrch dortu potřete dobře rozšlehaným vejcem.

6. Pečte v předehřáté troubě asi 45–50 minut na 170 °C (ve střední příčce, se zapnutým ventilátorem).

7. Během pečení koláč hlídejte, aniž byste otvírali troubu. Nakonec vyzkoušejte párátkem, zda je těsto dobře propečené.