Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

Vánoční dezert 3x jinak bez lepku i laktózy

Vánoce se nezadržitelně blíží a vy chcete pohostit i ty své nejbližší, kteří trpí intolerancí na laktózu nebo lepek? Nebo už jen máte dost tradičních těžkých dezertů a chcete dát přednost něčemu lehčímu? Pak jste tady správně!

Máme pro vás 3 úžasné recepty na dezerty, které připravila polská blogerka Agnieszka, která na svém instagramovém profilu bezglutenu_bezlaktozy sdílí recepty na spoustu zdravých dobrot. Vyzkoušejte její perník, makový dort nebo nepečené cukroví a užijte si lahodné Vánoce. ♥

Vánoční perník

Ingredience:
• 2 bílky
• 100 g másla bez laktózy
• 1 lžíce medu
• 2 lžíce chia semen
• 3 lžíce cukru
• 3 lžíce proso mouky
• 2 lžíce kukuřičné, rýžové a dýňové mouky
• olej na mazání formy

Příprava:
Vložte všechny přísady do misky a promíchejte. Po 15 minutách by mělo být těsto jednotné. Vytvarujte jej do tvaru koule, zabalte do fólie a nechejte odležet půl hodiny v chladu. Mezitím vymastěte formu. Poté těsto vyjměte a rozdělte na menší kousky a jemně je vložte do formy. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

Chcete koláč ozdobit moučkovým cukrem? Skvěle vám k tomu poslouží čajové sítko. Pokud jich máte více, můžete dát jedno každému z hostů, kteří si tak svůj kousek dosladí podle vlastní chuti.

Vánoční jablíčka bez pečení

Ingredience:
• 300 g mandlí
• 3 lžíce růžové vody
• 150 g práškového cukru
• 3/4 čajové lžičky mandlového extraktu
• 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
• 100 ml studené vody
• špetka zeleného a červeného barviva

Příprava:
Vlijte růžovou vodu, práškový cukr, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a vodu do hrnce. Důkladně promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustý sirup (asi 7-10 minut). Vsypte mleté ​​mandle do misky a nalijte k nim sirup, směs důkladně promíchejte.

Výsledné těsto rozdělte na 2 části: větší a menší. Do větší části zapracujte červené barvivo, do menší zelené. Formu vyložte potravinářskou fólií. Rozdělte obě těsta na menší díly, které postupně otiskávejte do formy. Hned poté můžete servírovat. ♥

Objevte ještě více stylových pečících forem ♥