100 Kč pro vásRegistracePřihlášení100 Kč pro vásKošík

Pohoštění 3x jinak: Tipy na sladkou tečku podle blogerky Dany Fráňové

Že už vám, co se týče dezertů, definitivně došla inspirace? Nevěšte hlavu. Poprosili jsme mladou blogerku a maminku Danu Fráňovou neboli danunule, aby nám prozradila své oblíbené sladké recepty.

Najdete tady slavnostní dort, zdravé pralinky plné vitamínů, které budete mít hotové během pár minut i nešizený rodinný recept na vánočku. ♥

Vánoční mrkvový dort (zdravější, ale lahodná verze)

Korpus:
• 100 g špaldové mouky
• 70 g hladké mouky
• 3 vejce
• 120 g rozpuštěného másla
• 180 g třtinového cukru
• lžíce perníkového koření (klidně může být i víc)
• lžička skořice
• dvě lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
• špetka soli
• lžíce lněného semínka (nemusí být)
• 30 g vlašských ořechů
• 20 g lískových ořechů
• 250 g mrkve
• 60 g hruškového nebo jablečného pyré
• kapka rumu


Krém:
• 100 g zakysané smetany
• 250 g mascarpone
• 150 g ricotty
• 4 lžíce moučkového cukru
• kapka citronu

Jak na to?

Vyšlehejte vejce s cukrem v hladkou pěnu. Poté přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. V druhé misce smíchejte sypké ingredience - mouky, koření, sůl, lněné semínko, prášek do pečiva a oříšky. Postupně vmíchejte do tekuté směsi. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, pyré a kapku rumu. Zamíchejte. Těsto vlijte do dortové formy (cca 15 cm průměr) vyložené pečícím papírem nebo vysypané kokosem či moukou. Pečte v troubě předehřáta na 170 stupňů přibližně 50 minut.

Těsto nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Smíchejte všechny ingredience, ochutnejte a případně přidejte cukr či smetanu.

Vychladlý dort rozkrojte a promažte krémem. Celý dort potřete zbytkem krému a ozdobte.