Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

Pohoštění 3x jinak: Slavnostní jednohubky podle blogerky Milluji

Nechcete strávit půl dne v kuchyni, ale zároveň toužíte pohostit své přátele na úrovni a vnést tak vašemu posezení slavnostní nádech? Vymyslet občerstvení aby bylo zároveň působivé, chutné i nenáročné na přípravu bývá oříšek.

Naštěstí nám dala tipy na své oblíbené chuťovky energická Kateřina Jašková z blogu Milluji. Najdete mezi nimi nesmrtelnou klasiku v podobě chlebíčků nebo třeba roztomilý špenátový stromeček z listového těsta. ♥

Chlebíčky s domácím salátem

Ingredience na 20 ks:
• 1 chlebíčková veka
• 20 plátků kvalitní šunky
• 5 vajec uvařených natvrdo
• vlašský salát:
- 500 g brambor uvařených ve slupce
- 130 g vařené mrkve
- 115 g vařeného bulvového celeru
- 40 g hrášku z konzervy
- 200 g kvalitní vepřové šunky
- 250 g majonézy
- 15 g plnotučné hořčice
- 10 ml octu
- 10 g krystalového cukru
- sůl a pepř

Jak na to?

1. Brambory oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Mrkev, celer a šunku nakrájejte také nadrobno.
3. Vše přemístěte do mísy a přidejte hrášek, majonézu, hořčici, ocet, cukr, sůl a pepř.
4. Vše promíchejte.
5. Veku nakrájejte na stejně velké plátky, pomažte ji salátem, ozdobte šunkou a plátkem vajíčka.

Zimní játrová paštika s karamelizovanou cibulí

Ingredience na 3 skleničky paštiky o objemu 130 ml:
• 400 g očištěných kuřecích jater
• 30 g másla
• 1ks šalotky (cca 50 g)
• 2 ks česneku
• 3 snítky tymiánu
• 100 ml portského vína
• 120 g kuřecího vývaru
• 100 g smetany krémové s 15% tuku nebo smetany ke šlehání 33% tuku
• 50 g másla na zalití paštiky

Karamelizovaná cibule:
• 10 g másla
• 8 g olivového oleje
• 300 g červené cibule – oloupané
• 50 g třtinového cukru
• 12 g octu balsamico
• sůl

Jak na to?

Paštika:
1. V pánvi rozehřejte máslo.
2. Na něm orestujte nadrobno pokrájenou šalotku spolu s česnekem dosklovata.
3. Přidejte játra a tymián, osolte, opepřete a orestujte je.
4. Nyní je čas na víno, přilijte jej do pánve a nechte ho zredukovat.
5. Nakonec přilijte vývar a játra nechte cca 10 minut dusit. Měly by být uvnitř udělané, ale měkké.
6. K játrům v této fázi přilijte smetanu a rozmixujte dohladka.
7. Paštiku přendejte do skleniček a zalijte je rozpuštěným máslem.
8. Skleničky s paštikou dejte vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

Karamelizovaná cibulka:
1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
2. V pánvi rozehřejte máslo spolu s olejem a na něm pořádně orestujte cibuli.
3. Poté přidejte cukr a nechte cibuli ještě zkaramelizovat s cukrem.
4. Nakonec přilijte ocet a přidejte sůl dle chuti.
5. Vše promíchejte, přendejte do misky a nechte vychladnout.
6. Podávejte spolu s paštikou nejlépe na toustu kvalitního pečiva.

Stromeček z listového těsta se špenátem a ricottou

Ingredience na 1 stromek:
• 400 g listového těsta
• 125 g listového špenátu
• 250 g ricotty
• 2 stroužky česneku
• 2 vejce
• 60 g sýru parmezánového typu
• sůl a pepř

Jak na to?

1. Listový špenát dejte do horké vody, nechte jej v ní cca 3 minuty a pak vodu slijte.
2. Okapaný špenát nyní nasekejte, dejte ho do mísy a přidejte k němu ricottu, prolisovaný česnek, 1 vejce, sůl, pepř a najemno nastrouhaný parmezán.
3. Těsto vyválejte do obdélníku, dejte na plech vyložený pečícím papírem a vykrojte z něj trojúhelník. Přebytečné těsto znovu vyválejte do obdélníku.
4. Na první trojúhelník rozprostřete špenátovou směs.
5. Nyní položte na špenát druhou část těsta a opět vykrojte trojúhelník, stejných rozměrů, jako je spodní těsto.
6. Těsto nakrojte horizontálně po obou stranách, uprostřed nechte spoj. Tím vytváříte vzhled stromu – větve.
7. Nyní jednotlivé pruhy těsta zatočte jako spirálu.
8. Stromeček pomažte rozkvedlaným vejcem a dejte do trouby péct na 200 stupňů cca 20 minut.
9. Po upečení nechte vychladnout a podávejte.