-15 % na svítidla s kódem SVITIDLA15 | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Velikonoční pečení podle foodblogerky Hanny Smuczer

Pintér Boróka
Pintér Boróka
Bonami Blogger

Chcete své blízké pohostit o Velikonocích nejen mazancem, ale i něčím speciálním? Směle do toho.

Upečte si podle receptů foofblogerky Hanny Smuczer například briošky, citronový koláč nebo alsaskou bábovku.

Briošky

Na velikonoční tabuli nesmí chybět briošky, které jsou symbolem plodnosti.

Ingredience na 19 kusů:
• 500 g pšeničné mouky
• 1/2 lžičky soli
• 90 g moučkového cukru
• 1 vejce
• 80 g másla
• 250 ml mléka
• 25 g čerstvého droždí
• kuličky pepře na ozdobu

Postup

1. Mouku smícháme se solí, moučkovým cukrem a rozdrobíme s máslem. Ve vlažném mléce rozmícháme 1 lžičku krupicového cukru, rozdrobíme čerstvé droždí a přikryjeme, necháme 5-7 minut kynout a poté přidáme k mouce.

2. Vejce rozklepneme do mísy, rozšleháme vidličkou a polovinu přidáme k naší moučné směsi, poté uhněteme na pěkné lesklé těsto. Přikryjeme a necháme kynout 40-50 minut.

3. Po vykynutí rozdělíme těsto na 50 g kousky. Dílky rozválíme na prameny a poté úhledně stočíme do uzlu.

4. Z jednoho konce uzlu vytvoříme hlavu ptáčka, druhý konec zploštíme a vytvarujeme do ocasního pera, stačí konec uzlu naříznout nožem.

5. Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme ptáčky a necháme je 30 minut odpočívat, poté je potřeme zbylými vejci a ozdobíme zrníčky celého pepře.

6. Předehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme dozlatova zhruba 20 minut. Ke konci pečení můžeme zapnout proudění vzduchu, aby povrch pečiva ze všech stran rovnoměrně zrůžověl.

Koláč s citronovým sněhem

Ingredience na těsto:
• 160 g pšeničné mouky
• 50 g moučkového cukru
• 1 špetka soli
• 1 lžička prášku do pečiva
• 80 g studeného másla
• 2-3 polévkové lžíce studené vody.

Ingredience na citronový krém:
• citronové šťávy (4 citrony)
• 4 vejce
• 150 g krupicového cukru
• 1/2 lžičky soli
• 20 g vanilkového pudinkového prášku

Ingredience na sněhový krém:
• 2 bílky
• 90 g krystalového cukru

Postup

1. Smícháme mouku s prosátým moučkovým cukrem, solí a práškem do pečiva a poté do směsi rozdrobíme studené máslo. Doprostřed dáme lžící studené vody, smícháme a uhněteme těsto, které dáme chladit do lednice alespoň na 30 minut, případně na celou noc.

2. Těsto poté válečkem rozválíme na pomoučeném válu tak, abychom jej mohli rozprostřít do máslem vymazané formy. Těsto po vložení do formy propíchejte vidličkou. Položte na něj zmačkaný a následně přeložený pečicí papír a posypte keramickými fazolemi, které udrží těsto prohloubené. Pečte 15 minut (horní i spodní ohřev) na 180 stupňů. Poté sejměte keramické fazole a pečte dalších 10 minut. Dno potřete bílkem.

3. Na citronový krém v, odšťavňovači vymačkejte citronovou šťávu a vmíchejte část pudinkového prášku a poté vejce. Zbytek dejte vařit s krystalovým cukrem. Po zahřátí, zalijte vaječnou směsí, promíchejte, vraťte na mírný oheň a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, poté ochlaďte.

4. Na pusinky začněte šlehat bílky do pěny. Když jsou bílé, postupně přisypávejte cukr a ušlehejte do tuhé pěny. Do vnitřku těsta rozetřeme zbylý žloutek. Citronovou smetanu metličkou vymícháme a nalijeme do těsta, poté vršek koláče ozdobíme rustikálně nebo cukrářským sáčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 15 minut. Poté stačí přes noc vychladit a druhý den už můžete podávat.

Alsaská bábovka

Ingredience:
• 500 g pšeničné mouky
• 100 g krystalového cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1/2 lžičky soli
• 100 g plátků mandlí
• 150 ml vlažného mléka
• 30 g čerstvého droždí
• 2 celá vejce
• 150 g másla
• 100 g rozinek
• 1 polévková lžíce rumu

Na zdobení:
• 100 g bílé čokolády
• 1–2 lžíce oleje na vaření
• mléčná nebo hořká čokoláda

Příprava

1. Ve vlažném mléce rozmícháme 1 lžičku krupicového cukru, rozdrobíme čerstvé droždí a přikryjeme a necháme 6-7 minut kynout.

2. Rozinky namočíme do teplé vody smíchané s trochou rumu. Mezitím si do mísy kuchyňského robota, navážíme mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr, sůl, plátky mandlí a měkké máslo a rozšleháme vejce. Když vzejde kvásek, přidáme jej do směsi a vypracujeme hladké těsto. Ke konci přimícháme i namočené rozinky.

3. Těsto přikryjeme a necháme kynout 2x po 1,5 hodině. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme jej na obdélník A4. Vytvoříme z těsta válec tak, abychom jej následně mohli úhledně vložit do máslem vymazané bábovkové formy. Oba konce spojíme. Těsto necháme opět zhruba hodinu kynout . Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů po dobu 45-50 minut.

4. Bábovku poté necháme vychladnout a vyklopíme. Ve vodní lázni rozpustíme ve skleněné nádobě nakrájenou bílou čokoládu, vmícháme olej na vaření a lžičkou poléváme směsí bábovku. Vršek posypeme plátky mandlí a nadrobno nakrájenou čokoládou.

Stále to není ono? Prohlédněte si naše další velikonoční inspirace.