Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Na Bonami najdete nejširší nabídku pro váš domov.
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůVše o nákupuVše o nákupuJak si vybavit kuchyň

Jak si vybavit kuchyň

Co by v kuchyni nemělo chybět a na co při výběru kuchyňského vybavení myslet? Vše se dočtete v našem průvodci.

Vaření

Výběr nádobí do kuchyně se může zdát jako jednoduchá záležitost. Je však důležité věnovat pozornost tomu, jaký materiál vybíráme, protože každé nádobí má své specifické vlastnosti. Pojďme se tedy podívat na to nejdůležitější, co by ve vaší kuchyni nemělo chybět.

Hrnce a pánve

Je nutné se zamyslet co od hrnce očekáváte, k čemu ho budete nejčastěji využívat a také jaký ohřev doma máte. Ne všechny hrnce se totiž hodí na všechny typy varných desek. Většina se dá použít jak na plynové, tak i na elektrické varné desce. U plynu si ale dejte pozor na materiál uch, aby nebyl hořlavý.

Kvalitní pánev je rozhodující kus nádobí pro přípravu mnoha jídel. Dá se na ní smažit, flambovat, dusit, a pokud máte dostatečně hluboký kus s pokličkou, tak i vařit. Pokud chcete z pánve dostat maximum, je potřeba dobře zvolit nejen tvar, ale i materiál. Nejdůležitějšími parametry jsou nepřilnavost, odolnost vůči poškození a nároky na údržbu.
Co se může hodit:

Sady hrnců

Sady nádobí mohou být různé. Některé obsahují pouze hrnce, jiné rendlíky a některé kombinaci hrnců, kastrolů a rendlíků. Součástí sad jsou také poklice k jednotlivým kusům.

Hrnce na indukci

Indukce je schopná produkovat velmi malé a stabilní teplo, rozhodně menší než elektrické a plynové vařiče. Ke změně teploty navíc dochází téměř okamžitě, protože zvýšení teploty probíhá přímo uprostřed hrnce, nikoliv skrz hrnec jako u běžného vaření. Indukční hrnce jsou navíc bezpečné. Teplota stoupá jen na povrchu magnetických materiálů, jako jsou kovové hrnce a pánve, sama od sebe vás ale nespálí.

Tlakové hrnce

Tlakové hrnce neboli „papiňáky” umožňují rychlou přípravu jídel. Šetří čas i spotřebu energií. Díky zvýšenému tlaku stoupá bod varu, takže se pokrmy vaří při vyšší teplotě. Je třeba dbát na zvýšenou opatrnost při sundávání víka.

Pánev wok

Wok pánve mají menší průměr u dna než u okraje, aby se při vaření ohřívalo nejen dno, ale i stěny pánve, takže na nich snadno připravíte i větší množství jídla. Jsou ideální na asijské nudle nebo masové směsi.

Grilovací pánev

Grilovací pánve jsou těžké, železné a dobře udržují teplo. Vzhledem připomínají grilovací mřížku a většinou mají čtvercový tvar. Snadno na nich připravíte steaky i grilovanou zeleninu.

Pánev na palačinku a lívance

Palačinkové pánve jsou lehké, ploché a mají velice nízký okraj, aby se na nich daly palačinky dobře obracet. Hodí se také k přípravě bramboráků nebo různých placek.

Pánve na lívance mají několik otvorů, do nichž se nalévá těsto. Lívance jsou díky nim krásně symetrické.

Nože a příslušenství

Než začnete nůž vybírat, měli byste zvážit, na co ho potřebujete a co s ním budete krájet. Není totiž nůž jako nůž. Chléb nebo houska se vám mnohem lépe bude krájet speciálním nožem na pečivo. Stejně tak steak nakrájíte lépe nožem určeným na maso.

Pro běžné domácí použití si ale vystačíte se 3 - 5 druhy nožů. V základním vybavení každé kuchyně by neměly chybět tyto 3 typy nožů:

• Malý nůž na okrajování zeleniny, ovoce a krájení menších surovin.
• Univerzální nůž vhodný na maso i na větší zeleninu a ovoce.
• Dlouhý nůž s vlnitým ostřím na pečivo.

Pečení

Lahodné vůně, teplá kuchyně a domácí chleba nebo ovocný dort, na který se můžete těšit. Pečení je tvůrčí zábava, do níž se rádi zapojí dospělí i děti. A s těmi správnými nástroji půjde pečení jedna radost.

Pekáče, plechy a zapékací mísy

Neobejdete se bez nich při žádném pečení koláčů, buchet, masa, ani zapékání těstovin nebo brambor. Pro pečení masa či zapékání volte pekáč nebo zapékací mísu. Pro pečení moučníků jsou vhodnější plechy do trouby. Tam si dejte pozor nejen na délku a výšku plechu, ale také na jeho tloušťku. Tenké plechy totiž mají tendenci se deformovat.

Materiály

Nerezová ocel

Výhodami plechů nebo pekáčů z oceli je odolnost proti rezavění a mechanickému poškození. Ocel je pevná, tvrdá a lehce odolává vysokým teplotám. Nerezové pekáče lze mýt v myčkách na nádobí, odpadá tak pracné mytí pekáče v kuchyňském dřezu.

Smaltované nádobí

Smaltovaný pekáč byl oblíbeným nádobím už v kuchyních našich babiček. Svou slávu si zachovává zejména díky své jednoduché údržbě. Navíc víko pekáče můžete používat buď jako pokličku, nebo jako druhý samostatný pekáč.

Kamenina

Kamenina je oblíbeným materiálem pro zapékací nádoby a pekáče. Odolává vysokým teplotám a skvěle drží teplo i po vytažení z trouby. V kameninových nádobách můžete klidně jídlo i servírovat. Vydrží dlouho teplé a na stole vypadá krásně.

Nádoby a formy na pečení

Upéct skvělou bábovku nebo koláč pro návštěvu je nejlepší vizitkou dobré hospodyňky. Aby se dílo vždy povedlo a vy jste se nemuseli celé pečení bát, jestli vše dopadne dobře, potřebujete kvalitní formu na pečení. Základem úspěchu je nejen správný materiál, ale také neotřelý tvar, který dodá vašemu dezertu punc výjimečnosti. Více se dočtete v našem Průvodci výběrem pečících forem a pomůcek.

Mísy a misky

Mísy a misky se vyrábí z nejrůznějších materiálů. Dlouhou životnost mají plastové, nerezové a smaltované misky. Pokud ale dáváte přednost designovým kouskům, ideální pro vás budou moderní kameninové, keramické nebo bambusové mísy. Nadčasovou klasikou stále zůstávají misky skleněné.

Servírování

Jídlo bude mnohem lépe chutnat, pokud ho budete servírovat z hezkého designového nádobí. Nepodceňte tedy výběr správných a kvalitních talířů, příborů, sklenic nebo hrnků. O tom, jak vybrat nádobí a jak se zorientovat v jeho široké nabídce materiálů, se dozvíte v našem průvodci Jak si vybrat nádobí do jídelny.

Kuchyňské náčiní

Sady kuchyňského náčiní nebo jednotlivé kusy? Pokud si zařizujete novou kuchyň od základů a nemáte v ní ještě žádné kuchyňské náčiní, hodí se vám spíš sada, ve které najdete vše potřebné a kuchyňské nástroje budou sladěné do stejného designu.
Všechny kuchyňské potřeby od naběraček, obraceček, metliček, stěrek až po šťouchadla na brambory ale můžete zakoupit i samostatně. Rozbitý kousek tak bez problémů nahradíte jiným.

Materiál

Máte-li rádi přírodní materiály budou pro vás ideální dřevěné kuchyňské pomůcky. Velmi populární jsou doplňky do kuchyně z bambusu, které dobře vypadají a zároveň hodně vydrží. Pokud nejste jeho fanoušky, kuchyňské náčiní vyberete i z dřevěného nebo bukového masivu. Záleží pak už jen na vás, jestli zvolíte variantu celodřevěnou nebo vám bude stačit kovový nástroj s dřevěnou rukojetí.
Vybrat si můžete také kuchyňské pomůcky z odolných kovových nebo plastových materiálů. Celokovové, hlavně nerezové, vydrží ve vaší kuchyni při správném zacházení a péči velmi dlouho. Při jejich používání si však dejte pozor, abyste s nimi nepoškrábali různé povrchy kuchyňských hrnců a pánví. Další variantou je silikonové kuchyňské náčiní. Vyrábí se v různé škále barev, dá se mýt v myčce a při jeho používání nic nepoškrábete.
kuchyňské náčiní

Kam s kuchyňskými potřebami?

Šuplíky v kuchyni už nemůžete pomalu ani zavřít, jak jsou přeplněné? Nevadí, se závěsnými kuchyňskými pomůckami tento problém naštěstí řešit nemusíte. Závěsný organizér můžete sehnat ve formě nerezové tyče nebo lišty, nejčastěji v kombinací s háčky. Zásadní je ovšem výběr vhodného místa, kam závěsnou lištu nebo tyč umístit. Nejpraktičtější bývá prostor na stěně nad pracovní plochou, kde připravujete jídlo.
Pokud se vám nechce vrtat do zdi a máte v kuchyni dostatek pracovní plochy, zvolte stojan na kuchyňské náčiní. Oběma způsoby umístění nástrojů ušetříte místo v šuplíku a navíc nebudete muset pomůcky složitě hledat mezi ostatními kuchyňskými poklady, které se vám v nich povalují.

Organizace a skladování

Aby se vám v kuchyni lépe hospodařilo, je zapotřebí ji mít správně zorganizovanou. Veškeré suroviny a potraviny by měly mít své místo, kde je vždy spolehlivě a rychle najdete. S pořádkem ve vaší kuchyni vám pomohou praktické organizéry a se správným skladováním zase dózy, krabičky a různé boxy. Tipy na to, jak si správně zorganizovat kuchyň nebo jak správně skladovat jídlo v lednici, najdete v naší inspiraci.
https://www.bonami.cz/c/jarni-uklid-kuchyne-organizace-uklidove-pomucky-stojany-policky-odkapavace

Textil do kuchyně

K vybavení kuchyně patří i správně zvolený textil. Nápaditý design textilních doplňků totiž dokáže sladit a rozzářit každou místnost. Kromě poutavého vzhledu musí ale také plnit praktickou stránku, jako je dobrá savost, pevnost a odolnost. Jaké druhy textilu a materiálů vybrat jsme podrobněji sepsali do průvodce textilem do kuchyně a jídelny.

Materiály

Bavlna

Bavlna je rozhodně nejpoužívanějším materiálem při výrobě kuchyňských utěrek. Je přirozeně velmi savá, měkká a snadno se udržuje. Bavlněné utěrky se mohou prát i na vysoké teploty.

Len

Len je kvalitní a pružný přírodní materiál. Stejně jako bavlna je také savý a čím je starší, tím je měkčí na dotek. Lněné kuchyňské utěrky navíc nepouští vlákna. Výborně absorbují vlhkost a sklenice i nádobí zanechávají lesklé.

Mikrovlákno

Utěrky z mikrovlákna v kuchyni využijete spíš k utírání prachu nebo čištění nábytku. Na utírání nádobí jsou vhodnější přírodní materiály. Mikrovlákno je ale skvělé právě s čistícími prostředky, které umí rovnoměrně rozetřít.

Teď už přesně víte, jaké vybavení vaše kuchyně potřebuje a můžete se pustit do výběru.