Až -20 % na zahradu | Ušetřete ještě dnes →
100 Kč pro vásRegistracePřihlášeníKošíkMenu

Recept na ajvar a 5 tipů, jak ho využít

Možná jste během cest po balkánu na tuhle zeleninovou pochoutku narazili. Ajvar je nejen výborný a zdravý, ale taky velmi jednoduchý na přípravu. Pojďte si ho udělat z vlastních paprik ze zahrádky.
Ajvar je vynikající pouchoutka k masu i na topinku

Ajvar je vynikající pouchoutka k masu i na topinku

Co to je ajvar? Jde o poklad balkánské kuchyně z paprik, cukety a lilku. Vychutnat si ho můžete klidně jen tak namazaný na pečivu, jako pomazánku do sendvičů, jako dip k čemukoliv, od krekrů až po maso, ale využijete jej i při vaření, skvěle dochutí např. krémovou rajčatovou polévku, omáčky na těstoviny nebo s ním můžete péct také maso na zelenině. Využití má opravdu široké.

Co budete na přípravu ajvaru potřebovat?

  • 5 – 6 silnostěnných červených paprik,
  • 1 menší až střední lilek,
  • 1 menší až střední cuketa,
  • 3 stroužky česneku (dle chuti můžete i víc),
  • 1 – 2 lžíce vinného octa – pro výraznější chuť můžete vinný ocet nahradit balzamikem,
  • 1 lžička uzené (nebo sladké papriky),
  • olej,
  • sůl, pepř,
  • mleté chilli podle vaší chuti.

    Náročnost: snadné
    Čas: 1,5 hodiny
    Počet porcí: 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Jak připravit domácí ajvar? Postup krok za krokem s tipy od zkušené kuchařky

    1. Připravte si zeleninu. Hezky ji omyjte a očistěte. Papriky rozkrojte na půlky nebo ne moc malé kousky a vyndejte semínka, cuketu přepůlte nebo nakrájejte na kolečka.
    2. Do pekáčku vložte pokrájenou cuketu, lilek nechte klidně vcelku nebo jej také rozkrojte napůl.
    3. Navrch přidejte papriky. Vše dejte do pekáčku, lehce zacákněte olejem a pečte při 200°C cca 40 – 60 minut, dokud papriky nebudou mít černé puchýřky. Péct lze také v horkovzdušné fritéze na 200°C 15 – 20 minut. K snazšímu loupání paprik dopomůže také to, když zeleninu po upečení přikryjete potravinovou fólií či sáčkem, stačí i jen chvilka, asi 10 minut.
    4. Po upečení pekáček se zeleninou na chvíli přikryjte fólií nebo sáčkem. Poté z paprik sloupněte slupku, lépe půjdou ještě trochu teplé. Cuketu nakrájejte se slupkou, pokud ji máte jen rozpůlenou a z lilku vydlabejte vnitřek.
    5. Takto připravenou zeleninu i s vypečenou šťávou a stroužky česneku vložte do mixéru, přidejte ocet, uzenou papriku a vše rozmixujte, nakonec dochuťte solí a pepřem.
    6. Hotový ajvar dejte do sklenic a vršek zalijte olejem, který vše zakonzervuje a ajvar tak vydrží déle. Skladujte jej v lednici nebo Ajvar můžete klasicky zavařit a skladovat i mimo lednici (ne na přímém slunci a v teple).

    Tip: Při ukládání do skleniček věnujte pozornost tomu, ať jsou čisté, vysterilované a suché. Sterilovat je můžete například v troubě, kdy skleničky umístíte na plech s vodou a pár minut takto „pečete“.

    Tipy, jak ajvar využít při vaření nebo jako přílohu

  • Přidejte ajvar jako přílohu k masovým pokrmům. Výborně chutná ke stejkům, špízům i karbanátkům s bramborami.
  • Milujete těstoviny? Nebojte se ajvar použít i při jejich přípravě, dodá jim krásnou barvu.
  • Nám se doma osvědčil ajvar jako dip. Nakombinujte ho v ostré i jemné variantě a klidně do části přidejte kysanou smetanu. Hned máte tři dipy k zelenině na stole.
  • V Makedonii podávají ajvar k snídani. Buď úplně samotný k pečivu, nebo k různým vaječným omeletám se zapečeným sýrem a slaninou.
  • Ajvar oceníte i při grilování. Doplní nejen maso, ale taky tofu a různé druhy sýrů.