Tento web používá cookies. Více informací o používaní souborů, jejich uplatnění a schválení lze nalézt zde

ok
Menu
300 KčRegistracePřihlášení300 KčKošík
DomůDomůInspirace

Co do první kuchyně? Tyto nezbytnosti nesmí začátečníkům chybět

Zařizování kuchyně je výzva. Zvlášť, pokud jde o tu úplně první. Pánve, hrnce, mísy a všelijaké vychytávky… Není divu, že v hlavě nejistého začátečníka snadno zavládne pořádný zmatek. Abyste však neplýtvali časem a penězi na zbytečnosti, připravili jsme pro vás seznam položek, které by neměly chybět v žádné domácnosti.

A pokud v sobě nakonec objevíte nadšení pro složitější kulinářské úpravy, můžete s přibývajícími zkušenostmi rozšiřovat i váš gastronomický arzenál.

1

Pánvičky a hrnce

Alespoň jednoduchá sestava hrnců a pánvičky bude třeba. Do začátku postačí alespoň jeden větší hrnec, kastrol a rendlík. Sáhněte zatím po dvou kouscích o objemu zhruba 2,5 až 3 litry. Rendlík stačí menší.

Nezbytným pomocníkem bude rozhodně i kvalitní pánev o průměru 24 - 26 centimetrů. Vhodnější je spíše hlubší, na které připravíte palačinky i asijské pokrmy pro zhruba čtyři strávníky.

Materiál nádobí vybírejte s ohledem na typ varné desky. A nezapomeňte ani na pokličky.

Tip:

Pokud chcete uspořit čas, není od věci zvážit pořízení papiňáku. Vaření je rychlejší a tudíž i ekonomicky výhodnější.

2

Nože a prkénka

Ačkoliv profesionálové asi nikdy nebudou mít nožů dost, v začátcích si bohatě vystačíte se čtyřmi - univerzálním, kuchařským - např. typu Santoku, loupacím a na pečivo. Nezapomeňte ani na ocílku.

A prkénka? Ty využijete tři - na pečivo, na maso, na ovoce a zeleninu. Zatímco na dřevěné odložíte horké hrnce a lze na něm i servírovat občerstvení, plastové je zase snazší na údržbu, navíc nenačichne aromatickými potravinami. Ideální je proto kombinace obou.

3

Základní spotřebiče

V žádné domácnosti se také neztratí rychlovarná konvice. Kromě času na ní oceníte i další výhodu - neochudí vás o plotýnku. To oceníte tehdy, pokud musíte mít několik hrnců na plotně naráz. Při přípravě dezertů se zase neobejdete bez váhy a mixéru - klasického, nebo tyčového.

Neobejde-li se vaše snídaně či večeře bez zapečeného toustu nebo křupavého pečiva, bude topinkovač věrným společníkem. Pokud si topinku dopřejte výjimečně, vystačíte si s kvalitní pánví.

4

Misky

Sadu několika misek různých velikostí rozhodně užijete. V malém bytě oceníte stohovatelné v několika různých velikostech, které do sebe zapadnou a ušetří místo. Plastové jsou lehčí, nerezové však spíše využijete i pro servírování. Velikosti volte tak, abyste alespoň jednu větší misku mohli použít pro míchání těsta i salátů, menší pak na servírování pochutin a dipů.

5

Pekáč nebo plech

Pokud jste hrdými majiteli trouby, neváhejte ji využít na přípravu rychlých a snadných receptů. Ideální je pro to zapékací mísa, pekáč nebo hlubší plech. S několika surovinami totiž připravíte do půl hodiny parádní oběd či večeři.

6

Kuchyňské pomůcky

Manipulace s potravinami si žádá své. Proto přijde vhod několik vařeček, stěrek a obraceček. Váleček a vál také využijete. Pokud chcete ušetřit místo, je praktičtější silikonový, který můžete srolovat.

Více inspirace pro vaši kuchyni